Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Πλημμύρισαν οι δρόμοι

«Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Με αυτό το σύνθημα οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και κάλεσαν όλο το λαό να συστρατευθεί μαζί τους.

Στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού του άρχισε να καταφθάνει η περήφανη εργατιά μαζί με τους απόμαχους της δουλιάς από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Αλλοι με λεωφορεία και άλλοι με κονβόι ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων κίνησαν από την Αθήνα, τη Λάρισα, όλες τις πόλεις της Δυτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να ανταμώσουν στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, μπροστά στο Λιμάνι.

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης είχαν ραντεβού στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Πλημμύρισαν οι δρόμοι της πόλης, που τις τελευταίες μέρες έχει ντυθεί τα καλά της για να φιλοξενήσει τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και τους παρατρεχάμενους τεχνοκράτες και πολιτικούς, οπαδούς της ίδιας ιμπεριαλιστικής, αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης από τις χιλιάδες των «αναχρονιστών» που δε βολεύονται με λιγότερο δίκιο, με λιγότερη δουλιά, με λιγότερο μεροκάματο.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», ήταν το σύνθημα - κάλεσμα που ακολουθούσε το σύνθημα προειδοποίηση: «Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Σείστηκε το κέντρο της πόλης από τις δύο μαχητικές πορείες που συναντήθηκαν μπροστά στο Λευκό Πύργο και άρχισαν «απειλητικά» να προσεγγίζουν το χώρο της ΔΕΘ.

«Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της ανεργίας. Βασιλεύουσα του ΝΑΤΟικού πολέμου στα Βαλκάνια. Νύμφη του Βορρά Ανώνυμος Εταιρία ΔΕΘ ΑΕ - ΕΥΑΘ ΑΕ - ΟΛΘ ΑΕ - ΕΛΒΟ ΑΕ» το σύνθημα τυπωμένο πάνω στο μεγάλο πανό που προπορευόταν της μεγάλης διαδήλωσης, αποκάλυπτε το όραμα της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη «μητρόπολη των Βαλκανίων» στα χέρια των πλουτοκρατών.

Και το σύνθημα διατύπωνε την προοπτική του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ