Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΓΕ
Διαμαρτυρία γυναικείων οργανώσεων και προσωπικοτήτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο σχετικά με την άρνηση των αμερικανικών αρχών να δώσουν βίζα στις Κουβανές συζύγους των πατριωτών, φυλακισμένων στις ΗΠΑ, προκειμένου να τους επισκεφτούν

Από παλιότερη κινητοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς στις ΗΠΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς στις ΗΠΑ
Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), γυναικείες οργανώσεις και προσωπικότητες της Ελλάδας υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σχετικά με την άρνηση των αμερικανικών αρχών να επιτρέψουν στις Κουβανές Olga Salanueva και Adriana Perez, συζύγους των Rene Gonzalez και Gerardo Hernadez αντίστοιχα, να επισκεφθούν τους συζύγους τους στις φυλακές των ΗΠΑ όπου κρατούνται, μαζί με άλλους τρεις Κουβανούς πατριώτες.

Το κείμενο επέδωσε χτες (28/7) στην αμερικάνικη πρεσβεία αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, αποτελούμενη από την Ντέπη Τσακίρογλου, την Μαιρήνη Στεφανίδη και την Χριστίνα Σκαλούμπακα. Ολόκληρο το κείμενο διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

«Προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Οπως είναι παγκοσμίως γνωστό η Olga Salanueva, σύζυγος του Rene Gonzalez και η Adriana Perez, σύζυγος του Gerardo Hernandez έχουν υποβάλει οκτώ (8) φορές αίτηση για χορήγηση βίζας για να επισκεφτούν τους συζύγους τους στις φυλακές των ΗΠΑ που κρατούνται πάνω από 10 χρόνια μαζί με άλλους 3 συναγωνιστές τους. Εν τούτοις και τις 8 φορές απερρίφθη το αίτημά τους με το έωλο και προσχηματικό επιχείρημα ότι αποτελούν "απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ".

Σημειωτέον ότι οι γυναίκες αυτές δεν κατηγορούνται για κανένα έγκλημα και το μόνο που ζητούν είναι το αυτονόητο δικαίωμά τους να επισκεφθούν τους φυλακισμένους συζύγους τους.

Γυναικείες οργανώσεις και προσωπικότητες της Ελλάδας που υπογράφουμε αυτό το κείμενο σας ζητάμε να αναθεωρήσετε τη στάση σας ως προς το θέμα χορήγησης βίζας στις συζύγους των Rene Gonzalez και Gerardo Hernandez και να τους επιτρέψετε να τους επισκεφθούν άμεσα στη φυλακή όπου κρατούνται.

Πιστεύουμε ότι με τη μεσολάβησή σας θα αρθεί αυτή η άρνηση χορήγησης βίζας στις 2 Κουβανές συζύγους Olga Salanueva και Adriana Perez ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να γίνουν σεβαστά τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οπως κι αν έχει, ακόμα και οι πιο στυγνοί εγκληματίες χαίρουν καλύτερης αντιμετώπισης μέσα στο δικονομικό και σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να λέγονται μια πολιτισμένη χώρα του δυτικού κόσμου και αν σέβονται το Σύνταγμά τους, θα πρέπει άμεσα να επιτρέψουν στις δύο γυναίκες να επισκεφθούν τους συζύγους τους. Είναι δίκαιο αίτημα, αλλά πάνω απ' όλα είναι ανθρώπινο. Αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι και όχι βάρβαροι».

Το κείμενο διαμαρτυρίας συνυπογράφουν οι οργανώσεις: Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, Ενωση Γυναικών Κρήτης, Ενωση Ελληνίδων Νομικών, Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, Πρωτοβουλία Γυναίκα και Υγεία, Ενωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ).

Υπογράφουν επίσης οι παρακάτω γυναικείες προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής: Διαμάντω Μανωλάκου (βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Πειραιά), Κανέλλη Λιάνα (βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Αθήνας), Νικολαΐδου Βέρα (βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά), Σοφία Καλαντίδου (βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Θεσσαλονίκης), Γάτη Μαρία (αντιδήμαρχος Νίκαιας), Παντελάκη Ελπίδα (δημοτική σύμβουλος Πειραιά), Ραΐση Μαργαρίτα (μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Πειραιά, πρόεδρος Καθαριστριών Δημοτικών Σχολείων Πειραιά), Ζαμπέτα Ελσα (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών), Πέτρου Αθηνά (καθηγήτρια ΕΚΠΑ), Μάρη Λαυρεντιάδου (πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ), Πέτρουλα Δήμητρα (συγγραφέας) και Καλκάνη Ελένη (ζωγράφος). Επίσης 120 Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ από όλη την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ