Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Στο πλαίσιο της αντιλαϊκής καταιγίδας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε στη Βουλή την πολιτική εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής κερδοφορίας

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και ο σαφέστατος προσανατολισμός ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου «αναπτυξιακού» νόμου που παρουσίασε χτες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου που αναμένεται στη Βουλή στις αρχές του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Λούκα Κατσέλη. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που στηρίζεται στα «δόγματα» της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ξεκάθαρη τόσο προς την κατεύθυνση της «ανάπτυξης» που σχεδιάζει η κυβέρνηση όσο και για το πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια ήταν η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Ξεκαθάρισε πως «όλοι οι κλάδοι μπορούν να υπαχθούν, εκτός από δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινωνική νομοθεσία», καθώς και «όλες οι δημόσιες επενδύσεις». Σημείωσε ότι θα υπάρξουν «ειδικά καθεστώτα 5 τύπων» και θα είναι τα «επιχειρηματικά σχέδια, αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων», οι «ολοκληρωμένες τουριστικές παρεμβάσεις», επίσης οι «νεοϊδρυθείσες μικρές καινοτομικές επιχειρήσεις», τα «επιχειρηματικά και τεχνολογικά πάρκα» και τέλος τα «επενδυτικά σχέδια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ». Επισήμανε ότι «η αξιολόγηση θα γίνεται με σύστημα μορίων και δεικτών» και βασικά θα είναι τα «κριτήρια ανταγωνιστικότητας, ποιότητας και εξωστρέφειας κατά 50%», ενώ η «απασχόληση και ισόρροπη ανάπτυξη» θα συνυπολογίζεται κατά 20%. Πρόσθεσε ότι «ενισχύουμε την επιλεξιμότητα της φορολογικής απαλλαγής», η επιχορήγηση θα σχετίζεται με τον περιφερειακό προγραμματισμό και το «χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων». Τέλος, η υπουργός επισήμανε ότι ενισχύεται ο καινοτόμος χαρακτήρας επενδύσεων, προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση της παραγωγής στη χώρα.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος

«Ο επενδυτικός νόμος εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία της αντιλαϊκής αντεργατικής καταιγίδας που πλήττει τους εργαζόμενους», τόνισε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση με θρησκευτική ευλάβεια ακολουθεί τα «δόγματα» της προσέλκυσης επενδύσεων και της βελτίωσης της επενδυτικής θέσης της χώρας. Οπως είπε, οι πολιτικές αυτές «οδηγούν στη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων, στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία».

«Αυτό που εμάς μας απασχολεί είναι η υπόθεση όχι της αναδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού, αλλά της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης», ανέφερε στη συνέχεια ο Ν. Καραθανασόπουλος, μιλώντας για «διαχρονική εξέλιξη, που ραγδαία επιδεινώθηκε από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη Μάαστριχτ». Οσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των επενδύσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως ορίζεται σαν «κριτήριο για αξιολόγηση επένδυσης η ανταγωνιστικότητα, η ποιότητα και η εξωστρέφεια κατά 50%. Στη δική μας αντίληψη, κριτήριο θα έπρεπε να είναι η ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι το κυρίαρχο κριτήριο. Δεν μπορεί αυτό να συνδυαστεί με καπιταλιστική ανάπτυξη», ενώ παρατήρησε ότι το κριτήριο της απασχόλησης είναι σε πολύ μικρό ποσοστό. Επίσης ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας να «σταματήσει το παιγνίδι» περί «ισόρροπης ανάπτυξης», χαρακτηρίζοντάς το «καραμέλα που έχει λιώσει», αφού δεν έχει επιτευχθεί πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι από το νόμο θα επωφεληθεί «το 3%-5% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται, το υπόλοιπο αποκλείεται, αφού βάζετε ως όρο τα 200.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, και αυτό υπερβαίνει κατά πολύ την κεφαλαιακή δυνατότητα των μικρών επιχειρήσεων». Ο Νίκος Καραθανασόπουλος θύμισε ότι από τις επιδοτήσεις που δόθηκαν με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, «το 60% των προτάσεων ήταν στον τομέα του τουρισμού. Για τον προηγούμενο αναπτυξιακό όλοι οι άλλοι κλάδοι μοιράζονταν το 40%». Τέλος, αναφορικά με την πράσινη ανάπτυξη επισήμανε πως «μας ανησυχεί η υπόθεση», αφού «οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, ορεινών όγκων, ακτών κλπ. στο όνομα της κερδοφορίας. Δηλαδή είναι μόνο κερδοσκοπική δραστηριότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ