ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σταθερά στο δρόμο του αγώνα, κόντρα στους κυβερνητικούς μονόδρομους

Εξω από τη Διεθνή Εκθεση, το βράδυ του Σαββάτου, το ταξικό κίνημα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, εξήγγειλε τα μέτρα και τις κατευθύνσεις της δικής του πολιτικής

Την προοπτική του ανυποχώρητου αγώνα, της ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική, της όξυνσης των κινητοποιήσεων και των μορφών πάλης της εργατικής τάξης, διακήρυξαν χιλιάδες εργαζόμενοι απ' όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ. Εκεί έξω από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το βράδυ του Σαββάτου, το ταξικό κίνημα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων εξήγγειλε τα μέτρα και τις κατευθύνσεις της δικής του πολιτικής, κόντρα στις εξαγγελίες που την ίδια ώρα έκανε ο πρωθυπουργός μέσα στη ΔΕΘ, απευθυνόμενος στους βιομηχάνους και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους των «παραγωγικών τάξεων».

Εκεί μπροστά στη ΔΕΘ πίσω από τις κλούβες και τον τεράστιο κλοιό που σχημάτισαν εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ παραταγμένοι σε διπλή σειρά, άνθρωποι κάθε ηλικίας διατράνωσαν την απόφασή τους να βαδίσουν το δρόμο του αγώνα κόντρα στον εκσυγχρονιστικό αυταρχισμό, τους μονόδρομους της παγκοσμιοποίησης και της ανταγωνιστικότητας που προβάλλει η κυβέρνηση, εκτελώντας τις εντολές των βιομηχάνων και της ΕΕ.

Ενωσαν τις γροθιές και γεμάτοι αισιοδοξία πως η τελική νίκη θα είναι δική τους, θα 'ναι της εργατικής τάξης και της νέας γενιάς, προειδοποίησαν όσους ορέγονται να βάλουν χέρι στις κατακτήσεις τους πως η αντίσταση και ο αγώνας για διεύρυνση των δικαιωμάτων τους είναι ο μόνος δρόμος που έχουν να επιλέξουν.

Ηταν όλοι εκεί

Ηταν εκεί οι άνεργοι της Λάρισας που στέκονταν γύρω από το πανό της Επιτροπής Ανέργων Λάρισας και απαιτούσαν «δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους».

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ που κατήγγειλαν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα, προβάλλοντας το σύνθημα: «HELEXPO ΔΕΘ πουλιέται σε τιμή ευκαιρίας».

Οι φοιτητές του Ψυχολογικού, του Παιδαγωγικού, της Ιατρικής, του Φυσικού και οι Οικότροφοι των Εστιών που απαιτούσαν «Μόρφωση - ειδίκευση - δουλιά για όλους».

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, των ΕΛΤΑ που διαδήλωναν το μεγάλο ΟΧΙ στην ΟΝΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και απαιτούσαν «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση».

Ηταν εκεί οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εμποροϋπάλληλοι.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΜΕ
Βροντερό ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα

Δεν παραδίνουμε τα δικαιώματά μας, βροντοφώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές  στην πλατεία της ΧΑΝΘ, απέναντι από τη ΔΕΘ

Τα λάβαρα, τα πανό, οι σημαίες του ΠΑΜΕ, έντυσαν το χώρο της συγκέντρωσης. Οι διαδηλωτές συγκροτημένα κατέλαβαν τμήματα της πλατείας και λίγο μετά τις 8.30 ανέβηκαν στο βήμα για να μεταφέρουν τον αγωνιστικό χαιρετισμό οι συνδικαλιστές, εκπρόσωποι του αγωνιστικού ταξικού κινήματος. Την ίδια ώρα που ο κ. Σημίτης ανακοίνωνε τη συνέχιση και ένταση της αντεργατικής του πολιτικής, οι εργαζόμενοι διαδήλωναν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν το εκσυγχρονιστικό πισωγύρισμα στον εργασιακό μεσαίωνα.

«Η πολύμορφη και πολυμέτωπη επίθεση ενάντια στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, στο 8ωρο, στο σταθερό ωράριο εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση, στη δημόσια υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, η επίθεση με τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων με το ξεπούλημα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του Λιμανιού, της ΔΕΘ, της Υδρευσης, γίνονται μόνο για να γεμίζουν οι τσέπες και τα πορτοφόλια των Λάτσηδων, των Βαρδινογιάννηδων, των Μυτιληναίων, των Κοκκάληδων, των Λαμπράκηδων και των άλλων παλιών και νέων τζακιών», είπε ο Θόδωρος Κυριακίδης Γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που δήθεν διαφωνούν στα αντεργατικά μέτρα, αλλά στην πράξη έχουν αποδειχθεί και στηρίζουν τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ και κατέληξε: «Η νίκη όλων μας θα έρχεται όλο και πιο κοντά με την καθημερινή δράση για τη συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού μετώπου, που θα αποκρούσει αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική, που θα αντεπιτίθεται, θα βάζει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και θα ανοίγει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία που θα επιβάλει τη φιλολαϊκή πολιτική».

Χαιρετισμό από μέρους των συνταξιούχων απηύθυνε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ: «Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός μιλάει σε ένα εκλεκτό ακροατήριο, από βιομηχάνους και επιχειρηματίες και τους υπόσχεται νέα προνόμια». Πρόσθεσε πως μέσα στους στόχους τους είναι να χτυπήσουν την οργάνωση των εργατών, το συνδικάτο, ώστε να είναι ανυπεράσπιστοι σ' αυτή τη βάρβαρη και απάνθρωπη επίθεση. Και δήλωσε, μιλώντας εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων: «Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα ύπαρξης, όχι γιατί τα μέτρα θα πλήξουν άμεσα και εμάς, αλλά γιατί έχουμε παιδιά και εγγόνια και δε θα επιτρέψουμε να γίνουν σύγχρονοι δούλοι».

Την αγωνία των εργαζομένων στη ΔΕΘ, και την απόφασή τους να αντιπαλέψουν το ξεπούλημά της, εξέφρασε η Φωτεινή Γούδα πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΘ: «Φωνάζουμε γιατί μας πονάει να βλέπουμε την Εκθεση που άρχισε σήμερα να λειτουργεί, να στήνεται με συνεργεία από εργολάβους και εμείς στην άκρη. Διώχνουν τους πιο παλιούς, διώχνουν τους ικανούς, διώχνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και όλα αυτά στο όνομα του εκσυγχρονισμού. Η ΔΕΘ αργοπεθαίνει. Δείτε την απαξίωση της ΔΕΘ, μάθετε πώς μεθοδεύονται οι ιδιωτικοποιήσεις και πώς προετοιμάζονται οι εταιρίες για τους μελλοντικούς αγοραστές», ανέφερε και κάλεσε τους πολίτες, μαζί με τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων στα χέρια τους».

«Τα μέτρα που εξήγγειλε για την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την ελαστικοποίηση του ωραρίου και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τους εργοδότες, την αποδέσμευση των απολύσεων, οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα», σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Λασπίδης πρόεδρος του Σωματείου οδηγών χειριστών μηχανημάτων ΟΛΘ, καταγγέλλοντας πως «η κυβέρνηση, αφού υφάρπαξε την ψήφο του λαού, τώρα δείχνει το πραγματικό αντιλαϊκό και αντεργατικό προσωπείο της, μέσα από την παράλληλη ταχύρυθμη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες, στα ντόπια και ξένα μεγαλοσυμφέροντα των πλουτοκρατών».

«Ταξικό πόλεμο» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ο Γιάννης Φραγγίδης πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Επιχείρησης «Μαλαματίνα»: «Θέλουν να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη μερική απασχόληση στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, υποστηρίζουν πως έτσι θα αντιμετωπίσουν την ανεργία, όμως η πραγματική τους επιδίωξη είναι η διασφάλιση ακόμη περισσότερων κερδών στους βιομήχανους και τις πολυεθνικές.

Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν, κανένας στημένος διάλογος δεν πρόκειται να έχει καλό αποτέλεσμα για την εργατική τάξη. Τι να συζητήσει η εργατική τάξη; Αν οι αλυσίδες θα είναι χρυσές ή σιδερένιες; Δύο επιλογές έχουμε, ή να σκύψουμε το κεφάλι, ή να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και όλοι μαζί να δράσουμε ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις. Ο δρόμος του αγώνα είναι δρόμος δύσκολος, όμως δρόμος χωρίς επιστροφή. Και κάνουμε σήμερα την αρχή από εδώ από την εργατομάνα Θεσσαλονίκη», κατέληξε.

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας περιέγραψε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Δημήτρης Τσιόγκας: «Ο νομός Λάρισας χτυπιέται από το κλείσιμο και τη μεταφορά επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Οι αγρότες της Λάρισας και όλης της Θεσσαλίας ξεκληρίζονται από τα χωριά τους και οδηγούνται στη μετανάστευση μέσα και έξω από τη χώρα. Ο Βόλος κινδυνεύει να γίνει βιομηχανικό Μουσείο από το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Η Καρδίτσα εξαθλιώνεται από το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Τα Τρίκαλα μαραζώνουν από την έλλειψη βιομηχανικής υποδομής. Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και έχει τρυπώσει σε όλες τις εργατικές λαϊκές οικογένειες».

Και εκφράζοντας τις διαθέσεις των χιλιάδων συγκεντρωμένων ο Δ. Τσιόγκας κατέληξε: «Από αύριο συνεχίζουμε πιο δυνατοί, πιο ετοιμοπόλεμοι, με ενημέρωση και δουλιά στους εργαζόμενους, παλεύοντας και για τα καθημερινά προβλήματα. Ετοιμαζόμαστε όλοι μαζί για την πανελλαδική κάθοδο στην Αθήνα τον Οκτώβρη. Για να δηλώσουμε παρόντες στον αγώνα, για να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια, για να ξεκαθαρίσουμε στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους ότι δεν παραδίνουμε τα δικαιώματά μας».

Στην αγχόνη τα δικαιώματά μας

Εκεί μπροστά στα μάτια των χιλιάδων διαδηλωτών, στήθηκε η αγχόνη στην οποία οδηγούνται βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Παρουσιάστηκε ένα δρώμενο που λίγο απέχει να γίνει πραγματικότητα αν σύσσωμος ο λαός δεν ορθώσει το ανάστημά του στους εμπνευστές και εκτελεστές του σχεδιαζόμενου εγκλήματος.

Η επιγραφή δήλωνε με σαφήνεια:

«εκτέλεση βασικών δικαιωμάτων

Σχεδιασμός: G8, ΕΕ, ΔΝΤ.

Εκτέλεση: κυβέρνηση και CIA».

Μαυροντυμένοι άνδρες, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα με μαύρες κουκούλες, δένουν τις κρεμάλες στο μεταλλικό υποστύλωμα. Η μουσική υπόκρουση ανεβάζει την ένταση, φτάνει στα ύψη την αγωνία. Οι σύγχρονοι δήμιοι οδηγούν στην κρεμάλα την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, το 8ωρο, την Υγεία.

Και μετά το δράμα, ακολουθεί ο ύμνος στη δύναμη του λαού να ανατρέψει το έγκλημα. Ο ηθοποιός Θ. Παπαδημητρίου απαγγέλλει το ποίημα του Μπέρτλοντ Μπρεχτ, του μεγάλου ποιητή της εργατικής τάξης που έχει τίτλο «το τραγούδι της σούπας».

«Οταν για να 'βρεις δεν υπάρχει πια καμιά δουλιά,

πρέπει να αντισταθείς,

πρέπει ολάκερο το κράτος τα πάνω κάτω ανάποδα να φέρεις

μέχρι να γίνεις ο ίδιος του εαυτού σου εργοδότης.

Και τότε πάντα διαθέσιμη δουλιά για σένα θα 'χει.

Οταν για την αδυναμία σας σας περιγελούν

δεν επιτρέπεται καιρό να χάνετε άλλο.

Πρέπει έτσι να φροντίσετε που όλοι,

όσοι αδύνατοι είναι να βαδίσουνε μαζί.

Τότε μεγάλη δύναμη πια θα 'στε.

Να σας περιγελάει τότε δε θα τολμάει κανένας».

Είμαι εδώ γιατί...

Ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές, ο «Ρ» απευθύνθηκε τυχαία σε ορισμένους προσπαθώντας να μάθει και να αναδείξει, το «γιατί είμαι εδώ» του καθένα. Οι απαντήσεις πολλές και διαφορετικές, με μία όμως αφετηρία. Την απόφαση να μην παραδώσουν κεκτημένα δικαιώματα, να μη συναινέσουν στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από τη συμμετοχή σε στημένους «κοινωνικούς διαλόγους».

Γιώργος Καμπούρης από το Ν. Πετρίτσι Σερρών: «Για να πω ΟΧΙ στη μεγάλη και παρατεταμένη λιτότητα που εξαγγέλλει εκ νέου ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Γιάννης Τονικίδης από το Νευροκόπι Δράμας: «Γιατί τα προβλήματα μόνο με αγώνα λύνονται. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, συνταξιούχοι, αγρότες, εργάτες».

Ευδοκία Μακαντάνα από την Αθήνα: «Οι εργαζόμενες γυναίκες είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας στην εργασία. Να εναντιωθούμε στην προσπάθειά τους να μας πάρουν πίσω αυτά που έχουμε κατακτήσει με αγώνες τα τελευταία 100 χρόνια».

Παναγιώτης Παναγιωτίδης από τη Λάρισα: «Γιατί μόνο με τον αγώνα μας θα σπάσουμε τη λογική της παντοδυναμίας που θέλουν να περάσουν. Οτι δηλ., οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση και η ΕΕ θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Ε δεν πάει άλλο. Δε χαρίζουμε ότι έχουμε κατακτήσει με αγώνες. Προχωράμε παραπέρα για νέες κατακτήσεις».

Ναούμ Τσιαούσης από τη Σιάτιστα: «Για να διαδηλώσουμε ενάντια στα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την πουλημένη ΓΣΕΕ. Για να πούμε όχι στο «διάλογο» για την κατάργηση του 8ωρου, της ασφάλισης και όσων έχουν κατακτηθεί με αγώνες».

Κώστας Μωυσίδης: «Γιατί είναι γνωστό σ' όλους στη Θεσσαλονίκη ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΘ, ανεξάρτητα από το πώς την έχουν ονομάσει οι «εκσυγχρονιστές», ξεπουλιέται. Οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε στο δρόμο και αυτοί γιορτάζουν λένε τα 75 χρόνια της Εκθεσης. Γιορτάζουν το θάνατο του μοναδικού εθνικού εκθεσιακού φορέα. Ομως εμείς είμαστε εδώ μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους και αγωνιζόμαστε κόντρα στα σχέδιά τους».

Και μια γυναίκα από τη Λάρισα , πτυχιούχος και άνεργη επί ένα χρόνο: «Γιατί τα συμφέροντα τα δικά μου δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα αυτών που θα παρακαθίσουν στο επίσημο δείπνο. Εγώ δεν έχω άλλη επιλογή από το συλλαλητήριο και τον αγώνα».

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Πλημμύρισαν οι δρόμοι

«Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Με αυτό το σύνθημα οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και κάλεσαν όλο το λαό να συστρατευθεί μαζί τους.

Στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού του άρχισε να καταφθάνει η περήφανη εργατιά μαζί με τους απόμαχους της δουλιάς από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Αλλοι με λεωφορεία και άλλοι με κονβόι ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων κίνησαν από την Αθήνα, τη Λάρισα, όλες τις πόλεις της Δυτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να ανταμώσουν στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, μπροστά στο Λιμάνι.

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης είχαν ραντεβού στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Πλημμύρισαν οι δρόμοι της πόλης, που τις τελευταίες μέρες έχει ντυθεί τα καλά της για να φιλοξενήσει τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και τους παρατρεχάμενους τεχνοκράτες και πολιτικούς, οπαδούς της ίδιας ιμπεριαλιστικής, αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης από τις χιλιάδες των «αναχρονιστών» που δε βολεύονται με λιγότερο δίκιο, με λιγότερη δουλιά, με λιγότερο μεροκάματο.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», ήταν το σύνθημα - κάλεσμα που ακολουθούσε το σύνθημα προειδοποίηση: «Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Σείστηκε το κέντρο της πόλης από τις δύο μαχητικές πορείες που συναντήθηκαν μπροστά στο Λευκό Πύργο και άρχισαν «απειλητικά» να προσεγγίζουν το χώρο της ΔΕΘ.

«Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της ανεργίας. Βασιλεύουσα του ΝΑΤΟικού πολέμου στα Βαλκάνια. Νύμφη του Βορρά Ανώνυμος Εταιρία ΔΕΘ ΑΕ - ΕΥΑΘ ΑΕ - ΟΛΘ ΑΕ - ΕΛΒΟ ΑΕ» το σύνθημα τυπωμένο πάνω στο μεγάλο πανό που προπορευόταν της μεγάλης διαδήλωσης, αποκάλυπτε το όραμα της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη «μητρόπολη των Βαλκανίων» στα χέρια των πλουτοκρατών.

Και το σύνθημα διατύπωνε την προοπτική του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ
Ανησυχούν μήπως και... στάξει η ουρά του γαϊδάρου

Με τις συνηθισμένες διαπιστώσεις του τύπου: «φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το εργασιακό κόστος και να μοιραστεί η απασχόληση» και «η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι σε απόσταση από τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος», το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη γνωστή τακτική τού «ναι μεν αλλά», στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Παρά τις διαπιστώσεις στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ότι «ο πρωθυπουργός κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων» και «η συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων ακόμη και χωρίς την κοινωνική συναίνεση υποβαθμίζει επί της ουσίας τον όποιο διάλογο πριν καν αρχίσει», το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ δεν είχε να πει τίποτα για συγκεκριμένο πρόγραμμα εργατικών κινητοποιήσεων για ανατροπή των κυβερνητικών μέτρων.

Γενικολογώντας ο κ. Παπασπύρος είπε ότι όλα θα κριθούν «στο κοινωνικό επίπεδο, στο πεδίο της συλλογικής δράσης και των αγώνων των εργαζομένων», αλλά για σχέδιο αγώνων είχε μόνο να προτείνει ότι «μέσα στον Οκτώβριο θα εισηγηθούμε κινητοποιήσεις». Για να προσθέσει όμως ότι «εάν στο μεταξύ τα αιτήματά μας γίνουν δεκτά στη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου που θα έχει μέχρι τότε ολοκληρωθεί, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις»!

Από τη μία δηλαδή διαπιστώνει η ΑΔΕΔΥ ότι η δήλωση του πρωθυπουργού υποβαθμίζει τον όποιο διάλογο, πριν καν αρχίσει, διαπιστώνει ότι όλα θα κριθούν στο πεδίο των αγώνων των εργαζομένων και από την άλλη προσδοκά λύση των προβλημάτων στη διάρκεια του διαλόγου και είναι πρόθυμη να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, που στην ουσία βέβαια δεν έχει εξαγγείλει.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στο ερώτημα εάν αυτά δε συνιστούν αντιφατική θέση, ανέφερε: «Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο, αλλά είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την ειρήνη». Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με τη στάση της αυτή, εγκλωβισμένη στην πολιτική της συναίνεσης, φαίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι η εργασιακή ειρήνη όποτε επιβλήθηκε εξυπηρέτησε πάντα τα συμφέροντα των εργοδοτών και των κρατούντων και ποτέ των εργαζόμενων.

Το ΠΑΜΕ συνεχίζει

Το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ προβλέπει για το επόμενο διάστημα: Στις 23 του Σεπτέμβρη, Πανελλαδική Συνδικαλιστική Σύσκεψη στην Αθήνα για την παραπέρα οργάνωση του αγώνα. Στις 23 του Σεπτέμβρη, επίσης, θα υπάρξει παρουσία του στην Πράγα, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που επεξεργάζεται και εφαρμόζει το ΔΝΤ. Στις 26 του Σεπτέμβρη συλλαλητήριο μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα για τον ίδιο λόγο. Στις 29 - 30 του Σεπτέμβρη πολυμελής αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος σε Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδικαλιστών στη Γαλλία. Στις 21 του Οκτώβρη,Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα στο οποίο θα κληθούν αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Το 98% λέει όχι

Τη συντριπτική αντίθεση του εργαζόμενου λαού της πόλης κατέγραψε το ΠΑΜΕ μέσα από το δημοψήφισμα που πραγματοποίησε τις 5 εργάσιμες μέρες της προηγούμενης βδομάδας. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης: Στους 5.820 εργαζόμενους που ψήφισαν στις 5 μέρες αυτής της διαδικασίας, το 98% (5.704 εργαζόμενοι) εξέφρασε την αντίθεσή του στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

«Καθησυχαστικός» ο υπουργός Εργασίας

«Μην ανησυχείτε». Αυτή τη «συμβουλή» έδωσε ο υπουργός Εργασίας Α. Γιαννίτσης στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που συναντήθηκε μαζί του, αμέσως μετά τη λήξη της συγκέντρωσης προκειμένου να του επιδώσει το ψήφισμα διαμαρτυρίας των χιλιάδων εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Η καρδιά της εργατικής τάξης χτυπά στο δρόμο του αγώνα και όχι στα τραπέζια του διαλόγου», ανέφερε ο Θ. Κυριακίδης, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας και προς τους δημοσιογράφους, το τελεσίγραφο που έδωσαν στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

«Εκφράζοντας τα αιτήματά μας, τους κεντρικούς άξονες των διεκδικήσεών μας και την αποφασιστικότητά μας πως δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική του "σφάξε με αγαμ' να αγιάσω", δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα κυρίαρχα εργασιακά μας δικαιώματα, επιδώσαμε το ψήφισμα στον υπουργό Εργασίας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε τα παιχνίδια τους. Και ξέρουμε πως το γεγονός ότι δέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα», δήλωσε ο Σπύρος Ράλλης, ΓΓ της ΠΟΕΕΠ.

Με το ψήφισμα που επιδόθηκε στον υπουργό Εργασίας, και εγκρίθηκε ομόφωνα από τους εργαζόμενους, απαιτείται να μην εφαρμοστεί καμία απολύτως αντεργατική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, να αποσύρει τα αντεργατικά της μέτρα η κυβέρνηση και να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τους κάθε είδους στημένους «διαλόγους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ