Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αυξάνουν τη στρατιά στη Σομαλία

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Πάνω από 2.000 με 4.000 επιπρόσθετους στρατιώτες από την Ουγκάντα, το Μπουρούντι, τη Γουινέα και το Τζιμπουτί ανακοίνωσαν χτες πως θα στείλουν οι ηγέτες της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) ως ενίσχυση στην αποστολή του οργανισμού στη Σομαλία (AMISOM) που θα αριθμεί προσεχώς σε τουλάχιστον 10.000 από 6.000 άνδρες. Αφρικανοί ηγέτες δεν έκρυψαν πως ο μεσοπρόθεσμος στόχος ήταν η αύξηση της αποστολής της ΑΕ στη Σομαλία σε περίπου 20.000 στρατιώτες.

Επιπλέον, αφρικανικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι οι ηγέτες της ΑΕ αποφάσισαν και μεταβολή του ρόλου της ΑΜΙSOM, να γίνει δηλαδή από δύναμη «διατήρησης» ειρήνης, δύναμη «επιβολής»...

Στο περιθώριο της διάσκεψης της ΑΕ στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Αφρική Τζόνι Κάρσον, που υποστήριξε τον τριπλασιασμό της αποστολής του οργανισμού στη Σομαλία, ισχυριζόμενος πως η αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της ΑΕ θα προκαλέσει (κάποτε...) τη συντριβή των ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ. Νωρίτερα, ο διοικητής του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) στρατηγός Γουίλιαμ Γουόρντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναλάβουν (φανερά τουλάχιστον) στρατιωτικό ρόλο στη Σομαλία, αλλά ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν «με άλλους τρόπους», μια που πλέον οι περισσότεροι Αφρικανοί ηγέτες αντιμετωπίζουν την AFRICOM λιγότερο επιφυλακτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ