ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Μεγαλώνει η αλληλεγγύη στον αγώνα τους

Η ανάγκη να δυναμώσουν οι Επιτροπές Αγώνα τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Κυριακής

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή γενική συνέλευση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή γενική συνέλευση
Η ανάγκη να προχωρήσει ο πανελλαδικός συντονισμός όλων των Επιτροπών Αγώνα Εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» καθώς και η αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής σε αυτές, ώστε να οργανωθεί και να μαζικοποιηθεί η πάλη για το δικαίωμα όλων σε σταθερή εργασία, αναδείχτηκε στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», που έγινε προχτές, στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Μεταξύ άλλων, έγινε συζήτηση γύρω από την αίτηση της εργοδοσίας να ενταχθεί στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 (θα εκδικαστεί τον Οκτώβρη) για την προστασία από τους πιστωτές, δηλαδή, να υπαχθεί στον πτωχευτικό νόμο. Ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά γύρω απ' τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, όπως οι «δυσμενείς μεταθέσεις» σε άλλα καταστήματα χωρίς να υπάρχει άλλος ιδιαίτερος λόγος πέρα απ' τη δράση των εργαζόμενων. Κατάσταση στην οποία η αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων μαζί με τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου μπορεί να ορθώσει εμπόδια. Καθόλου τυχαίο άλλωστε δεν είναι ότι, κάτω απ' την πίεση των εργαζομένων, η εργοδοσία αναγκάστηκε να καταβάλει τα χρωστούμενα δύο μηνών καθώς και μέρος του επιδόματος αδείας.

Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, σε όλους τους τόνους, κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι τα «αυτιά και τα μάτια» της Επιτροπής στο χώρο δουλειάς.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», εξέφρασαν ταξικά σωματεία και συνδικάτα του κλάδου. Ο Γιάννης Κομνηνός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τόνισε την ανάγκη «να οργανώσουμε την αντίστασή μας» και σημείωσε πως «τα ΑΤΛΑΝΤΙΚ από τη δουλειά σας μεγάλωσαν». Η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κάλεσε τους εργαζόμενους, να μην περιμένουν τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους μέσα από νομικές και άλλες παρεμβάσεις - άσχετα αν θα αξιοποιήσουν όλες τις μορφές - αλλά μέσα από τον καθημερινό, σκληρό, ταξικό αγώνα.

Από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Κάτια Κρόκου, στάθηκε ιδιαίτερα στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, τονίζοντας πως οι γυναίκες δε δουλεύουν για ...συμπλήρωμα, αλλά γιατί έχουμε ανάγκες και υποχρεώσεις. Κάλεσε τις γυναίκες - η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ - να μη σκύψουν το κεφάλι, να αγωνιστούν ενάντια σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης από την πλευρά της εργοδοσίας.

Η Αναστασία Δήμου, από το Σωματείο Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ ΛΙΝΤΛ, έδωσε παραδείγματα από το χώρο της, όπου ο αγώνας και η ενότητα σε ταξική κατεύθυνση, έφερε αποτελέσματα. Ο Θανάσης Αλεξίου, από τη διοίκηση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που κάνει η εργοδοσία για να διασπάσει τους εργαζόμενους. Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, χαιρέτισε η Κούλα Κυριακοπούλου, φέρνοντας παραδείγματα από τα όσα έγιναν για την οργάνωση δράσης των εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» στον Πειραιά, αποδεικνύοντας πως η μαζική δράση φέρνει αποτελέσματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάκληση «μετάθεσης» μιας εργαζόμενης από το Πέραμα στους Αμπελόκηπους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πολύμορφες παρεμβάσεις ενάντια στην τρομοκρατία της «ISS»

Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 9.30 π.μ. έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις μεταθέσεις, τις απολύσεις και την τρομοκρατία της εργολαβικής εταιρείας «ISS», διοργανώνει σήμερα στις 9.30 το πρωί έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας.

Χτες το πρωί, τα στελέχη του σωματείου μαζί με συνδικαλιστές άλλων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, καταγγέλλοντας τη βάρβαρη και τρομοκρατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργολαβική εταιρεία «ISS». Στο πλευρό των συνδικαλιστών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

Η εργολαβική εταιρεία «ISS» εδώ και μήνες προχώρησε στη μετάθεση τριών μελών του προεδρείου του σωματείου για να τις απομονώσει από τις υπόλοιπες εργαζόμενες του «Ιπποκράτειου». Το υπουργείο Εργασίας έχει παρέμβει για το θέμα με συστάσεις προς την εργοδοσία. Την περασμένη Παρασκευή, συνεχίζοντας την τρομοκρατία, μετέθεσε και άλλη συνδικαλίστρια από το «Ιπποκράτειο».

Απειλεί με απόλυση κάθε εργαζόμενη καθαρίστρια του «Ιπποκράτειου» αν δεν φύγει από το κλαδικό σωματείο και δεν γραφτεί στο εργοδοτικό σωματείο που έστησε η ίδια η εταιρεία με τη συνεργασία της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αν δεν καταγγείλει τη διοίκηση του κλαδικού σωματείου ότι λέει ψέματα κατά της εταιρείας στις επιστολές που στέλνει στους διοικητές οργανισμών.

Ηδη το κλαδικό σωματείο προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, στον διοικητή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης.

Επίσης το σωματείο απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες του για το έγκλημα των εργολαβιών που πλουτίζουν σε βάρος του Δημοσίου και των εργαζόμενων, την ώρα που η κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις για το λαό.

Με τη συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα το πρωί έξω από το «Ιπποκράτειο», το κλαδικό σωματείο απαιτεί: Να ανακληθούν οι μεταθέσεις και να μη γίνουν άλλες. Να πληρώνονται κανονικά μισθό και ένσημο όλες οι καθαρίστριες, σε όλα τα έργα. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και κλεμμένα. Να ελεγχθούν οι εργολάβοι από το κράτος για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και για το πόσα πληρώνονται παράνομα οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία (που υποτίθεται ότι θέλουν να κάνουν οικονομίες) και τους άλλους φορείς. Να σταματήσει η τρομοκρατία των εργολάβων που υποστηρίζεται και από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές.

ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στο δρόμο 25 εργαζόμενοι της ΧΑΛΚΟΡ

Επίκεινται και νέες απολύσεις

Στο δρόμο πέταξε στο τέλος του μήνα 25 εργαζόμενους της ΧΑΛΚΟΡ η εργοδοσία του Ομίλου Στασινόπουλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκεινται και νέες απολύσεις. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζουν οι ταξικές δυνάμεις, σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου - όπως ΕΛΒΑΛ, Ελληνικά Καλώδια κλπ - υπάρχει υπερεντατικοποίηση της εργασίας και κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, η εργοδοσία επικαλέστηκε μια μικρή κάμψη της παραγωγής. Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή συμπαρίσταται στους απολυμένους, καταγγέλλει τις απολύσεις και τους καλεί να οργανωθούν στο συνδικάτο Μετάλλου της περιοχής.

Ταυτόχρονα, τονίζει το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα γι' αυτό το δρόμο ανάπτυξης που στηρίζεται από τους εκπροσώπους των «Στασινοπουλαίων», ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και που επιφυλάσσει κέρδη για τους επιχειρηματίες, ενώ τους εργαζόμενους θα τους πετάει στο δρόμο άνεργους, χωρίς δικαιώματα. Είναι καιρός να διαλέξουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που στόχο έχει την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών του λαού.

«ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκβιάζει για αντεργατικές ανατροπές

Μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα, με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, επιδομάτων, ασφαλιστικών εισφορών κλπ., επιχειρεί να επιβάλει στους εργαζόμενους η εταιρεία πλακιδίων και ειδών υγιεινής «Χατζηγεωργίου ΑΕ» που έχει έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Συνολικά στον όμιλο (αποθήκες, καταστήματα) σε όλη την Ελλάδα απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι. Η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόφασή της το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και την έβαλε σε εφαρμογή από χτες Δευτέρα. Εδωσε τελεσίγραφο στους εργαζόμενους πως όσοι δεν υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι σήμερα, θα απολυθούν.

Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Κ. Χατζηγεωργίου, ιδρυτής του ομίλου επιχειρήσεων HATΖ GROUP, που είναι αποτέλεσμα της συνένωσης του ομίλου εταιρειών ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, των βιομηχανιών παραγωγής κεραμικών πλακιδίων τοίχου και δαπέδου VENUS CERAMICΑ και ΜΑPISA CERAMICA με έδρα στη Βαλένθια της Ισπανίας.

«ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ»
Απλήρωτοι 250 εργάτες

Απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες μένουν οι 250 εργαζόμενοι που δουλεύουν στο εργοστάσιο σωλήνων του «Πετζετάκη», στη Θήβα. Οπως καταγγέλλουν στο «Ριζοσπάστη», εδώ και πέντε μήνες, τα δεδουλευμένα δεν καταβάλλονται στην ώρα τους, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των εργαζομένων να αντιμετωπίζουν μια σειρά δυσκολίες. Το πρόβλημα ξεκίνησε με καθυστέρηση 15 ημερών που τώρα φτάνει τους δυο μήνες, σημειώνουν. Την ανησυχία των εργαζομένων μεγαλώνει το γεγονός ότι, ταυτόχρονα, το εργοστάσιο υπολειτουργεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 120 μηχανήματα δουλεύουν λιγότερα από 10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ