ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Νέο χτύπημα στο εισόδημά τους

Σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής θέλουν τη σοδειά οι μεγαλέμποροι

ICON

Στην εξαθλίωση, στην υπερχρέωση και στο ξεκλήρισμα οδηγούνται για άλλη μια χρονιά οι αμπελοκαλλιεργητές του Νομού Ηρακλείου, με τις τιμές στα προϊόντα τους, επιτραπέζια σταφύλια, κρασοστάφυλα και σταφίδα, να έχουν κατρακυλήσει στα 0,45, 0,13 και 0,80 ευρώ αντίστοιχα το κιλό. Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής έχει απογειωθεί από την φορο-ληστρική επιδρομή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την αύξηση του ΦΠΑ (από 11% σε 23%) για όλα τα μηχανήματα και τα αγροτικά εφόδια (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ.), την αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 65% και των εισφορών στον ΕΛΓΑ κατά 34%.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η παραπέρα μείωση του αγροτικού εισοδήματος που σε ποσοστό φτάνει και ξεπερνά το 7% για τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στον αντίποδα, το κόστος παραγωγής στην αγροτική παραγωγή συνεχώς αυξάνεται, το οποίο ποσοστιαία (δείκτης εισροών) το δωδεκάμηνο Ιούνη 2009 - Ιούνη 2010 παρουσίασε άνοδο κατά 4,8%, έναντι μείωσης κατά 8,5% το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Συγκεκριμένα, κατά 2,2%, κατά μέσο όρο, μειώθηκαν το δωδεκάμηνο Ιούνη 2009 - Ιούνη 2010 οι τιμές με τις οποίες γεωργοί και κτηνοτρόφοι πούλησαν τα προϊόντα τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το ίδιο χρονικό διάστημα το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα αυξήθηκε κατά 4,8%, κατά μέσο όρο.

Τα παραπάνω προβλήματα απορρέουν από την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που από κοινού ψήφισαν και εφαρμόζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αντιαγροτικές ντιρεκτίβες της ΕΕ, οδηγώντας σταδιακά τους συνεταιρισμούς και τα συσκευαστήρια (π.χ. Αρχάνες, Πεζά) σε συρρίκνωση, κλείσιμο και ιδιωτικοποίηση, εκτίναξαν το κόστος παραγωγής και τις εισαγωγές προϊόντων και από την άλλη έδωσαν τη δυνατότητα στους εμποροβιομήχανους να αλωνίζουν και να θησαυρίζουν, ξεζουμίζοντας αγρότες και καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, απροκάλυπτα, οι συμβιβασμένοι αγροτοσυνδικαλιστές σε ΟΑΣΝΗ, ΕΑΣΗ, ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ δεν ψελλίζουν ούτε κουβέντα για οργάνωση αγώνα γιατί συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος είναι λιγότερο βουτηγμένος στα σκάνδαλα και ποιος θα πάρει το περίφημο «χρίσμα» στις ερχόμενες εκλογές.

Διαχειρίζονται και παζαρεύουν την περιουσία και το μόχθο των αγροτών και την ίδια στιγμή δίνουν εξευτελιστικές τιμές για τους αγρότες και κρατάνε ομήρους - απλήρωτους τους εργαζόμενους σε ΕΑΣΗ και Αρχάνες, ενώ και στα συσκευαστήρια, ιδιωτικά και συνεταιριστικά, οι εργάτες δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και οι περισσότεροι ανασφάλιστοι. Είναι οι ίδιοι που παλιότερα καλούσαν σε αγώνες - κομματικές φιέστες, συμφώνησαν στην αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, στήριξαν το μητρώο αγροτών κλπ.

Η ΠΑΣΥ

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ τονίζει ότι τώρα χρειάζεται οι μικροί και μεσαίοι αγρότες να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, πριν να είναι αργά. «Καμία αυταπάτη. Η πολιτική αυτή οδηγεί τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στην πλήρη εγκατάλειψη της παραγωγής και το ξεκλήρισμα. Η γη και η παραγωγή θα συγκεντρωθεί σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις και λίγους μεγαλοαγρότες. Θα αυξηθούν και άλλο οι τιμές στα ράφια και οι εισαγωγές, σε βάρος της εγχώριας παραγωγής. Οι ντόπιοι και ξένοι εργάτες θα δουλεύουν με ακόμα πιο αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις, σε καθεστώς γαλέρας».

Μεταξύ άλλων καλεί τους αγρότες να γυρίσουν την πλάτη τους σε όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, κόντρα στις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να τους δώσουν γερό χαστούκι στηρίζοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και να ενώσουν την πάλη τους με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, που έχουν αποδείξει ότι μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους. Να οργανωθούν «από τα κάτω» φτιάχνοντας αγροτικό σύλλογο ανά δήμο. Να πετάξουν έξω από τις διοικήσεις τους νόθους αγροτοπατέρες και τους μεγαλοαγρότες.

Κλείνοντας τονίζει ότι τα συμφέροντα των αγροτών δεν ταιριάζουν με την εξουσία των μονοπωλίων, τον καπιταλισμό.

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες να συμπορευτούν με τους εργάτες και τους μικρούς ΕΒΕ διεκδικώντας μία άλλη εξουσία, τη λαϊκή, με λαϊκή οικονομία. Θα έχει κεντρικό σχεδιασμό στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργεί και η αγροτική οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τη γη. Σε αυτά τα πλαίσια θα οργανώνεται η αγροτική οικονομία για την κάλυψη των εγχώριων διατροφικών αναγκών του λαού μας, και θα λειτουργεί ο αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός».

ΦΟΡΟ-ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
«Αναδιάρθρωση» με τεχνογνωσία ΔΝΤ

Την τεχνογνωσία που του έχει προσφέρει το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων και πάνω απ' όλα για το ξεζούμισμα του λαού, σχεδιάζει σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που για τους επόμενους μήνες ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Με βάση και τις διαθέσιμες πληροφορίες προβλέπονται εκτεταμένες συγχωνεύσεις επιτελικών υπηρεσιών, Εφοριών και τελωνείων, η σύσταση ειδικών «ομάδων δράσης» μαζικές μετατάξεις υπαλλήλων που σήμερα τους χαρακτηρίζουν «αδρανείς» σε άλλες υπηρεσίες, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κ.ά. Και βέβαια, πρωταρχικός στόχος τους να μπάσουν σε νευραλγικούς τομείς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ιδιώτες - ισχυρά μονοπώλια του λογιστικού-ελεγκτικού κλάδου. Είναι φανερό ότι πρόκειται για επέκταση σχετικής ρύθμισης που έχουν προβλέψει για τον «έλεγχο των δαπανών» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου και έχουν συστήσει ειδική επιτελική ομάδα που θα αναφέρεται απευθείας στη λεγόμενη τρόικα!

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση για προπαγανδιστικούς και μόνο λόγους βγάζει μπροστά το έργο του ΣΔΟΕ σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή. Σχετική σύσκεψη είχαν χτες ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η προώθηση αλλαγών στο μέτρο της συλλογής των αποδείξεων, που επί της ουσίας ήδη αποτελεί καρατόμηση του αφορολόγητου ποσού που ίσχυε μέχρι και για τα εισοδήματα του 2009. Ο «περιορισμός της φοροδιαφυγής» είναι το προπέτασμα καπνού για τα ακόμη χειρότερα που ετοιμάζουν με το το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2011 ή και ακόμη νωρίτερα (μέσα στο 2010) εφόσον διαπιστωθούν «αποκλίσεις» από τους στόχους του μνημονίου τους.

Ηδη και με βάση τα επίσημα στοιχεία η αποκαλούμενη υστέρηση στο μάζεμα των φορολογικών εσόδων - στη βάση του μνημονίου - σημαίνει ότι στο 5μηνο Αύγουστο με Δεκέμβρη του 2010 «απομένει» η συγκέντρωση φόρων ύψους πάνω από 26 δισ. ευρώ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εξαγορά στην ΠΓΔΜ

Στην εξαγορά ολόκληρου του ποσοστού της θυγατρικής της τράπεζας στην ΠΓΔΜ, Stopanska Banka, προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) κατόπιν συμφωνίας με τους άλλους (πρώην) μεγαλομετόχους, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ΕΤΕ εξαγόρασε χτες επιπλέον ποσοστό 20% με αντίτιμο στα 35 εκατ. ευρώ αποκτώντας πλέον τον πλήρη έλεγχο στη θυγατρική της τράπεζα στην ΠΓΔΜ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση όχι μόνον δεν εμποδίζει αλλά αντίθετα γίνεται εφαλτήριο για παραπέρα συγκέντρωση τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή. Να σημειωθεί ακόμη ότι η μετοχική παρουσία όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας και των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών έχει στόχο να δώσει πρόσθετα εχέγγυα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του «επενδυτή», όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση εξαγοράς της τουρκικής «Φινάσμαπνκ» από τον όμιλο της ΕΤΕ.

Στις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των τραπεζών που θα προσλάβει σε ρόλο «συμβούλου» για το ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ειδικά για τη συμμετοχή του δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Είναι φανερό ότι «σπρώχνουν» σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών, είτε μεμονωμένα είτε σε «πακέτο» με την εκποίηση των ποσοστών του δημοσίου σε καραδοκούντες «επενδυτές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ