ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συλλαλητήριο στις 3 Αυγούστου με τρακτέρ
  • Στο Δέλτα Καρδίτσας με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
  • Συνέντευξη Τύπου του Β. Μπούτα

Συλλαλητήριο με τρακτέρ, την ερχόμενη Τρίτη 3 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, στο Δέλτα Καρδίτσας, διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και του αντιδραστικού μνημονίου που πολλαπλασιάζει και οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού απαιτούν την ικανοποίηση μιας σειράς άμεσων αιτημάτων για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητά τους.

Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου ανακοινώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της ΕΟΑΣΚ. Οπως τόνισε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, η μικρομεσαία αγροτιά της Καρδίτσας και, γενικότερα, όλης της χώρας δέχεται σφοδρή οικονομική επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, της τρόικα, μέσω Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του μνημονίου. «Συνυπεύθυνα - υπογράμμισε - είναι τα κόμματα που συμφωνούν και στηρίζουν την ΚΑΠ, το μνημόνιο, την ΕΕ. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως όλα τα λαϊκά στρώματα, στο όνομα της κρίσης, με την πολιτική που φορτώνει τα βάρη στο λαό, για να συνεχίσει η κερδοφορία του κεφαλαίου, έχουν ήδη φτάσει στην πτώχευση».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνει η μικρομεσαία αγροτιά, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε: «Οι δυσβάσταχτοι φόροι σε ΦΠΑ, σε καύσιμα, οι αυξήσεις σε αναγκαία για τη διαβίωση είδη και καλλιεργητικά μέσα, οι εξευτελιστικές τιμές στα σιτηρά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, η αδυναμία απορρόφησης των προϊόντων και οι νόμοι που ψήφισε ή ετοιμάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση έχουν "στεγνώσει" κυριολεκτικά τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, δεν επιστρέφει ακόμα το φόρο στο πετρέλαιο και δεν καταβάλλει τα χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες από μια σειρά προγράμματα, όπως νιτρο-ρύπανση, βιολογικές καλλιέργειες, νέοι αγρότες κλπ.

Αντίθετα, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν για την ανανέωση της άδειας για τις γεωτρήσεις, 2.500 με 3.000 ευρώ τη γεώτρηση. Επίσης, επιβλήθηκε με νόμο αύξηση της εισφοράς στον ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 67%.

Μπροστά στην εξελισσόμενη επίθεση, που έχει οικονομικό και θεσμικό χαρακτήρα και τρομερές επιπτώσεις στη μικρομεσαία αγροτιά, αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε».

Και κατάληξε: «Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πληρώνουμε κανένα χρέος, δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν με τα κέρδη τους, η πλουτοκρατία».

Το πλαίσιο με τις άμεσες διεκδικήσεις που θέτει η ΕΟΑΣΚ είναι:

  • Αμεση καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι αγρότες από τα διάφορα προγράμματα όπως νιτρο-ρύπανση, βιολογικές καλλιέργειες, εξισωτικές αποζημιώσεις, νέοι αγρότες κ.ά.
  • Αμεση επιστροφή του φόρου πετρελαίου.
  • Στο 100% αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι και απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ.
  • Αμεση απορρόφηση των σιτηρών με τιμές εγγύησης 40 λεπτά για το σκληρό και 28 λεπτά για το μαλακό και το κριθάρι.
  • Να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι αγρότες για την ανανέωση των αδειών για τις γεωτρήσεις.
  • Αγροτική Τράπεζα κοινωνικοποιημένη - κρατική 100% με ρόλο κοινωνικό - αναπτυξιακό.
  • Επιστροφή των χρημάτων από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
  • ΔΕΗ 100% δημόσια. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αυξήσεις στο ρεύμα.
  • Να καταβληθεί η συνδεδεμένη επιδότηση στους βαμβακοπαραγωγούς.
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Στο πλαίσιο της αντιλαϊκής καταιγίδας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε στη Βουλή την πολιτική εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής κερδοφορίας

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και ο σαφέστατος προσανατολισμός ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου «αναπτυξιακού» νόμου που παρουσίασε χτες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου που αναμένεται στη Βουλή στις αρχές του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Λούκα Κατσέλη. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που στηρίζεται στα «δόγματα» της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ξεκάθαρη τόσο προς την κατεύθυνση της «ανάπτυξης» που σχεδιάζει η κυβέρνηση όσο και για το πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια ήταν η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Ξεκαθάρισε πως «όλοι οι κλάδοι μπορούν να υπαχθούν, εκτός από δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινωνική νομοθεσία», καθώς και «όλες οι δημόσιες επενδύσεις». Σημείωσε ότι θα υπάρξουν «ειδικά καθεστώτα 5 τύπων» και θα είναι τα «επιχειρηματικά σχέδια, αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων», οι «ολοκληρωμένες τουριστικές παρεμβάσεις», επίσης οι «νεοϊδρυθείσες μικρές καινοτομικές επιχειρήσεις», τα «επιχειρηματικά και τεχνολογικά πάρκα» και τέλος τα «επενδυτικά σχέδια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ». Επισήμανε ότι «η αξιολόγηση θα γίνεται με σύστημα μορίων και δεικτών» και βασικά θα είναι τα «κριτήρια ανταγωνιστικότητας, ποιότητας και εξωστρέφειας κατά 50%», ενώ η «απασχόληση και ισόρροπη ανάπτυξη» θα συνυπολογίζεται κατά 20%. Πρόσθεσε ότι «ενισχύουμε την επιλεξιμότητα της φορολογικής απαλλαγής», η επιχορήγηση θα σχετίζεται με τον περιφερειακό προγραμματισμό και το «χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων». Τέλος, η υπουργός επισήμανε ότι ενισχύεται ο καινοτόμος χαρακτήρας επενδύσεων, προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση της παραγωγής στη χώρα.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος

«Ο επενδυτικός νόμος εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία της αντιλαϊκής αντεργατικής καταιγίδας που πλήττει τους εργαζόμενους», τόνισε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση με θρησκευτική ευλάβεια ακολουθεί τα «δόγματα» της προσέλκυσης επενδύσεων και της βελτίωσης της επενδυτικής θέσης της χώρας. Οπως είπε, οι πολιτικές αυτές «οδηγούν στη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων, στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία».

«Αυτό που εμάς μας απασχολεί είναι η υπόθεση όχι της αναδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού, αλλά της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης», ανέφερε στη συνέχεια ο Ν. Καραθανασόπουλος, μιλώντας για «διαχρονική εξέλιξη, που ραγδαία επιδεινώθηκε από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη Μάαστριχτ». Οσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των επενδύσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως ορίζεται σαν «κριτήριο για αξιολόγηση επένδυσης η ανταγωνιστικότητα, η ποιότητα και η εξωστρέφεια κατά 50%. Στη δική μας αντίληψη, κριτήριο θα έπρεπε να είναι η ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι το κυρίαρχο κριτήριο. Δεν μπορεί αυτό να συνδυαστεί με καπιταλιστική ανάπτυξη», ενώ παρατήρησε ότι το κριτήριο της απασχόλησης είναι σε πολύ μικρό ποσοστό. Επίσης ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας να «σταματήσει το παιγνίδι» περί «ισόρροπης ανάπτυξης», χαρακτηρίζοντάς το «καραμέλα που έχει λιώσει», αφού δεν έχει επιτευχθεί πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι από το νόμο θα επωφεληθεί «το 3%-5% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται, το υπόλοιπο αποκλείεται, αφού βάζετε ως όρο τα 200.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, και αυτό υπερβαίνει κατά πολύ την κεφαλαιακή δυνατότητα των μικρών επιχειρήσεων». Ο Νίκος Καραθανασόπουλος θύμισε ότι από τις επιδοτήσεις που δόθηκαν με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, «το 60% των προτάσεων ήταν στον τομέα του τουρισμού. Για τον προηγούμενο αναπτυξιακό όλοι οι άλλοι κλάδοι μοιράζονταν το 40%». Τέλος, αναφορικά με την πράσινη ανάπτυξη επισήμανε πως «μας ανησυχεί η υπόθεση», αφού «οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, ορεινών όγκων, ακτών κλπ. στο όνομα της κερδοφορίας. Δηλαδή είναι μόνο κερδοσκοπική δραστηριότητα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑ
Απορρίπτουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών

Τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να παραμείνουν κρατικά, ειπώθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου

Σοβαρή απειλή στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στη δημόσια οικονομία, αλλά και στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) συνιστά το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων περί «αναδιοργάνωσης υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας και άλλες διατάξεις».

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να αναδειχτεί το γεγονός ότι όλα όσα καταγγέλλουν σήμερα είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - η οποία και στον τομέα των αερομεταφορών, υπακούει στα κελεύσματα της ΕΕ και των επιταγών του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα, οι «υποχρεώσεις της χώρας έναντι της ΕΕ» μάλλον αποδεκτές γίνονται από την ηγεσία της ΟΣΥΠΑ. Μόνο που λόγω αυτών των «υποχρεώσεων» η κυβέρνηση προωθεί και την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων αλλά και την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ και την υπαγωγή των ορίων ευθύνης της σε έναν ενιαίο «Τομέα Εναέριου Χώρου», εφαρμόζοντας τις σχετικές ντιρεκτίβες της ΕΕ για τη διαμόρφωση του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού», δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα γύρω από ζητήματα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι εκπρόσωποι της «ΟΣΥΠΑ» εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών, σημειώνοντας ότι ο τομέας της αεροναυτιλίας πρέπει να παραμείνει κρατικός, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβλεπόμενη από το ν/σ ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Οπως σημείωσαν, «ουδέποτε συμφωνήσαμε ή θα συμφωνήσουμε με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων», αφού από μία τέτοια ενέργεια «ελλοχεύουν και κίνδυνοι για την εθνική κυριαρχία και τη συνοχή του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της περιφέρειας». Σε σχετική τους ανακοίνωση μάλιστα υπογραμμίζουν ότι «η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων βάζει βόμβα στα θεμέλια της γεωστρατηγικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας και στην ανάπτυξη της περιφέρειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ