Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1826: Ο Κιουταχής Πασάς επιτίθεται εναντίον των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Αθήνα και καταλαμβάνει την πόλη.

1877: Πεθαίνει σε ηλικία 84 χρονών ο «μπουρλοτιέρης» της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης.

1953: Καταδικάζεται δυο φορές σε θάνατο ο κομμουνιστής ηγέτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Πλουμπίδης από το έκτακτο στρατοδικείο του μετεμφυλιακού καθεστώτος της άρχουσας τάξης. Βασική κατηγορία του καθεστώτος εναντίον του ήταν η «παραβίαση» του «ΑΝ 375» της μεταξικής δικτατορίας «περί κατασκοπίας». Στην απολογία του μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η υπόθεσις που δικάζετε, δεν είναι υπόθεσις κοινή. Δεν είναι υπόθεσις κατασκοπίας, αλλά είναι υπόθεσις πολιτική. Είναι υπόθεσις ιδεολογική. Δε δικάζετε τον Πλουμπίδη σαν δράστη του άλφα ή του βήτα εγκλήματος, αλλά τον δικάζετε σαν κομμουνιστή ηγέτη». «Τιμή μου είναι η τιμή του Κόμματός μου», δηλώνει στο δικαστήριο ο Ν. Πλουμπίδης, κατατροπώνοντας τους στρατοδίκες του.

1977: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ', πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι το θάνατο του.

1989: Συντρίβεται αεροσκάφος της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» στο βουνό Κέρκης της Σάμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, συνολικά 34 άνθρωποι. Πρόκειται για την τελευταία αεροπορική τραγωδία της «Ολυμπιακής».

1994: «Φεύγει» από τη ζωή ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ