ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΣΚ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Πάλη για σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού

«Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ μας αφορά όλους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών» (ΔΕΣΚ-Σ).

Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί όλους τους εργαζόμενους μαζί με το ΠΑΜΕ να «οργανώσουμε τον αγώνα για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και του σιδηροδρόμου. Για να μη γίνει καμία αύξηση στα εισιτήρια, καμία απόλυση εργαζομένων. Για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Για σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων».

Στην ανακοίνωση που μοιράζει πλατιά στους εργαζόμενους η ΔΕΣΚ-Σ τονίζει η παράδοση στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο μιας ακόμα κρατικής επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα θα φέρει νέες δραματικές συνέπειες σε όλους. «Νέες αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια - σημειώνει - μείωση δρομολογίων, κλείσιμο δικτύων, μαρασμό και παραγωγική συρρίκνωση της περιφέρειας, σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια κυκλοφορίας των συρμών, μείωση θέσεων εργασίας με χιλιάδες μετατάξεις - απολύσεις, καθιέρωση ελαστικών εργασιακών σχέσεων νέες μειώσεις μισθών, κλπ.».

Η ΔΕΣΚ-Σ σημειώνει ότι για τα μεγάλα ελλείμματα και συνολικά την κατάσταση του ΟΣΕ, «την ευθύνη έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διαχρονικά με την πολιτική τους απαξίωναν τον ΟΣΕ με στόχο να τον ιδιωτικοποιήσουν». Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι και οι ΓΣΕΕ - ΠΟΣ, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, ο «δούρειος ίππος» του κεφαλαίου στο εργατικό κίνημα, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, που σήμερα αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίζουν και στήριξαν τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».

Κριτήριο η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών

«Ο ελληνικός σιδηρόδρομος, υπογραμμίζει η ΔΕΣΚ-Σ, μπορεί να γίνει το βασικό μέσο μεταφοράς των λαϊκών στρωμάτων και της σύνδεσης των διαφόρων περιοχών της χώρας μεταξύ τους, μέσα από ένα πυκνό, φθηνό και αξιόπιστο δίκτυο γραμμών. Μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας, της αγροτικής παραγωγής, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων, της ισόμετρης ανάπτυξης όλων των περιοχών της χώρας μας, στην ανάπτυξη βιομηχανίας παραγωγής σιδηροδρομικών συρμών, τροχαίου υλικού και νέων τεχνολογιών, ώστε η χώρα μας να μειώσει την εξάρτησή της από άλλες χώρες.

Είναι ρεαλιστικό να υπάρξει ένας τέτοιος σιδηρόδρομος που θα έχει σαν αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών, όχι όμως στα πλαίσια της σημερινής καπιταλιστικής ανάπτυξης υπέρ των μονοπωλίων, αλλά στα πλαίσια μιας άλλης ανάπτυξης υπέρ του λαού, μιας λαϊκής οικονομίας, όπου το σύνολο των υποδομών, οι μεταφορές, τα λιμάνια, οι ενεργειακές και πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, οι τηλεπικοινωνίες, το νερό, όλοι οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, θα κοινωνικοποιηθούν, θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο θα λειτουργούν όχι για τα μονοπώλια, αλλά για το λαό, για το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Και καταλήγει: «γι' αυτήν την προοπτική, που είναι άμεση και ρεαλιστική ανάγκη, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αντιτάξουμε στη δράση του κεφαλαίου την ενιαία πάλη μας, να αμφισβητήσουμε το κεφάλαιο και την εξουσία του, να βάλουμε στόχο την ανατροπή και το άνοιγμα του δρόμου για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Αξιοποιεί την κλιματική αλλαγή προς όφελος του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ καταψήφισε το συγκεκριμένο κείμενο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

Είναι απαραίτητος ένας ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας. Να γίνουν δημόσια περιουσία όλες οι δασικές εκτάσεις και να αναδασωθούν οι καμένες
Είναι απαραίτητος ένας ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας. Να γίνουν δημόσια περιουσία όλες οι δασικές εκτάσεις και να αναδασωθούν οι καμένες
«Καταψηφίζουμε την Πράσινη Βίβλο για τα δάση», δήλωσε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής (παρουσιάστηκε το κοινοτικό κείμενο), καταγγέλλοντας ότι αξιοποιεί την κλιματική αλλαγή προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «ενιαίου δημόσιου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας», ζητώντας παράλληλα «να γίνουν δημόσια περιουσία όλες οι δασικές εκτάσεις» και ταυτόχρονα «να αναδασωθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις».

Αναφερόμενος στις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ για τη δασοπροστασία και σε κείμενα όπως αυτό της Πράσινης Βίβλου, επισήμανε ότι «συγκαλύπτουν τις περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι», μιλώντας για «δασοκτόνα στρατηγική της ΕΕ» που έχει δημιουργήσει «μη αντιστρέψιμη κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας μας».

Μάλιστα, ο Μπ. Αγγουράκης ανέφερε ότι στο κείμενο «δεν υπάρχει λέξη για την απαράδεκτη κατάσταση στο θέμα της δασοπροστασίας», τις ελλείψεις προσωπικού κλπ., ενώ τόνισε ότι επιχειρείται εκμετάλλευση των κλιματικών αλλαγών για την «αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου» στη λογική της περίφημης «πράσινης ανάπτυξης».

Ειδικά για την Πράσινη Βίβλο δήλωσε ότι το ΚΚΕ την απορρίπτει, γιατί αντιμετωπίζει τις αλλαγές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή από τη σκοπιά της διαχείρισης των δασικών εκτάσεων, δηλαδή ανάλογα «με τον τρόπο εκμετάλλευσης των δασών» και έτσι «η όποια προστασία θα γίνεται προκειμένου και εφόσον διασφαλιστεί το επιχειρηματικό κέρδος». Τέλος, σημείωσε ότι στο κείμενο «ο ορισμός του δάσους είναι αντι-επιστημονικός», αφού «δεν αναφέρεται σε δασικό οικοσύστημα».

«Οχι» στον έλεγχο προσωπικών δεδομένων από εταιρείες

Κατηγορηματικά αντίθετο είναι το ΚΚΕ, στην προώθηση της κοινοτικής οδηγίας σύμφωνα με την οποία, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μπορούν να διατηρούν βάσεις προσωπικών δεδομένων όταν πρόκειται να εξιχνιαστούν σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, έγινε χθες στην Βουλή, στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Τοποθετούμενος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι «το θέμα της καταγραφής και διατήρησης επικοινωνιών από τις εταιρείες είναι ένα θέμα τεράστιο, σοβαρότατο και με απρόβλεπτες συνέπειες». Κι αυτό γιατί «η διατήρηση των στοιχείων σε συνδυασμό με το νόμο για την τρομοκρατία δημιουργεί τεράστια προβλήματα». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «τα στοιχεία αυτά μπορεί να πλαστογραφούνται και μπορεί να είναι "πειραγμένα" με τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι εταιρείες» ενώ «το ότι λέει (σ.σ. η οδηγία) πως δεν θα διατηρηθεί το περιεχόμενο της επικοινωνίας, είναι κοροϊδία». Ως παράδειγμα ανέφερε το ότι «στις ΗΠΑ 870.000 άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων. Φανταστείτε τι εκβιασμοί μπορούν να γίνουν».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, υποστήριξε ότι «τα μόνα δεδομένα που πρέπει να διατηρηθούν είναι τα δεδομένα κίνησης και θέσης του χρήστη. Απαγορεύεται αυστηρά η διατήρηση ουσιαστικού δεδομένου, δηλαδή του περιεχομένου της οποιασδήποτε επικοινωνίας».

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη

Δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το κείμενο της προκήρυξης της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σ. Γκιόλια. Το κείμενο περιέχει απειλές σε βάρος δημοσιογράφων, εκδοτών, αστυνομικών, διευθυντών φυλακών, σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς και σε κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται σε φυλακές. Από το κείμενο της προκήρυξης επιβεβαιώνεται ότι τέτοιες προβοκατόρικες οργανώσεις που έτσι κι αλλιώς συνδέονται με μηχανισμούς κρυφούς και φανερούς του αστικού κράτους, δρουν υπέρ του συστήματος και χρησιμοποιούνται για ένταση της κρατικής βίας και καταστολής ενάντια στο λαϊκό κίνημα, αλλά φαίνεται πως εμπλέκονται και με άλλα συμφέροντα.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε προχτές στη Βουλή: «Είναι γεγονός ότι πάντα διάφοροι προβοκατόρικοι μηχανισμοί εμφανίζονται ιδιαίτερα σε περιόδους ανόδου του λαϊκού κινήματος. Εμείς αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα - και επαναλαμβάνουμε και τώρα - είναι ότι όλες αυτές οι ονομαζόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό που κάνουν είναι να προσφέρουν χείρα βοηθείας κάθε φορά στο σύστημα και να προσπαθούν να προβοκάρουν το λαϊκό κίνημα και να αποπροσανατολίζουν το λαό. Δε θα τους περάσει. Είναι ευθύνη και της κυβέρνησης να τους εξαρθρώσει και κάποτε να μάθουμε ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από αυτές τις οργανώσεις, όπως μάθαμε παραδείγματος χάρη ότι το σπίτι που ήταν φυλακισμένος ο Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες το είχε νοικιάσει η CIA σε συνεργασία με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες».

Στο μεταξύ, εσωτερική έρευνα διεξάγεται στην ΕΛΑΣ για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες ο ένας από τους δυο φρουρούς του δολοφονημένου δημοσιογράφου Σ. Γκιόλια, ο οποίος είναι αστυνομικός, είχε αναλάβει «καθήκοντα» φύλαξής του. Σημειώνεται ότι στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» αναφέρεται σε δύο αστυνομικούς που φρουρούσαν τον δημοσιογράφο. Ο ένας αστυνομικός, υπηρετεί στη φρουρά του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Γ. Καλαμίδα, και στην υπηρεσία του ισχυρίστηκε ότι ήταν φίλοι με τον Σ. Γκιόλια λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων και τον εξυπηρετούσε στον ελεύθερο χρόνο του. Παράλληλα, μετά τη δολοφονία του δεν ανέφερε το γεγονός της «φύλαξης» στην υπηρεσία του, διότι δεν το θεώρησε αναγκαίο αφού δεν απασχολούνταν κάθε μέρα στο... έργο αυτό. Το δεύτερο άτομο που ήταν στη φύλαξη του Σ. Γκιόλια είναι ιδιώτης, φίλος του δολοφονημένου δημοσιογράφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ