ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανησυχητική ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο

Συνοριακό φυλάκιο του Λιβάνου μετά την ανταλλαγή πυρών με τον ισραηλινό στρατό
Συνοριακό φυλάκιο του Λιβάνου μετά την ανταλλαγή πυρών με τον ισραηλινό στρατό
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στο «κόκκινο» έφτασε, ξαφνικά, το θερμόμετρο στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο, χτες το πρωί, όταν σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Λιβανέζων και Ισραηλινών στρατιωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες, ένας Ισραηλινός αξιωματικός, ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος και να τραυματιστούν δύο Λιβανέζοι πολίτες και ένας δεύτερος Ισραηλινός στρατιώτης. Πρόκειται για το σοβαρότερο επεισόδιο στα σύνορα των δύο χωρών από τον αιματηρό πόλεμο του καλοκαιριού του 2006.

Το επεισόδιο, στο οποίο δεν ενεπλάκη η «Χεζμπολάχ» της οποίας ο ηγέτης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ προειδοποίησε ότι «την επόμενη φορά η οργάνωση θ' απαντήσει στην ισραηλινή επιθετικότητα», αντικατοπτρίζει σαφώς την κλιμακούμενη ένταση τόσο στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και διαγκωνισμών, όσο και ειδικότερα στην ισραηλινο-λιβανική μεθόριο με τη «Χεζμπολάχ» και το Ισραήλ ν' ανταλλάσσουν κατηγορίες και απειλές εδώ και μήνες. Πίσω από την ένταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβεται, εκτός από τις γνωστές διμερείς διαφορές, ένας ισραηλινο-λιβανικός ανταγωνισμός για ενεργειακά κοιτάσματα κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων τους.

Διαφορετικές εκδοχές

Σύμφωνα με λιβανικές πηγές ασφαλείας, Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στο λιβανικό έδαφος, προσπαθώντας να ξεριζώσουν ένα δέντρο και δεν αποχώρησαν παρά τις σχετικές προειδοποιήσες των Λιβανέζων συναδέλφων τους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ. Ακολούθησαν πυρά του ισραηλινού πυροβολικού, ενώ και ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο που έπληξε σπίτι στο χωριό Οντάισεχ, όπου και σκοτώθηκε ο δημοσιογράφος Ασσάφ Αμπού Ραχάλ, της καθημερινής εφημερίδας «al Akhbar».

Διαφορετική, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η εκδοχή του ισραηλινού στρατού, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα μέλη του δέχτηκαν πυρά εντελώς απροειδοποίητα και αδικαιολόγητα, ενώ εκτελούσαν «εργασίες ρουτίνας» στη μεθόριο σε συνεννόηση με τις δυνάμεις του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή - UNIFIL. Η ισραηλινή εκδοχή, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως από τον εκπρόσωπο της UNIFIL, ο οποίος, αφού κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» εκατέρωθεν, δεσμεύτηκε να διερευνήσει σε βάθος τις συνθήκες του επεισοδίου.

Αποκαλυπτική, πάντως, είναι η εικόνα που περιγράφει για το περιστατικό ένας άλλος Λιβανέζος δημοσιογράφους, ο Ρόνιθ Ντάχαρ που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Ο Ντάχαρ υποστηρίζει ότι μέλη της UNIFIL κάλεσαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που προσπαθούσαν να κόψουν ένα δέντρο, να απομακρυνθούν, τονίζοντάς τους επανειλημμένως ότι βρίσκονται εντός λιβανικού εδάφους και ότι θα δεχθούν πυρά από το λιβανικό στρατό. Λίγο αργότερα, ο λιβανικός στρατός πυροβόλησε στον αέρα, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν υποχώρησαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

Συγκρατημένα σκληρές δηλώσεις

Για «άλλη μια κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1701», με την οποία έληξε ο πόλεμος του 2006, από το Ισραήλ έκανε λόγο ο Λιβανέζος Πρόεδρος. Ο Μισέλ Σουλεϊμάν κατηγόρησε τις ισραηλινές ηγεσίες ότι «προκαλούν διαρκώς» και κάλεσε το λιβανικό στρατό «να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ακόμη και αν χρειαστούν θυσίες». Την ισραηλινή κυβέρνηση κατήγγειλε και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι, κατηγορώντας την για «κλιμακούμενες παραβιάσεις της λιβανικής εθνικής κυριαρχίας».

Στη Βηρυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας. Στη συνέχεια, ο ΓΓ του, στρατηγός Σαΐντ Αΐντ, επανέλαβε ουσιαστικά τις δηλώσεις Σουλεϊμάν, μιλώντας για «απάντηση του στρατού στις ισραηλινές προκλήσεις με ό,τι συνέπειες και αν έχει αυτό». Απέφυγε, πάντως, να ανεβάσει περαιτέρω τους τόνους και προανήγγειλε την κατάθεση νέας προσφυγής, εκ μέρους του Λιβάνου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της ισραηλινής προκλητικότητας.

Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση επέρριψε όλη την ευθύνη στη λιβανική κυβέρνηση και προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» αν σημειωθούν και άλλες συγκρούσεις στη μεθόριο. Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Εντούτοις, σε μια εμφανή προσπάθεια να μη λάβει διαστάσεις το περιστατικό, ο διοικητής του ισραηλινού στρατού στο σημείο, αντιστράτηγος Γκάντι Αϊζενκότ εκτίμησε ότι πρόκειται «για εξαιρετικά σοβαρό αλλά μεμονωμένο περιστατικό».

Τη γενικότερη διάθεση για διατήρηση χαμηλών τόνων επιβεβαίωνε και η σχετική αρθρογραφία των μεγαλύτερων ισραηλινών εφημερίδων, οι οποίες άφηναν να εννοηθεί ότι «μάλλον πρόκειται για παρεξήγηση σχετικά με την ακριβή οροθεσία της συνοριακής γραμμής».

Ανησυχία και υπόβαθρο περαιτέρω κλιμάκωσης

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εξετάσει το περιστατικό εντός των επομένων 24ώρων προανήγγειλε, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο, ο Ρώσος πρέσβης, καλώντας εκατέρωθεν σε αυτοσυγκράτηση. Την αναγκαιότητα «αυτοσυγκράτησης» και «αποφυγής κάθε κλιμάκωσης» εξέφρασαν η ΕΕ και η Ουάσινγκτον, δηλώνοντας «βαθιά ανησυχία».

Αμεσα αντέδρασαν, όμως, και αραβικές ηγεσίες καταδικάζοντας την ισραηλινή στάση. Εντονότερη όλων η αντίδραση της Συρίας και της Αιγύπτου που έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο Λίβανο και να καταγγείλουν την εντεινόμενη ισραηλινή επιθετικότητα «που είναι προφανές ότι στοχεύει στην πρόκληση αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή». Παράλληλα, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι «χτενίζουν» την περιοχή του Σινά, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν στοιχεία για τους δράστες εκτόξευσης ρουκετών, τη Δευτέρα, κατά της Ακαμπα στην Ιορδανία και του Εϊλάτ στο Ισραήλ.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΖΑΡΝΤΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συστήνει ενίσχυση της κατοχής

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΠΑΡΙΣΙ, ΚΑΡΑΤΣΙ._

«Χάνουμε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, γιατί δεν καταφέραμε να κερδίσουμε τις καρδιές των Αφγανών», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde, προκαλώντας την αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου, που δήλωσε ότι διαφωνεί. Ο Ζαρντάρι έθεσε την κυβέρνησή του στο πλευρό των ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπως πάντα, επιχειρώντας να αποποιηθεί οποιαδήποτε κατηγορία συνεργασίας με τους Ταλιμπάν. Την ώρα που ο λαός του Πακιστάν πνίγεται στη λάσπη, ο Πρόεδρος της χώρας βρίσκεται σε σαφάρι επιβεβαίωσης των ιμπεριαλιστικών του συμμαχιών, προκαλώντας αντιδράσεις μελών της πακιστανικής κοινότητας της Βρετανίας, που υπογραμμίζουν ότι θα έπρεπε να επιστρέψει και να αντιμετωπίσει την εθνική καταστροφή.

Ο Α. Ζαρντάρι, που επισκέπτεται το Λονδίνο, μετά το Παρίσι, ζητά από τους «συμμάχους» των ιμπεριαλιστικών κέντρων να παρατείνουν την παραμονή τους στην περιοχή, με μακροχρόνια δέσμευση στον πόλεμο, να μην υποτιμούν την κατάσταση και τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, αλλά να δίνουν και την απαραίτητη «προσοχή» στο να εξασφαλίσουν τη στήριξη του λαού, με τη μέθοδο της εξαγοράς, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθούν χρήματα, προκειμένου ο κόσμος να καταλάβει ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση «θα καλυτερεύσει τη ζωή του και να την αποδεχθεί». Παράλληλα, ο Πακιστανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι τα ελάχιστα» που θα πρέπει να γίνουν.

Απαντώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που κατηγόρησε το Πακιστάν για «εξαγωγή τρομοκρατών», ο Α. Ζαρντάρι κάλεσε για «ενότητα», λέγοντας ότι η χώρα του είναι θύμα και όχι σύμμαχος των «τρομοκρατών», ενώ αποποιήθηκε κάθε ευθύνη σχετικά με τα δημοσιεύματα του Wikileaks, που συνδέουν τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν με τους Ταλιμπάν, λέγοντας ότι ο ίδιος τότε δεν ήταν στην εξουσία.

Τέλος, ο Πακιστανός Πρόεδρος που αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντ. Κάμερον την Παρασκευή, υποστήριξε ότι δε θα επιτρέψει στις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού - ο οποίος επιμένει στις θέσεις του - να διαταράξουν τις σχέσεις Ισλαμαμπάντ - Λονδίνου.

Την ίδια στιγμή, στο Καράτσι τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μετά την ένταση και τις εθνοτικές συγκρούσεις, που προκάλεσε η δολοφονία του πολιτικού Ράζα Χάιντερ. Η δολοφονία και οι συγκρούσεις που ακολούθησαν αποδίδονται σε σχέδιο αποσταθεροποίησης της περιοχής, που είναι το κέντρο της πακιστανικής οικονομίας.

Τουρκική δυσαρέσκεια για τις «ανησυχίες» Μπαράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ανώνυμων Τούρκων αξιωματούχων, ο Ισραηλινός πρέσβης Γκάμπι Λεβί, προκειμένου να του εκφραστεί η έντονη δυσαρέσκεια της τουρκικής ηγεσίας για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Εχούντ Μπαράκ φέρεται να είπε σε συνάντηση με αξιωματούχους ότι το Ισραήλ ανησυχεί μήπως η Τουρκία «περάσει στο Ιράν ευαίσθητες ισραηλινές πληροφορίες, που γνωρίζει στο πλαίσιο της συμμαχίας τους όλα τα τελευταία χρόνια». Μάλιστα, ο Μπαράκ φέρεται να χαρακτήρισε τον νέο αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού Ερντογάν, ως «φίλο του Ιράν». Το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης του Ισραηλινού διπλωμάτη με την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έγινε γνωστό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ