ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση για ένα ρόλο

Παράσταση για ένα ρόλο ήταν όπως αναμενόταν το παιχνίδι μεταξύ του Ολυμπιακού και της Αναγέννησης Καρδίτσας. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν ένα ήσυχο απόγευμα, καθώς επικράτησαν των αντιπάλων τους με 7-0. Ο αγώνας ήταν ένα τεστ πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση με τη Βαλένθια στις 12 του Σεπτέμβρη που θα ανοίξει και την αυλαία των αγώνων του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο χορός των γκολ άνοιξε στο 12' με τον Ζε Ελίας που με δυνατό αριστερό σουτ παραβίασε την εστία του Κουτσόπουλου σκοράροντας για πρώτη φορά με τα «ερυθρόλευκα». Στο 35', ο συνήθης πλέον σκόρερ των πρωταθλητών Ζιοβάνι, πλάσαρε τον τερματοφύλακα της Καρδίτσας γράφοντας το 2-0. Η συνέχεια ανήκε στον έτερο Βραζιλιάνο, τον Λουτσιάνο που με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε για τρίτη φορά την μπάλα στα δίχτυα (49'), ενώ η πάσα του στο 64' είχε παραλήπτη τον Αλεξανδρή που δε δυσκολεύτηκε να σκοράρει κάνοντας το 4-0. Ο Ελληνας άσος διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα στο 71' κάνοντας το 5-0. Το 6-0 πέτυχε ο Λουτσιάνο τρία λεπτά πριν τη λήξη και το τελικό 7-0 έγραψε ο Ζιοβάνι με προβολή στο 88'. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα επτά γκολ που πέτυχαν οι παίκτες του Γιάννη Μαντζουράκη, το σκορ μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν ο Ζιοβάνι δεν έστελνε δύο φορές (39' και 43') την μπάλα στο δοκάρι.

  • Επίδειξη ισχύος έκανε ο Ηρακλής στο γήπεδο του Καλοχωρίου απέναντι στον Αθηναϊκό τον οποίο νίκησε με 3-0. Οι ποδοσφαιριστές του «Γηραιού» έδειξαν ακόμα μια φορά ότι έχουν βρει την αγωνιστική τους φόρμα, αλλά ο αγώνας αυτός ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς στο γήπεδο βρίσκονταν και «κατάσκοποι» τη γαλλικής Γκενιόν, που θα είναι αντίπαλος της ελληνικής ομάδας για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Ηρακλής μπήκε νωθρά στο γήπεδο και έδωσε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Αθηναϊκό που όμως δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 24' με τον Σαπουντζή που πλάσαρε τον Βεζυρίδη, ενώ τα τέρματα για την ομάδα του διπλασίασε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 65' ο Μιλόγεβιτς. Το τελικό 3-0 πέτυχε ο Εντερσον στο 75'.
  • Ευχάριστο απόγευμα πέρασε χτες και ο ΠΑΟΚ απέναντι στους Αμπελόκηπους στο γήπεδο της Επανωμής. Ο «Δικέφαλος» επικράτησε του αντιπάλου του με 6-1, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του πρώτου γύρου. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είδε τους παίκτες του να αγωνίζονται καλά μέχρι το 60' όμως από εκεί και πέρα λίγο η κούραση, λίγο και η συντήρηση δυνάμεων για τους αγώνες με την Μπεϊτάρ, κράτησαν το σκορ σε χαμηλά επίπεδα. Τα γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Σπάσιτς (2), Μπράτιτς (2) και από ένα οι Ναλιτζής και Καφές.
  • Εύκολη νίκη με 3-0 πέτυχε ο Ιωνικός επί του Παναιγιάλειου που τον κράτησε ζωντανό στη «μάχη» του κυπέλλου. Η ομάδα του Πειραιά χωρίς να ικανοποιήσει πήρε τη νίκη με γκολ των Κομπαγιάσι (20') και Κουρμπέλο (60' και 71'). Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από το 68' ο Παναιγιάλειος έπαιζε με 10 παίκτες αφού αποβλήθηκε με 2η κίτρινη ο Καραπίτσος.
  • Τα υπόλοιπα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Σκόντα Ξάνθη - Κιλκισιακού 4-1, Απόλλων Αθ. - Πιερικός 1-0, Αιγάλεω - Πατραϊκός 5-2, Απόλλων Καλαμαριάς - Ιάλυσος 5-0, Αγ. Νικόλαος - Αχαρναϊκός 1-0, Ακράτητος- Λύκοι 2-1, Λάρισα - Κοζάνη 2-1, Ναυπακτιακός Αστέρας - Καβάλα 1-1, Παναιτωλικός - Βέροια 1-1, Καλλιθέα - Μαρκό 2-3.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 2-0
Ζητείται τόλμη

Το πάθημα θα γίνει μάθημα; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι πλέον το βασικό ζητούμενο στην υπόθεση Εθνική ομάδα. Το στραπάτσο (γιατί περί τέτοιου πρόκειται βάσει των δεδομένων) από την ήττα στη Γερμανία με 2 - 0 (17' Ντάισλερ, 75' Ουζουνίδης αυτογκόλ) πέρασε στην ιστορία. Ως γεγονός δεν αλλάζει. Μπορεί όμως αν αξιοποιηθεί σωστά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερο μέλλον. Και αυτό είναι που έχει αξία, έτσι δημιουργικά πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι. Γιατί η προσπάθεια για πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2002 συνεχίζεται και έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Οπως σωστά επισήμαναν ο Βασίλης Δανιήλ και οι παίχτες τίποτα δεν τελείωσε. Από την άλλη όμως, με τέτοια «όπλα» η... μάχη είναι χαμένη. Κατά γενική ομολογία η Γερμανία που είδαμε στο «Φολκσπαρκστάντιον» ήταν πολύ κακή. Εκτός της δύναμης δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα άλλο. Ο προπονητής των «πάντσερ», Ρούντι Φέλερ, παραδέχτηκε πως «η εποχή που η Γερμανία έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο πέρασε. Τώρα πρέπει να παλεύουμε ως το τέλος για τ' αποτέλεσμα». Και οι Γερμανοί δε φημίζονται για τη μετριοφροσύνη τους... «Γύρισε το ποδόσφαιρο 30 χρόνια πίσω με τις γιόμες» παρατήρησε ο Γεωργιάδης. Σύμφωνοι αλλά και η Εθνική μας; Πριν την αναμέτρηση όλοι δήλωναν καλά προετοιμασμένοι και έτοιμοι. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουμε πλέον την εμπειρία και δε φοβούμαστε όπου και αν παίζουμε».

Ομορφα λόγια, αλλά τόσο μακριά από την αλήθεια. Στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ένα «σύνολο» παιδιών που από την αλάνα βρίσκονται ξαφνικά σε γήπεδο, μ' επαγγελματίες αντιπάλους... Οσο σκληρές και αν φαντάζουν οι κουβέντες, δυστυχώς, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Τρεις πάσες δεν κατάφερναν ν' αλλάξουν. Η άμυνα είχε «τρικυμία εν κρανίω». Σ' όποιον ερχόταν η μπάλα την κλοτσούσε λες και είχε... λέπρα. Μόνο για να φύγει μακριά. Οι έννοιες ηρεμία, ψυχραιμία, οργάνωση είχαν μείνει στ' αποδυτήρια. Οι διεθνείς έκαναν ακριβώς τ' αντίθετα απ' όσα είχε ζητήσει, και μέσω της συνέντευξης Τύπου, ο Δανιήλ («να μην μπούμε στην περιοχή μας, να κερδίζουμε τις μονομαχίες, να έχουμε καλή κυκλοφορία, να μη χάσουμε το κέντρο, να μη φοβηθούμε»)...

Στην επανάληψη η εικόνα σαφώς βελτιώθηκε, αλλά όχι στο βαθμό που έπρεπε. Οι «γαλανόλευκοι» ήταν άτυχοι (24' δοκάρι Τσάρτα, αυτογκόλ Ουζουνίδη) αλλά μην ξεχνάμε πως το ίδιο μπορούν να πουν και οι Γερμανοί (55' δοκάρι Σολ). Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η τύχη βοηθάει τους ικανούς. Και όταν, π.χ., δεν αξιοποιείς 3 - 4 τετ α τετ, δεν μπορείς να 'χεις απαιτήσεις. Ναι, κακώς ο Λόπεζ δεν απέβαλλε το Χάινριχ (42') αλλά το ίδιο έκανε και με το Ζαγοράκη (54'). Εν τέλει και η αναζήτηση δικαιολογιών, από λάθη άλλων, είναι εσφαλμένη. Δείχνει νοοτροπία μικρής ομάδας. Γι' αυτό ας αρκεστούμε στην αυτοκριτική, με απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει σαν εφαλτήριο βελτίωσης.

«Επρεπε να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι, δηλαδή να έχουμε καλή κυκλοφορία της μπάλας και να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητα των παιχτών μας στις αντεπιθέσεις. Αν παίζαμε από την αρχή του αγώνα επιθετικά, θα μπορούσαμε να παίρναμε καλύτερο αποτέλεσμα» ανέφερε ο Δανιήλ. Ο Ουζουνίδης αναγνώρισε «δεν παίξαμε όπως έπρεπε, αυτό είναι όλο. Δεν είμαστε ακόμα σε καλή κατάσταση» και ο Γκούμας «για να 'μαστε ειλικρινείς στην αρχή μπήκαμε φοβισμένα. Και ύστερα μας αιφνιδίασε ο τρόπος παιχνιδιού των Γερμανών. Δεν κυκλοφορούσαν την μπάλα καθόλου, μόνο τη "γέμιζαν" συνεχώς, δεν μπορέσαμε ν' αντεπεξέλθουμε».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καν, Ρέμερ, Νοβότνι, Χάινριχ (46' Λινκε), Ντάισλερ, Ράμελοφ, Μπάλακ, Μπόντε, Σολ, Τσίκλερ (71' Ρινκ), Γιάνκερ.

ΕΛΛΑΔΑ: Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης, Ουζουνίδης, Γκούμας, Μαυρογενίδης (23' Πατσατζόγλου), Ζαγοράκης (78' Λάκης), Πουρσανίδης (65' Χούτος), Γεωργάτος, Τσάρτας, Γεωργιάδης, Λυμπερόπουλος.

  • Σχεδόν μια από τα ίδια και για την Εθνική Ελπίδων που ηττήθηκε από την αντίστοιχη της Γερμανίας με 2 - 1 (56' Φράιρ, 70' Μπιερόφκα - 87' Καζαντζής). Τ' αποτέλεσμα έδωσε την αφορμή στην ΕΠΟ να προχωρήσει στην (προαποφασισμένη) απόλυση του Γιάννη Κόλλια. Εντός της βδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση της και η ανάθεση στον Ανδρέα Μιχαλόπουλο του δεύτερου τη τάξει αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Πάντως ο Γ. Κόλλιας (που γνωρίζει τη «μοίρα» του) εξέφρασε, διπλωματικά, το παράπονό του. Οταν ρωτήθηκε για την απουσία Χούτου, Πατσατζόγλου (η οποία επηρέασε καθοριστικά την απόδοση της ομάδας) είπε: «Δυστυχώς η φιλοσοφία πλέον άλλαξε. Η Ελπίδων δε θα 'χει στόχο τη διάκριση αλλά να προετοιμάζει παίχτες για την ανδρών».

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2002
Στραβοπάτημα ισχυρών

Συναγερμός... έχει σημάνει σε αρκετές εθνικές ομάδες, οι οποίες αν και συγκαταλέγονται στα φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ 2002, δεν κατάφεραν να υπερασπίσουν τον τίτλο τους. Η μπάλα, λοιπόν, των προκριματικών που γύρισε στα γήπεδα του κόσμου το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, δεν έκανε διακρίσεις και σε αρκετές περιπτώσεις «συμμάχησε» με τους - θεωρητικά - αδύναμους των ομίλων. Χαρακτηριστική, εξάλλου, ήταν η περίπτωση της ισοπαλίας της Νορβηγίας με την Αρμενία στο Οσλο με 0-0, όπως επίσης και το άσχημο ξεκίνημα της Ολλανδίας, η οποία παραχώρησε ισοπαλία στην Ιρλανδία με 2-2. Μάλιστα, η κακοτυχία ή η ανικανότητα ορισμένων «μεγάλων» ομάδων να επιβληθούν των αντιπάλων τους συνεχίστηκε και σε άλλα γήπεδα. Συγκεκριμένα, η Σλοβενία υποχρεώθηκε σε ισοπαλία με 2-2 από τα Νησιά Φερόε, ενώ τη συντριβή με 3-1 γνώρισε η Ουκρανία κόντρα στο πολύ εντυπωσιακό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Πολωνίας. Ωστόσο, στους αγώνες των προκριματικών δεν υπήρξαν μόνο εκπλήξεις. Τα φαβορί στο σύνολό τους επικράτησαν, με πρώτη και... καλύτερη τη Βραζιλία. Η «Σελεσάο» πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση, καταβάλλοντας τελικά τη Βολιβία με το βαρύ 5-0. Σημειώνεται ότι τα τρία από τα 5 γκολ των Βραζιλιάνων πέτυχε ο Ρομάριο Ντε Σόουζα Φαρία. Παράλληλα, πολύ εύκολη νίκη πέτυχε η Ουρουγουάη επί του Εκουαδόρ με 3-1, ενώ με το ίδιο σκορ η Πορτογαλία επικράτησε εκτός έδρας της Εσθονίας. Με νίκες, όμως προχώρησαν τόσο η Παραγουάη όσο και η Κολομβία, οι οποίες επιβλήθηκαν της Βενεζουέλας με 3-0 και της Χιλής με 1-0, αντίστοιχα. Ωστόσο, η Αργεντινή εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα στον όμιλο της Νότια Αμερικής, καθώς επικράτησε εντός έδρας του Περού με 2-1. Με την... ψυχή στο στόμα, πάντως, η Φινλανδία κατάφερε να πάρει το θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Αλβανία με 2-1, σε ένα παιχνίδι με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς οι δύο ομάδες βρίσκονται στον ίδιο όμιλο (9ο) με την Εθνική μας. Σε άλλα παιχνίδια είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Ισραήλ - Λιχνεστάιν 2-0, Ελβετία - Ρωσία 0-1, Ουγγαρία - Ιταλία 2-2, Λουξεμβούργο - Γιουγκοσλαβία 0-2, Ρουμανία - Λιθουανία με 1-0, Σλοβακία - ΠΓΔΜ 2-0.

  • Τα... δόντια της έδειξε η Εθνική Αγγλίας στο «Σταντ ντε Φρανς» όπου και αντιμετώπισε τη Γαλλία σε φιλική αναμέτρηση. Το τελικό σκορ βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1, όμως οι Αγγλοι έδειξαν αναγεννημένοι και έτοιμοι να δώσουν τα πάντα προκειμένου να πάρουν την πρόκριση για τα τελικά του Μουντιάλ. Σημειώνεται ότι τα «λιοντάρια» συμμετέχουν στον 9ο όμιλο όπως και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
ΕΠΑΕ
Σύγκρουση μετωπική

Σε προσωπική επίθεση κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη, προχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτορας Μητρόπουλος. Αιτία η διαρροή της πρόθεσης του υφυπουργού τις προσεχείς μέρες να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία του αθλητικού νόμου, σχετικά με το «κώλυμα παραγόντων». Βάσει αυτής, αντί της οριστικής καταδίκης, για την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα, θ' αρκεί εφ' εξής η δίωξη. Μια τέτοια προοπτική σημαίνει άμεση απομάκρυνση του Β. Μητρόπουλου από τη θέση του, αφού ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος (κατηγορείται για υπεξαίρεση ποσού 47.000.000 δραχμών, όταν ήταν πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω).

«Δε γνωρίζουμε εάν αυτά τα πράγματα πρόκειται να υλοποιηθούν ή εάν θα πρέπει να σκεφθούν κάποιοι, έστω και την τελευταία στιγμή, ότι ένα ολόκληρο κράτος θα ακολουθεί τις τακτικές ενός συγκεκριμένου ατόμου, έστω και εάν αυτό είναι υφυπουργός», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος και προσέθεσε: «Δεν μπορεί να προσωποποιεί τη δυσαρέσκειά του, επειδή ουσιαστικά καταγγέλθηκε ότι υπάρχει συγκάλυψη περιπτώσεων πολυιδιοκτησίας (σ.σ. αναφέρετε στον κύριο Μπατατούδη). Είναι γνωστό ότι έκαναν μέτωπο από τον περασμένο Μάιο. Γιατί ο κ. Φλωρίδης δεν παρεμβαίνει στις καταγγελίες για πολυιδιοκτησία; Θα επαναλάβω ότι κανείς δεν μπορεί να με βγάλει από την ΕΠΑΕ, εκτός μόνο από τις ίδιες τις ΠΑΕ που με επέλεξαν. Μόνο σε αυτές δίνω λόγο. Και αν κάποια στιγμή αλλάξουν γνώμη, δε χρειάζονται ούτε πραξικοπήματα, ούτε δικαστήρια, ούτε καμία άλλη ενέργεια. Εγώ δε διεκδικώ την κατοχή της καρέκλας και το αλάθητο».

Σ' ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΠΑΕ κάνει λόγο για «φωτογραφική διάταξη, η οποία αποτελεί ωμή επέμβαση στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αυτονομία των σωματείων και η οποία θα στερείται οποιουδήποτε ερείσματος και θ' αμφισβητείται νομικά, συνταγματικά και ηθικά». Δεν ξέρουμε αν τα περί ηθικής αφορούν και την παράμετρο της δίωξης που ήδη υφίσταται. Απλώς να θυμίσουμε εδώ ότι ο Κυριακάτικος «Ριζοσπάστης» είχε αποκαλύψει ότι η εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο, όπου ο Β. Μητρόπουλος άσκησε αναίρεση, είναι αρνητική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ