ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Αντισυνταγματική η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Αντισυνταγματική «μέχρι νεωτέρας» η συμφωνία ΗΠΑ και Κολομβίας για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επτά βάσεις, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κολομβίας, που καλεί συνάμα την κυβέρνηση να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

Η συμφωνία «προβλέπει νέες υποχρεώσεις για το κράτος της Κολομβίας και παράταση ανειλημμένων υποχρεώσεων. Συνεπώς πρέπει να ρυθμιστεί όπως μια διεθνής συνθήκη, και αυτό υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μαουρίσιο Γκονσάλες, καταλήγοντας ότι μέχρι την έγκρισή της από το Κοινοβούλιο θα πρέπει να θεωρείται αντισυνταγματική.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Κολεκτίβα Δικηγόρων Χοσέ Αλβέαρ Ρεστρέπο, οργάνωση δικηγόρων που μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση υποστήριξε ότι η συμφωνία αποτελούσε στην πραγματικότητα συνθήκη και όφειλε να έχει τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο και σε περίπτωση που δεν πληρούσε αυτήν την προϋπόθεση, η συμφωνία ήταν αντισυνταγματική. Ακόμα, τονίζει ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται και διότι προσφέρεται ασυλία στους στρατιωτικούς των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2009 και είχαν υπογράψει επισήμως ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ και ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Χάιμε Μπερμούδες, την 30ή Οκτωβρίου 2009, προκάλεσε, πριν καν επιβεβαιωθεί και τεθεί σε εφαρμογή, περιφερειακή κρίση δεδομένου του περιεχόμενου της που απειλεί άμεσα όλη τη Λατινική Αμερική και συνιστά μέρος των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ. Μία απειλή που σοβεί, παρά την πρόσφατη «πολύκροτη» εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος σε ομιλία του σε στρατιωτική ακαδημία απέρριψε κατηγορηματικά το διάλογο με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας-FARC. Μερικές μέρες πριν είχε απορρίψει και τη «διαμεσολάβηση τρίτων», αναφερόμενος προφανώς στην πρωτοβουλία της γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα για συμφωνία «διαπραγματεύσεων για έναρξη διαλόγου». Πρόταση την οποία η Κόρδοβα συζήτησε με τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου. Εχει, δε, δηλώσει ότι θα παρουσιάσει την πρόταση και στην επικείμενη σύνοδο της Ενωσης Νοτίου Αμερικής - UNASUR.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Ελ Μερκούριο», τόνισε ότι η Χιλή θα συμπαραταχθεί με τις έρευνες της Κολομβίας, όσον αφορά τις σχέσεις του κινήματος των Μαπούτσε με τις FARC και την υποτιθέμενη εκπαίδευση που έλαβαν...

ΓΑΛΛΙΑ
Αρχισε το πογκρόμ κατά των Ρομά

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες απελάσεις των Ρομά που ζουν στη Γαλλία χωρίς άδεια παραμονής, προς τις χώρες καταγωγής τους, κυρίως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, και το Βουκουρέστι εξέφρασε χτες την ανησυχία του για τους κινδύνους «λαϊκιστικού εκτροχιασμού» και «ξενοφοβικών αντιδράσεων».

«Πρέπει να βρούμε (...) μια νοοτροπία ανοιχτή και όχι ξενοφοβική απέναντι στους Ρομά που ζουν όχι μόνο στη Ρουμανία, αλλά και σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόντσι, σημειώνοντας πως «είναι ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί μέσα σε 48 ώρες ή με αστυνομικά μέτρα».

Φυσικά, η τακτική Σαρκοζί που ξεκινάει από τους Ρομά (κλείνοντας το μάτι στους εθνικιστές) αποσκοπεί σε γενικότερο χτύπημα των λαϊκών αντιδράσεων για την εφαρμοζόμενη πολιτική και την προετοιμασία για νέα αντιλαϊκή επίθεση που σχεδιάζεται μετά το καλοκαίρι.

Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποκριτικά προτρέπει τη Γαλλία «να σεβαστεί τους κανόνες αναφορικά με την ελευθερία της κυκλοφορίας και την ελευθερία της εγκατάστασης» των Ευρωπαίων πολιτών, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της κοινοτικής επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, Βιβιάν Ρέντινγκ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάθιου Νιούμαν, αναγνώρισε πως τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν την ελευθερία της κυκλοφορίας υπό ορισμένες συνθήκες και αρκέστηκε να δηλώσει πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του Ιούλη ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει διατάξει την καταστροφή 300 καταυλισμών των Ρομά - περίπου των μισών που υπάρχουν στη Γαλλία, αλλά και την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες όσων δεν έχουν άδεια παραμονής. Οσοι απελαθούν, δε θα έχουν το δικαίωμα επιστροφής, καθώς θα τηρούνται ψηφιακά αρχεία όσων εντοπιστούν να μην έχουν τα απαραίτητα χαρτιά παραμονής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μια ακόμη πτώχευση ταξιδιωτικής εταιρείας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μια ακόμη εταιρεία οργάνωσης ταξιδίων στη Βρετανία πτώχευσε, η δεύτερη σε διάστημα μιας εβδομάδας, αφήνοντας μετέωρους χιλιάδες πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές στις μεσογειακές ακτές και συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Κανάρια Νησιά, ενώ ταυτόχρονα έγιναν χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων.

Η εταιρεία Flight Options, που λειτουργούσε υπό τον τίτλο Kiss Flights, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι σταματά τις δραστηριότητές της, ενώ μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης η βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι «οι 13.000 πελάτες της εταιρείας, που βρίσκονται σε τόπους διακοπών, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις διακοπές τους και θα επαναπατριστούν».

Πρόκειται για τη δεύτερη πτώχευση στον κλάδο σε διάστημα μιας βδομάδας, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Sun4U έκλεισε. Επίσης, τον περασμένο μήνα, πτώχευσε η εταιρεία Goldtrail, που οργάνωνε ταξίδια σε μεσογειακούς προορισμούς, αφήνοντας μετέωρους 16.000 πελάτες που βρίσκονταν σε διακοπές στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η σειρά των πτωχεύσεων «αποδίδεται» στη ζημία που υπέστησαν οι εταιρείες από το ισλανδικό ηφαιστειακό νέφος που παρέλυσε τις ευρωπαϊκές αεροπορικές επικοινωνίες την άνοιξη, σε συνδυασμό με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που φυσικά έχει επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση και στη χώρα μας. Αυτή η εικόνα έρχεται να καταρρίψει το ψευτοεπιχείρημα που χρησιμοποίησε η ντόπια πλουτοκρατία ότι οι «λαϊκοί αγώνες ευθύνονται για την πτώση στον τουρισμό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κατολισθήσεις και λασποπλημμύρα έπληξαν αραιοκατοικημένη πόλη στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας αφήνοντας τουλάχιστον 67 άτομα αγνοούμενους και πάνω από 25 τραυματίες. Οσον αφορά στις λασποπλημμύρες στη επαρχία Γκανσού, ο νεότερος απολογισμός αναφέρει 1.287 νεκρούς και 457 αγνοούμενους και σοβαρότατες καταστροφές στο οδικό δίκτυο αλλά και στις υποδομές της περιοχής σε ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και υδροδότηση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 18 παιδιά σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε σχολείο στο κρατίδιο Ουταραχάντ της βόρειας Ινδίας, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις τις οποίες προκαλούν οι μουσώνες στην περιοχή. Οι σωστικές ομάδες συνεχίζουν τις έρευνες καθώς πιθανολογείται πως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν εκτροχιάστηκε τρένο μετά τη σύγκρουσή του με φορτηγό που μετέφερε λύματα σε αφύλακτη διάβαση στη Βρετανία. Ο ένας εκ των τραυματιών νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σχεδόν το 80% του πετρελαίου που διέρρευσε από κοίτασμα της BP στον Κόλπο του Μεξικού βρίσκεται ακόμα στα νερά, εκτίμησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, αμφισβητώντας τους πολύ πιο αισιόδοξους κυβερνητικούς υπολογισμούς νωρίτερα εντός του Αυγούστου.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας πρότεινε χτες την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής στη γείτονα Ν. Κορέα, την οποία ωστόσο έσπευσε να απορρίψει αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών. Νωρίτερα, αεροσκάφος βορειοκορεατικής προέλευσης συνετρίβη στη βόρεια Κίνα. Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, το αεροσκάφος συνετρίβη επειδή έμεινε από καύσιμα και ο πιλότος του επιχειρούσε να λιποτακτήσει.

ΔΑΝΙΑ
Φεστιβάλ των κομμουνιστών

Το καθιερωμένο φεστιβάλ διοργανώνουν και φέτος από κοινού το ΚΚ στη Δανία και το Δανέζικο ΚΚ, στις 21 και 22 Αυγούστου στο Νόρεμπροπαρκεν της Κοπεγχάγης, με κεντρικό σύνθημα: «Ο καπιταλισμός είναι το πρόβλημα - ο σοσιαλισμός η λύση».

Στο φεστιβάλ θα πάρουν μέρος γνωστοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και ο λαϊκός τροβαδούρος Peter Abrahamsen, και θα γίνουν συζητήσεις για επίκαιρα ζητήματα. Στο φεστιβάλ θα μετέχει και η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ και θα ενημερώσει τους επισκέπτες για τις εμπειρίες από τους ταξικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν τελευταία στην Ελλάδα και τη σημασία της διεθνοποίησης και του συντονισμού της πάλης από τη μεριά του εργατικού κινήματος για να αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά η προαποφασισμένη αντιλαϊκή επίθεση σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργία διαρκείας δημοσίων υπαλλήλων

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Αδειες έμειναν χτες οι σχολικές και οι δικαστικές αίθουσες, ενώ τα νοσοκομεία δούλεψαν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ξεκίνησαν επ' αόριστον γενική απεργία, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις 8,6% και στεγαστικό επίδομα ύψους 1.000 ραντ.

Απέναντι στα αιτήματα των απεργών η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση αντέταξε μισθολογικές αυξήσεις έως 7% και στεγαστικό επίδομα 700 ραντ, λέγοντας ότι προτιμά να μην δώσει φέτος σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δεδομένου του γεγονότος πως μόνον πέρσι απολύθηκαν πάνω από 900.000 εργαζόμενοι...

Νωρίτερα, χτες, ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία Νοτιοαφρικανών μεταλλεργατών - μελών της Εθνικής Ενωσης Μεταλλεργατών Ν. Αφρικής (NUMSA) που εκπροσωπεί τουλάχιστον 31.000 εργάτες κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι απεργοί διεκδικούν μεταξύ άλλων αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις ύψους 15% και βελτίωση των δύσκολων συνθηκών εργασίας και βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τον εργοδοτικό φορέα του «Οργανισμού Αυτοκινητοβιομηχάνων» (AMEO).

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Μήνυμα αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα των Νοτιοαφρικανών μεταλλεργατών έστειλε ο Τομέας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι ο δικός τους αγώνας «είναι και δικός μας».

ΠΑΜΕ
Για το εμπόριο της αναψυχής δε μιλά κανείς

Σε εύστοχο σχόλιό του για τις πτωχεύσεις τουριστικών επιχειρήσεων στη Βρετανία το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Μιλιά δε βγάζουν τώρα για τις πτωχεύσεις μεγάλων τουριστικών εταιρειών στη Βρετανία που πέταξαν στο δρόμο εργαζόμενους και τουρίστες οι κατά τα άλλα λαλίστατοι μεγαλοδημοσιογράφοι του Mega και των άλλων καναλιών. Κουβέντα δε λένε για τους μεγαλοεπιχειρηματίες αυτούς. Του έφταιγαν οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για τον τουρισμό. Γιατί να πουν άλλωστε, αφού χρυσοπληρώνονται από αυτούς και είναι η φωνή του κυρίου τους, για να υπηρετούν τα κέρδη τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ