ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δίχως τέλος οι αντιλαϊκές ανατροπές

Η φιλομονοπωλιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε για άλλη μια φορά με την ομιλία του πρωθυπουργού στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση του ταξικού εργατικού κινήματος
Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση του ταξικού εργατικού κινήματος
«Μόνιμο» χαρακτήρα έχουν οι αντιλαϊκές ανατροπές που υλοποιεί η κυβέρνηση, προειδοποίησε ο Γ. Παπανδρέου, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πυγμής και αδιαλλαξίας απέναντι στους απεργούς και τους λαϊκούς - ταξικούς αγώνες.

«Συνεχίζουμε το έργο μας, έργο μόνιμων αλλαγών και ανατροπών», τόνισε μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας επίσης ότι «και το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά». Κάνοντας επίδειξη αποφασιστικότητας, καυχήθηκε ότι «οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε δεν είναι λόγω του μνημονίου», αναδεικνύοντας τον ενεργό ρόλο της κυβέρνησής του. Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς να μην παρασύρονται «σε μια παθητική στάση», που συνοψίζεται στην έκφραση «εφόσον το λέει το μνημόνιο, αυτό κάνουμε».

Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι η λήψη μέτρων που θα διαμορφώσουν ένα «φιλικό περιβάλλον» στα μονοπώλια, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να δώσουν βάρος «στην αναπτυξιακή πορεία, ακόμα μεγαλύτερο από ό,τι μέχρι σήμερα, με επενδύσεις, με τη διαμόρφωση του απαραίτητου επενδυτικού κλίματος, μέσα από ένα σχέδιο που θα αλλάξει και το πρότυπο της ανάπτυξης της χώρας μας, ώστε να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη».

Αιχμή του δόρατος το επόμενο διάστημα θα είναι η δήθεν «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», ακριβώς για να παραδοθούν στα μονοπώλια.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν είναι θέμα του μνημονίου», προκειμένου να δείξει ότι είναι μια αναγκαία επιλογή που δε δίστασε να εμφανίσει ως φιλολαϊκή. «Εμείς θεωρούμε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων είναι κάτι που βοηθά το νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για καλύτερες υπηρεσίες, ανοίγει τις δυνατότητες για φτηνότερες υπηρεσίες, ουσιαστικά ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη», ισχυρίστηκε, διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα και εμφανίζοντας το ταξικό συμφέρον της πλουτοκρατίας ως συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας.

Στο ίδιο «πνεύμα» εμφάνισε τις αντιδραστικές αλλαγές και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ως την τελευταία λέξη ...της προοδευτικότητας, επιχειρώντας ταυτόχρονα με προβοκατόρικο τρόπο να αναστηλώσει άθλια μυθεύματα περί μετώπου ΝΔ - ΚΚΕ. «Οπως, βεβαίως, και άλλες μεγάλες αλλαγές που κάνουμε, και πολλές φορές χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων, δυνάμεων οι οποίες κάτω από την ταμπέλα είτε του προοδευτικού είτε του φιλολαϊκού, ουσιαστικά είναι οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της χώρας, είτε από τη Δεξιά είτε από την παραδοσιακή Αριστερά, έχουμε ένα μέτωπο συντήρησης, ένα μέτωπο, θα έλεγα, πολιτικού κατεστημένου, το οποίο εμείς αυτή τη στιγμή σπάμε και αυτό νομίζω πρέπει να αναδειχθεί», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα.

Παράλληλα με την ταχεία προώθηση της νέας δέσμης των φιλομονοπωλιακών μέτρων, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να εφαρμοστούν τα πάνω από 40 αντιλαϊκά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες στη Βουλή, μεταξύ των οποίων το Ασφαλιστικό, τα ολοήμερα νοσοκομεία - επιχειρήσεις, ο «Καλλικράτης», ο μεταναστευτικός νόμος κ.ά.

Οπως το συνηθίζει, συνόδευσε τις αντιλαϊκές ανατροπές με άφθονη δόση ...«σοσιαλιστικών» φληναφημάτων, όπως «εμείς είμαστε εκείνοι που θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση», ή «εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι ενδυναμώνουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, δίνουμε οξυγόνο στους θεσμούς, στην ευνομία, στην προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη»(!) ή ότι «εμείς είμαστε εκείνοι που έχουμε ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Παζαρεύουν τις κεφαλαιακές ενισχύσεις

Συνάντηση υπουργού Οικονομικών με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και το κλιμάκιο της τρόικας

Οι επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικας συνεχίστηκαν και χτες

Eurokinissi

Οι επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικας συνεχίστηκαν και χτες
Το λεγόμενο «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», η ενίσχυση των τραπεζών με ακόμη 10 δισ. ευρώ αυτή τη φορά και από τις γραμμές στήριξης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, όπως και οι συντελούμενες αναδιατάξεις στον τραπεζικό κλάδο ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο και το κλιμάκιο των ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε επίσημες δηλώσεις. Ηδη όμως φαίνεται να εκδηλώνονται ορισμένες αντιθέσεις, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ σχετικά με τη μοιρασιά των κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τράπεζες. Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια για τη συνολική σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και όχι για τη διάσωση κάποιας μεμονωμένης τράπεζας που δε θα αποτελούσε «συστημικό κίνδυνο» και που κριθεί ως μη βιώσιμη. Υπό μια έννοια τυχόν εκκαθάριση του πεδίου θα μπορούσε να τους είναι ακόμη και χρήσιμη. Με βάση το μνημόνιο στήριξη στα χρήματα του Ταμείου, τα οποία θα χρυσοπληρωθούν από το λαό, έχουν οι τράπεζες που χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση και που ταυτόχρονα θα αποτύχουν να την αντλήσουν από τους μετόχους τους και την «αγορά».

Νωρίτερα χτες ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με στέλεχος της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), επίσης χωρίς να διευκρινίζουν το αντικείμενο. Να σημειωθεί ότι τις μέρες αυτές φαίνεται να εξελίσσονται και έντονα παζάρια και κόντρες ανάμεσα σε κοιναγορίτικα μονοπώλια του τραπεζικού κλάδου που επιδιώκουν να αναλάβουν ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για την αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος, την «αποτίμηση» της κρατικής περιουσίας και των προτάσεων που έπεσαν ή που στη συνέχεια θα πέσουν στο τραπέζι για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενδεχομένως και με άλλο πιστωτικό ίδρυμα, το οποία στη συνέχεια θα πάει σε πακέτο σε ιδιώτες «επενδυτές». Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση σκοπεύει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ, η οποία βρέθηκε κάτω από τον πήχη αξιολόγησης που έβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αγνωστη εν προκειμένω είναι για την ώρα είναι η θέση των ΕΕ - ΔΝΤ...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Χαίρονται για το γρήγορο σφαγιασμό των εργαζομένων

Σε άτυπη χτεσινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, η ηγεσία του υπουργείου μετέφερε την απόλυτη ικανοποίηση της τρόικας για την ταχύτητα που υλοποιήθηκαν οι αναδιαρθρώσεις

Την απόλυτη ικανοποίηση της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), αλλά και του ίδιου του υπουργείου Εργασίας, μετέφερε χτες ο υπουργός, Ανδρ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης με δημοσιογράφους, όπου και εμφανίστηκε να επιχαίρει για την ταχύτητα με την οποία το υπουργείο του ολοκλήρωσε το σφαγιασμό της κοινωνικής ασφάλισης και την απόλυτη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Ολα έγιναν νωρίτερα απ' το χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε σε όλους τους τόνους ο υπουργός, θέλοντας να δείξει την ταχύτητα με την οποία «εργάστηκε» το υπουργείο για να ξεθεμελιώσει όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Και μόνο απ' αυτό καταρρίπτεται και ο μύθος που είχαν στήσει ΜΜΕ και κυβερνητικοί παράγοντες περί δήθεν ...εκβιασμών της τρόικας προς την κυβέρνηση και επιβεβαιώνεται πως ήταν σταθερή στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλες αυτές τις αναδιαρθρώσεις, δηλαδή, στη μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης. Ας δούμε, όμως, τι έκανε το υπουργείο, το τελευταίο διάστημα.

  • Στο ασφαλιστικό, ανάμεσα στα άλλα:

-- Αύξησε στα 40 τα χρόνια εργασίας από 35 (12.000 ένσημα, αντί για 10.500), για να έχει κάποιος το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη.

-- Κατάργησε για πάντα την 13η και 14η σύνταξη.

-- Πάγωσε όλες τις συντάξεις στην ονομαστική αξία του 2008, επίσημα μέχρι και το 2013. Αν σε αυτή την περίοδο υπολογίσουμε μόνο τον επίσημο πληθωρισμό, το «πάγωμα» θα μεταφραστεί σε πραγματική μείωση άνω του 15%.

  • Στο εργασιακό, ανάμεσα στα άλλα:

-- Υπερδιπλασίασε τις απολύσεις.

-- Μείωσε στο μισό τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης.

-- Με το πρόσχημα της μαθητείας 15χρονα και 16χρονα παιδιά θα αμείβονται με το 70% των κατώτερων μισθών και δε θα καλύπτονται από την εργατική νομοθεσία.

-- Υπονόμευσε γενικά τις συλλογικές συμβάσεις και άνοιξε την πόρτα για γενίκευση των ατομικών.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή ενημέρωση ανακοίνωσε πως οι αναλογιστικές μελέτες των ταμείων (μελέτες βιωσιμότητας) θα είναι έτοιμες την Ανοιξη του 2011 και επέμενε πως δεν υπάρχουν ταμειακά προβλήματα με τις επικουρικές συντάξεις, όταν, την ίδια στιγμή, έλεγε πως την τελική εικόνα θα την έχουμε με τις αναλογιστικές. Δηλαδή, οι επικουρικές συντάξεις θα χορηγούνται αν και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική βιωσιμότητα των Ταμείων.

Οσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα για τη Διαιτησία, προανήγγειλε πως είναι στην τελική ευθεία της διαμόρφωσής του και με το οποίο θα επαναφέρει διάταξη, που απέσυρε προσωρινά από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και εξουδετερώνει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ.

Επιπλέον, έκανε λόγο για αύξηση των εσόδων από εισφορές σε ΙΚΑ (1,6%) και ΟΑΕΕ (6%), όταν την ίδια στιγμή οι εισφορές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν οργίαζαν στην αγορά η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, οι συμβάσεις έργου και χρόνου, αν οι εργαζόμενοι είχαν μόνιμη και σταθερή δουλειά, δίχως όρους και προϋποθέσεις.

Τέλος, μίλησε για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ο σε ΙΚΑ (25,79%), ΟΑΕΕ (13,94%) και ΟΓΑ (3,32%) όταν ανάγκασε τους ασφαλισμένους να πληρώνουν εκατοντάδες φάρμακα απ' την τσέπη τους.

ΣΕΒ - ΤΡΟΪΚΑ
Επίσπευση ζητούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Την επίσπευση των «διαρθρωτικών αλλαγών» ζήτησε ο ΣΕΒ από την τρόικα, με την οποία συναντήθηκε χτες η ηγεσία του, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που λήφθηκαν σε βάρος των εργαζομένων εξάντλησαν την «οικονομική αποδοτικότητά» τους για το μεγάλο κεφάλαιο, οδηγώντας και τους εργαζόμενους στα όρια της ανοχής τους. Ετσι, οι πλουτοκράτες απαιτούν να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική άμεσα στο επόμενο βήμα, το λεγόμενο «αναπτυξιακό», για την ολοκλήρωση της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, μετά τη λεηλασία σε μισθούς και συντάξεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι «τα μέτρα γενικευμένης λιτότητας και αφαίμαξης των επιχειρήσεων έχουν φτάσει στα όρια της κοινωνικής ανοχής, αλλά και της οικονομικής αποδοτικότητάς τους», για να μπει στη συνέχεια στην ουσία του θέματος: «Απαιτείται, πλέον, η αποφασιστική προώθηση των προβλεπόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα θέσουν ξανά την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Βασική προϋπόθεση προς τούτο είναι ο δραστικός περιορισμός του κρατικού παρεμβατισμού, των κρατικών δαπανών και του όγκου του ίδιου του Κράτους, παράλληλα με τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου πλαισίου που να ευνοεί τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα».

Τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό, για το τι ακόμη περιμένει την εργατική τάξη από την επόμενη φάση των αντιλαϊκών μέτρων, ότι ενημερώνοντας την τρόικα για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε την μείωση των μισθών «λελογισμένες αυξήσεις» που δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα.

Τέλος, ο ΣΕΒ έπλεξε το εγκώμιο της αντιλαϊκής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η επίσπευση των ανατροπών «είναι η ειλικρινής βούληση του πρωθυπουργού και των ικανότερων υπουργών του. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύουν οι περισσότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε μία σειρά από μείζονα θέματα τον τελευταίο καιρό».

ΓΣΕΕ
Υποστηρικτής της αντεργατικής πολιτικής

Τη στήριξη των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν μέχρι σήμερα πάρει κυβέρνηση και τρόικα, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Μετά από συνάντηση που είχε ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος, με εκπροσώπους της τρόικας είπε απερίφραστα πως «δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκ νέου παρέμβαση καθώς τα συνδικάτα και οι εργοδοτικοί φορείς, όπως απέδειξαν πρόσφατα, μπορούν με συμφωνίες να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ζητήματα, όπως μισθοί, εργασιακές σχέσεις, διαιτησία, συντάξεις, κ.ά.».

Αφού, λοιπόν, η ΓΣΕΕ ζήτησε για το Ασφαλιστικό «να αποφευχθεί η βίαιη προσαρμογή των ρυθμίσεων» και «να μη θιγούν από τις αλλαγές οι εργαζόμενοι πριν την 1/1/1983», στην ουσία προωθώντας τη διάσπαση και τον κατακερματισμό του εργατικού κινήματος και αφού προωθήθηκε η πλήρης διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων και ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων, με την ουσιαστική συγκατάθεσή της, έρχεται τώρα και λέει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμιά «εκ νέου παρέμβαση»! Δηλαδή, αφού έσφαξαν ό,τι μπορούσαν, με τη συγκατάθεση και συμφωνία της ΓΣΕΕ, τώρα θέλουν να βάλουν ...όρια!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ΓΣΕΕ και ο πρόεδρός της αιτιολογούν την παραπάνω θέση με το γνωστό επιχείρημα του κοινωνικού διαλόγου, μιας και ισχυρίζονται ότι «τα συνδικάτα και οι εργοδοτικοί φορείς (...) μπορούν με συμφωνίες να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα». Ενδεικτικό του πώς τα έχει διαχειριστεί η ΓΣΕΕ, μέχρι σήμερα, τα πράγματα είναι πως υπέγραψε και συμφώνησε σε μείωση των μισθών για τρία χρόνια!

Στην ουσία, δηλαδή, η ΓΣΕΕ, συνεχίζει όχι μόνο την επί της ουσίας συμφωνία της, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα, αποδεχόμενη όλα όσα έγιναν και βάζουν ταφόπλακα σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις. Αλλωστε, αυτοί ήταν που συμφώνησαν. Οι εργάτες, πρέπει τώρα να τους γυρίσουν την πλάτη.

Καταιγίδα περικοπών στα νοσοκομεία

Πρόσθετα χαράτσια 70 - 80 εκατ. ευρώ το χρόνο στα Ταμεία απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

Συγκεκριμενοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, των περικοπών αλλά και των ανατροπών στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την τρόικα.

Οπως προκύπτει απ' τα στοιχεία που παρέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από όσα δημοσιοποίησε μετά τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, το πρώτο 6μηνο του 2010 η μέση μηνιαία δαπάνη για υλικά, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό και χημικά αντιδραστήρια μειώθηκε σε 179,4 εκ. ευρώ από 217,1 εκ. ευρώ το 2009 (ή ποσοστό 17,37%). Σε εξαμηνιαία βάση, δηλαδή η μείωση είναι 226,3 εκ. ευρώ. Οπως το μνημόνιο προβλέπει μείωση 10% επί του συνόλου των δαπανών του υπουργείου Υγείας που προϋπολογίστηκε κοντά στα 9 δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα 6 δισ. είναι για μισθοδοσία - και ανήκουν στις λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες - και τα 3 δισ. στα λειτουργικά έξοδα, απ' όπου, κατά βάση, θα γίνουν οι περικοπές.

Αν, βέβαια, η μέση μηνιαία δαπάνη σταθεροποιηθεί στα 179,4 εκ. ευρώ και η μείωση έχει το ίδιο ποσοστό (17,37%) τότε στο τέλος του χρόνου οι περικοπές απ' τα λειτουργικά έξοδα θα είναι 452,5 εκ. ευρώ που υπολείπονται κατά 447,5 εκ. ευρώ από τα 900 εκ. ευρώ των περικοπών που προβλέπει το μνημόνιο. Ετσι θα γίνουν ακόμα πιο δραστικές περικοπές στα λειτουργικά έξοδα και τα νοσοκομεία θα στεγνώσουν ή θα αναζητηθούν επιπλέον έσοδα απ' τους ίδιους τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, όπως μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους, στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει στην αύξηση κατά 70-80 εκ. ευρώ πέρα απ' τα ίδια μέχρι τώρα έσοδα, όπως το εισιτήριο των τριών ευρώ και τις πληρωμές των ασθενών στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία. Ταυτόχρονα, απ' την 1.10.2010 θα θέσει σε εφαρμογή την κατηγοριοποίηση των ασθενειών, ενώ μελετά είτε την αύξηση του νοσηλίου των ταμείων ή την εφαρμογή του λεγόμενου πακέτου των διαγνωστικών κατηγοριών. Μ' άλλα λόγια, έρχονται πρόσθετα χαράτσια για ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, αναζητείται, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, και τρόπος κάλυψης - δηλαδή πληρωμής από κάπου - των 50.000 αρρώστων που δεν έχουν ασφάλιση (όπως ανασφάλιστοι, άποροι, μετανάστες), των οποίων η νοσηλεία κοστίζει 130-150 εκ. ευρώ το χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ