ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Ολα για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου

Διαμόρφωση συνθηκών ασφυξίας για τους μικρούς ΕΒΕ, ταφόπλακα στον ΟΣΕ, άνοιγμα «κλειστών επαγγελμάτων» στην ατζέντα των χτεσινών «συνεννοήσεων» κυβέρνησης - τρόικας

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ και ΔΝΤ κατά τις επιθεωρήσεις τους στα ελληνικά υπουργεία

Eurokinissi

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ και ΔΝΤ κατά τις επιθεωρήσεις τους στα ελληνικά υπουργεία
Η επέκταση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, η απόσπαση ζωτικού χώρου μέσα από τη διαδικασία συγκέντρωσης μεγαλύτερων κομματιών από τη πίτα μπαίνει στις άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, είναι αντικείμενο ειδικού ενδιαφέροντος και των «συνεννοήσεων» που ξετυλίγονται αυτές τις μέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το κλιμάκιο των ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε αυτή τη φάση οι διαβουλεύσεις τους περιστρέφονται ξανά και ξανά γύρω από το «μεγάλο αριθμό των μικρών επιχειρήσεων» που υπάρχουν στην Ελλάδα, που όπως εκτιμούν οι οργανισμοί της πλουτοκρατίας είναι σε μεγάλη αναντιστοιχία με τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε άλλα κράτη της ΕΕ...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό το θέμα ήταν που κυριάρχησε στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Είναι φανερό το γεγονός ότι η πολιτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας δε σταματά σε μέτρα όπως το πετσόκομμα μισθών, συντάξεων, κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων κ.ο.κ. αλλά έχει τη συνέχειά του σε μέτρα και άλλες ρυθμίσεις που στόχο έχουν τη συγκέντρωση κλάδων και δραστηριοτήτων σε μεγάλες επιχειρήσεις, εξέλιξη που ταυτόχρονα δείχνει και την πόρτα της εξόδου για τη μεγάλη μάζα των μικρών ΕΒΕ που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα. Στο τραπέζι μπήκαν οι «προβληματισμοί» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» μέσα σε περιβάλλον μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Ζητούμενο για την πολιτική τους και αυτό το ομολογούν ανοιχτά, είναι η παραπέρα συγκέντρωση και σε αυτούς τους κλάδους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προχωρά στη σύνταξη ειδικής μελέτης έτσι ώστε κατ' αρχήν να εντοπίσουν τυχόν «αντικίνητρα» που εμποδίζουν τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση «οικονομιών κλίμακας», περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο. Στα «αντικίνητρα» αναφέρουν χαρακτηριστικά τους «περιβαλλοντικούς περιορισμούς», το εργασιακό και το φορολογικό. Να σημειωθεί πως ακριβώς την ίδια κατεύθυνση αξιώνει και ο ΣΕΒ που μέσω του ΙΟΒΕ σημειώνει ότι οι πολλές μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οδηγούν σε «αδυναμία συγκρότησης κρίσιμης μάζας μεγάλων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία» και σε «δυσκολίες στη διείσδυση της καινοτομίας στην παραγωγή».

Μέχρι το τέλος τους 2010 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και νομοσχέδιο - «ομπρέλα» για το άνοιγμα όλων των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, τεχνικά επαγγέλματα, φαρμακοποιοί, ταξί κ.ά.) δραστηριότητες και κλάδοι όπου υπάρχουν «περιορισμοί», διοικητικός ορισμός κατώτατων αμοιβών κ.ά. Πρόκειται για κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση που εκχωρεί ζωτικό χώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις πετώντας έξω από την «ελεύθερη αγορά» τους μικρότερους επαγγελματίες.

Ταφόπλακα για τον ΟΣΕ

Οι επικεφαλής του κλιμακίου των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών συναντήθηκαν και με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Δ. Ρέππα. Η ταφόπλακα για τον ΟΣΕ μπαίνει και τυπικά αύριο Παρασκευή με τη συνάντηση στελεχών από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και «εμπειρογνωμόνων» της τρόικας. Πρόκειται για μια ακόμη κυνική πρόκληση απέναντι στο λαό. Αποκαλύπτεται πλέον ότι το ξεπούλημα στους ιδιώτες σε τίποτα δεν έχει να κάνει με τα δήθεν ελλείμματα που ανακάλυψαν και τα οποία ήταν μόνο το σαθρό πρόσχημα για την εκχώρηση φιλέτων στα μονοπώλια. Το 75% ή τα 7,5 δισ. ευρώ από το εμφανιζόμενο «έλλειμμα» (10 δισ. ευρώ) είναι τραπεζικά δάνεια που πήρε ο ΟΣΕ στο όνομα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των υποδομών. Το συγκεκριμένο κομμάτι παραμένει στο κράτος και θα ξεπληρωθεί από το λαό με κρατικό χρήμα μέσω του προϋπολογισμού. Τα φιλέτα ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ τα δίνουν σε στρατηγικούς επενδυτές, ταυτόχρονα δρομολογούν νέες συμπράξεις με ιδιώτες για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, βάζουν λουκέτο σε «ασύμφορα» δρομολόγια κ.ά. Οι σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στις μεταφορές δε σταματούν στον ΟΣΕ. Σε ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα περνούν ΕΘΕΛ (λεωφορεία) και ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και σε ένα δεύτερο τα μέσα «σταθερής τροχιάς» (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ).

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προωθείται απρόσκοπτα η άκρατη εμπορευτοποίηση της Υγείας σε βάρος του λαού

Με πεσκέσι τις νέες ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας προσήλθε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντησή της με την τρόικα. Αλλωστε, αυτές είναι συναποφασισμένες στην ΕΕ και προαποφασισμένες ταυτόχρονα.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του υπουργείου Νίκος Πολύζος παρουσίασαν - όπως ενημέρωσε μετά τη συνάντηση ο ΓΓ- τις θεσμικές παρεμβάσεις που έρχονται ως συνέχεια της περίφημης «ολοήμερης λειτουργίας» των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία οδηγεί σε νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία με την ταυτόχρονη ανάθεση ρόλου μοχλού στην ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η τρόικα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του άρθρου 31 του νόμου 3863/2010, που ψηφίστηκε πρόσφατα και μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα των 360 ευρώ. Το άρθρο 31 προβλέπει ότι το «Ενιαίο Σύστημα Υπηρεσιών Υγείας» αφορά πρωτίστως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπου ένα Συμβούλιο Συντονισμού θα καθορίζει - μεταξύ των άλλων - και τα εξής: Τους όρους λειτουργίας «των συμμετεχόντων με τις δομές τους μονάδων του ΕΣΥ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Βασικά, δηλαδή, θα αφορά τα Κέντρα Υγείας και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Επίσης προβλέπει τον καθορισμό του είδους και της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, καθώς και τον επιμερισμό των λειτουργικών εξόδων και των δαπανών περίθαλψης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα συμπληρωθεί με νέους νόμους για την ΠΦΥ και τους ενιαίους κανόνες λειτουργίας (δηλαδή την εξίσωση) δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και την αντιστοίχηση - με Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) - των υγειονομικών υπηρεσιών με την καλλικρατική δομή της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δυο χρόνια - και με την έκδοση των ΠΔ - εν πρώτοις οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) θα μετατραπούν σε Διευθύνσεις των αντίστοιχων Διοικητικών Περιφερειών.

Το μοτίβο της κυβέρνησης, όπως φάνηκε απ' την ενημέρωση, είναι: «Περιορίζουμε τις δαπάνες και εισπράττουμε τις απαιτήσεις». Δηλαδή τις οφειλές των (άδειων) ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία, που υπολογίζονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Μέσα από αυτή την «αναπτυξιακή προσπάθεια» - όπως τη χαρακτηρίζουν - θα «δημιουργηθεί η λειτουργική και διοικητική δυνατότητα για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ». Με άλλα λόγια, τη λειτουργία του όλου συστήματος με αμιγή κριτήρια αγοράς, όπου το βάρος θα πέφτει στους ασφαλισμένους και στα Ταμεία, την παρουσιάζουν ως «βιωσιμότητα του ΕΣΥ».

Ειδικότερα ο Νίκος Πολύζος, αναφερόμενος στις δαπάνες, είπε ότι οι αγορές φαρμάκων, υπηρεσιών και υλικών παρουσίασαν μέση μείωση 17% το πρώτο εξάμηνο του 2010, έναντι του 2009. Πέρα απ' τις περικοπές που έγιναν στις παροχές, η διάσταση αυτή αποδεικνύει και το μονοπωλιακό τρόπο καθορισμού των τιμών που εκτινάσσουν τις δαπάνες στα νοσοκομεία, αλλά και που διασφαλίζουν απίστευτη κερδοφορία των επιχειρήσεων που δρουν σε αυτόν το χώρο. Επίσης αναφερόμενος στον ορισμό - όπως προκύπτει απ' το υπουργείο Οικονομικών - ελεγκτικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία, είπε ότι οι τέσσερις εταιρείες που έχουν τοποθετηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πήγαν στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Κρατικό Αθήνας και Αττικόν, στα πλαίσια των γενικότερων ελέγχων δημόσιων οργανισμών.

Σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικα θα βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας για συγκεκριμένους ελέγχους σε τεχνικά και οικονομικά ζητήματα.

Επιθεώρηση στο υπουργείο Αμυνας

Επιθεώρηση στo υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποίησαν χτες οι εκπρόσωποι της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ε. Βενιζέλο στο γραφείο του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΘΑ, «αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο τρόπος εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι προβλέψεις για τα επόμενα οικονομικά έτη, η εφαρμογή της ισχύουσας ήδη νομοθεσίας για τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ και οι προβλέψεις για τις πληρωμές και τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια». Δηλαδή, πλήρης έλεγχος σε αυτό που ο Ε.Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ως «σκληρό πυρήνα» της εθνικής κυριαρχίας τους κράτους που δεν επιδέχεται παρεμβάσεις και ελέγχους.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ίδια την ανακοίνωση, «αντικείμενο της συζήτησης ήταν επίσης το γενικότερο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης και η συσχέτιση της οικονομικής με τη στρατιωτικοπολιτική διάσταση στο χώρο της Αμυνας». Πράγμα που δείχνει ότι η συζήτηση - έλεγχος αφορούσε σε βάθος όλα τα ζητήματα που αναφέρονται στην αμυντική πολιτική της χώρας. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για συνάντηση που «έγινε σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και με πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ