ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28

Μέσα

Μαζικής

Επιστράτευσης...

Ο λαός «πνεύμα λιτότητας», αυτοί... «πλωτές Φεράρι»

To «αφήγημα» που ακολουθεί, διεκδικεί δάφνες αντίστοιχες των σεναρίων της «Λάμψης» και του «Τόλμη και γοητεία».

Εντούτοις επιλέξαμε να φιλοξενηθεί στη στήλη. Το γιατί θα το αντιληφθεί ο αναγνώστης στο τέλος.

Προς το παρόν «απολαύστε» το περιεχόμενό του:

*

«Δεν είναι σίγουρα το πιο όμορφο σκάφος στον κόσμο για πολλούς, το αντίθετο μάλιστα λένε αυτοί που δεν ξέρουν, είναι όμως το πιο γρήγορο στον κόσμο που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή και ανήκει σε Ελληνα.

Ιδιοκτήτης του ο ισχυρός άνδρας του ΣΚΑΪ και της "Καθημερινής" κ. Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος απολαμβάνει εδώ και λίγους μήνες την απίστευτη ταχύτητα του "Ερμής 2", η οποία φτάνει τους 56 κόμβους!

*

Πλωτά παλάτια, θαλάσσιες ατλαντίδες, ή απλά υπερπολυτελή σκάφη είναι οι κατά καιρούς και κατά συνθήκες χαρακτηρισμοί που συνήθως δίνονται στις κινητές θαλάσσιες περιουσίες γνωστών και λιγότερο γνωστών κροίσων.

Γιοτ που ανταγωνίζονται για τη χλιδή, το μέγεθος, ή την αξία, στοιχεία άλλωστε που κάνουν τον ιδιοκτήτη τους να υπερηφανεύεται κάθε φορά που "δένει" σε κάποιο λιμάνι.

Και μπορεί ο ανταγωνισμός για το παραπάνω τρίπτυχο να αφήνει κάποιους να προβάλλουν την δικαιολογία του υποκειμενικού, η ταχύτητα όμως δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Για το λόγο αυτό άλλωστε το "Ερμής 2" του Γιάννη Αλαφούζου αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο των θαλασσών, έναν υπερπολυτελή "σπρίντερ" των κυμάτων με ισχύ 12 χιλιάδων αλόγων, που οι πληροφορίες λένε ότι κόστισε στον τυχερό ιδιοκτήτη του, ένα ποσό της τάξης των δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ.

*

Οι διαστάσεις, το βάρος αλλά και η ταχύτητα που μπορεί να πιάσει αφήνει ακόμα και τους ανίδεους άφωνους. Με μήκος 37 μέτρα, το βάρος του είναι 97 τόνοι και η ταχύτητά του αγγίζει τους 56 κόμβους, τη στιγμή που τα άλλα σκάφη φτάνουν μέχρι τους 20 κόμβους. Ο "Ερμής 2", αποτελεί το πιο γρήγορο αλλά και πολυτελές γιοτ των τελευταίων ετών (...).

Ως πρώτο μέλημα τη δημιουργία ενός σκάφους το οποίο θα συνδύαζε την πολυτέλεια ενός γιοτ με την ταχύτητα ενός ταχύπλοου. Για τον λόγο αυτό κλήθηκαν οι καλύτεροι σχεδιαστές ταχυπλόων, οι οποίοι είναι Νεοζηλανδοί, αλλά και οι καλύτεροι σχεδιαστές γιοτ που ήρθαν από την Γηραιά Αλβιόνα. Οι δυο ομάδες συνεργάστηκαν και δημιούργησαν τον "Ερμή 2", ένα σκάφος που κρατάει την λιτή εξωτερική εμφάνισή του και δεν θυμίζει σε τίποτε ότι πρόκειται για μια πλωτή ...Φεράρι (...).

*

Οσο για το design του σκάφους δεν θα μπορούσε παρά να είναι απλό και κομψό. Εντυπωσιακό είναι το "πιλοτήριο" του Ερμή, όπου εκτός από τα υπερσύγχρονα όργανα πλοήγησης διαθέτει και ειδικά σχεδιασμένες θέσεις που μειώνουν τους κραδασμούς που δέχεται το σώμα από τα κύματα.

Το εσωτερικό του είναι μοντέρνο, λιτό και λειτουργικό (...) που θυμίζει περισσότερο ένα απλό παραθαλάσσιο σπίτι της Καραϊβικής (...). Οι αποχρώσεις του σαλονιού είναι στο κρεμ και οι καναπέδες είναι δερμάτινοι, ενώ στο πάτωμα βρίσκεται ένα πολύχρωμο χαλί με κύριο χρώμα το μπλε για να θυμίζει Καραϊβική».

www.nautilos.gr», 19/1/2008)

***

Ετσι έχει η κατάσταση όσον αφορά τις «πλωτές Φεράρι» και τις «κινητές θαλάσσιες περιουσίες γνωστών και λιγότερο γνωστών κροίσων», οι οποίες θυμίζουν «παραθαλάσσιο σπίτι της Καραϊβικής» αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ...

*

Γνωστά πράγματα, θα πείτε.

Αυτό που δεν είναι γνωστό - στους αναγνώστες του «Ρ» - είναι ότι την Κυριακή η εφημερίδα «Καθημερινή» του συγκροτήματος Αλαφούζου, συνόδευσε τη φωτογραφία που δέσποζε στο πρωτοσέλιδό της, με μια λεζάντα - προτροπή προς τον ελληνικό λαό.

Ποια ήταν η προτροπή;

*

Επιλέξτε διακοπές, πρότεινε η εφημερίδα στους αναγνώστες της,

«συνδυάζοντας την τέρψη της καλής συντροφιάς με το πνεύμα της λιτότητας»!

*

Ο Μπρεχτ, όλα τα προηγούμενα, τα είχε περιγράψει ως εξής:

«Αυτοί που κλέβουν το ψωμί από το τραπέζι, κηρύττουν τη λιτότητα»...

1826: Ο Κιουταχής Πασάς επιτίθεται εναντίον των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Αθήνα και καταλαμβάνει την πόλη.

1877: Πεθαίνει σε ηλικία 84 χρονών ο «μπουρλοτιέρης» της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης.

1953: Καταδικάζεται δυο φορές σε θάνατο ο κομμουνιστής ηγέτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Πλουμπίδης από το έκτακτο στρατοδικείο του μετεμφυλιακού καθεστώτος της άρχουσας τάξης. Βασική κατηγορία του καθεστώτος εναντίον του ήταν η «παραβίαση» του «ΑΝ 375» της μεταξικής δικτατορίας «περί κατασκοπίας». Στην απολογία του μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η υπόθεσις που δικάζετε, δεν είναι υπόθεσις κοινή. Δεν είναι υπόθεσις κατασκοπίας, αλλά είναι υπόθεσις πολιτική. Είναι υπόθεσις ιδεολογική. Δε δικάζετε τον Πλουμπίδη σαν δράστη του άλφα ή του βήτα εγκλήματος, αλλά τον δικάζετε σαν κομμουνιστή ηγέτη». «Τιμή μου είναι η τιμή του Κόμματός μου», δηλώνει στο δικαστήριο ο Ν. Πλουμπίδης, κατατροπώνοντας τους στρατοδίκες του.

1977: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ', πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι το θάνατο του.

1989: Συντρίβεται αεροσκάφος της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» στο βουνό Κέρκης της Σάμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, συνολικά 34 άνθρωποι. Πρόκειται για την τελευταία αεροπορική τραγωδία της «Ολυμπιακής».

1994: «Φεύγει» από τη ζωή ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας.

Εχουν συναίσθηση;

Αυτές τις μέρες διεξήχθη στη Βαρκελώνη το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Η ΕΤ-1 η οποία είχε αναλάβει την μετάδοση των αγώνων είχε μια φαεινή ιδέα:

Για να διαφημίσει το πρόγραμμά της και προφανώς για να τονώσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων θεατών φρόντισε να προβεί και σε κάποιες ενέσεις «πατριωτισμού». Ετσι λοιπόν, την Κυριακή στις 5 το απόγευμα, είδαμε να προβάλεται από τις οθόνες μας ένα σχεδόν πεντάλεπτο διαφημιστικό σποτ με εικόνες από παλιότερους αγώνες όπου καταγράφονταν οι επιδόσεις και τα επινίκεια Ελλήνων αθλητών.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι από αυτό το διαφημιστικό παρέλασαν μεταξύ άλλων και όλοι οι εγχώριοι οι ενεχόμενοι στην υπόθεση ντόπα! Λες δηλαδή και δε συνέβη τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, λες και το ξεφτιλίκι των Ολυμπιακών Αγώνων (και σε αυτόν τον τομέα) δεν υπήρξε ποτέ, λες και τα καραγκιοζιλίκια, οι απάτες, τα «μαστουρωμένα» ρεκόρ δεν έγιναν ποτέ!

Οι «κύριοι» της ΕΡΤ στον κόσμο τους! Τον κόσμο του φτιασιδώματος, του αμοραλισμού και του «μετά από 5 - 10 χρόνια ποιος θα θυμάται»!

Μοντέλο «δημόσιας» τηλεόρασης να σου πετύχει! Εχουν συναίσθηση τι κάνουν οι άνθρωποι;

Λίγη ώρα αφότου ο τραπεζίτης κ. Σάλλας δημοσιοποίησε την πρόθεσή του για εξαγορά των ΑΤΕ - ΤΤ, το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διεκδικεί ακόμα και την ...«πατρότητα» (!) του ξεπουλήματος.

«Μετά από τις επίμονες εισηγήσεις του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη - έλεγε η ανακοίνωση - το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρά προς συγχωνεύσεις (...) Η κυβέρνηση, η οποία στην αρχή ήταν επιφυλακτική, υιοθετώντας όμως στη συνέχεια την πρόταση Καρατζαφέρη, πρέπει τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες».

Πολύ ενδιαφέρουσα ομολογία, κάποιος που καμώνεται το «φίλο του λαού», ταυτόχρονα να «σεμνύνεται» ότι εισηγείται («επιμόνως» μάλιστα!) και ότι είναι δική του πρόταση (!) το ξεπούλημα στους τραπεζίτες. Δε νομίζετε;...

«Κόστους 5 εκατομμυρίων δολαρίων» ο γάμος της θυγατέρας Κλίντον, διαλαλούν από την Κυριακή τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αλίμονό τους του μπαμπά και της μαμάς Κλίντον αν ο Ραγκούσης υποψιαστεί πως αυτά τα λεφτά μπορεί να έφτασαν στα χέρια τους από οικονομικές ενισχύσεις Αμερικανών εργατών (!) προς το ζεύγος Κλίντον μέσω... αδήλωτων «κουπονιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ