Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Μεγαλώνει η αλληλεγγύη στον αγώνα τους

Η ανάγκη να δυναμώσουν οι Επιτροπές Αγώνα τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Κυριακής

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή γενική συνέλευση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή γενική συνέλευση
Η ανάγκη να προχωρήσει ο πανελλαδικός συντονισμός όλων των Επιτροπών Αγώνα Εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» καθώς και η αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής σε αυτές, ώστε να οργανωθεί και να μαζικοποιηθεί η πάλη για το δικαίωμα όλων σε σταθερή εργασία, αναδείχτηκε στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», που έγινε προχτές, στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Μεταξύ άλλων, έγινε συζήτηση γύρω από την αίτηση της εργοδοσίας να ενταχθεί στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 (θα εκδικαστεί τον Οκτώβρη) για την προστασία από τους πιστωτές, δηλαδή, να υπαχθεί στον πτωχευτικό νόμο. Ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά γύρω απ' τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, όπως οι «δυσμενείς μεταθέσεις» σε άλλα καταστήματα χωρίς να υπάρχει άλλος ιδιαίτερος λόγος πέρα απ' τη δράση των εργαζόμενων. Κατάσταση στην οποία η αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων μαζί με τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου μπορεί να ορθώσει εμπόδια. Καθόλου τυχαίο άλλωστε δεν είναι ότι, κάτω απ' την πίεση των εργαζομένων, η εργοδοσία αναγκάστηκε να καταβάλει τα χρωστούμενα δύο μηνών καθώς και μέρος του επιδόματος αδείας.

Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, σε όλους τους τόνους, κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι τα «αυτιά και τα μάτια» της Επιτροπής στο χώρο δουλειάς.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», εξέφρασαν ταξικά σωματεία και συνδικάτα του κλάδου. Ο Γιάννης Κομνηνός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τόνισε την ανάγκη «να οργανώσουμε την αντίστασή μας» και σημείωσε πως «τα ΑΤΛΑΝΤΙΚ από τη δουλειά σας μεγάλωσαν». Η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κάλεσε τους εργαζόμενους, να μην περιμένουν τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους μέσα από νομικές και άλλες παρεμβάσεις - άσχετα αν θα αξιοποιήσουν όλες τις μορφές - αλλά μέσα από τον καθημερινό, σκληρό, ταξικό αγώνα.

Από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Κάτια Κρόκου, στάθηκε ιδιαίτερα στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, τονίζοντας πως οι γυναίκες δε δουλεύουν για ...συμπλήρωμα, αλλά γιατί έχουμε ανάγκες και υποχρεώσεις. Κάλεσε τις γυναίκες - η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ - να μη σκύψουν το κεφάλι, να αγωνιστούν ενάντια σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης από την πλευρά της εργοδοσίας.

Η Αναστασία Δήμου, από το Σωματείο Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ ΛΙΝΤΛ, έδωσε παραδείγματα από το χώρο της, όπου ο αγώνας και η ενότητα σε ταξική κατεύθυνση, έφερε αποτελέσματα. Ο Θανάσης Αλεξίου, από τη διοίκηση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που κάνει η εργοδοσία για να διασπάσει τους εργαζόμενους. Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, χαιρέτισε η Κούλα Κυριακοπούλου, φέρνοντας παραδείγματα από τα όσα έγιναν για την οργάνωση δράσης των εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» στον Πειραιά, αποδεικνύοντας πως η μαζική δράση φέρνει αποτελέσματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάκληση «μετάθεσης» μιας εργαζόμενης από το Πέραμα στους Αμπελόκηπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ