Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εξαγορά στην ΠΓΔΜ

Στην εξαγορά ολόκληρου του ποσοστού της θυγατρικής της τράπεζας στην ΠΓΔΜ, Stopanska Banka, προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) κατόπιν συμφωνίας με τους άλλους (πρώην) μεγαλομετόχους, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ΕΤΕ εξαγόρασε χτες επιπλέον ποσοστό 20% με αντίτιμο στα 35 εκατ. ευρώ αποκτώντας πλέον τον πλήρη έλεγχο στη θυγατρική της τράπεζα στην ΠΓΔΜ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση όχι μόνον δεν εμποδίζει αλλά αντίθετα γίνεται εφαλτήριο για παραπέρα συγκέντρωση τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή. Να σημειωθεί ακόμη ότι η μετοχική παρουσία όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας και των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών έχει στόχο να δώσει πρόσθετα εχέγγυα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του «επενδυτή», όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση εξαγοράς της τουρκικής «Φινάσμαπνκ» από τον όμιλο της ΕΤΕ.

Στις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των τραπεζών που θα προσλάβει σε ρόλο «συμβούλου» για το ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ειδικά για τη συμμετοχή του δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Είναι φανερό ότι «σπρώχνουν» σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών, είτε μεμονωμένα είτε σε «πακέτο» με την εκποίηση των ποσοστών του δημοσίου σε καραδοκούντες «επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ