Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίος αποχαιρετισμός στο Στέλιο Διλιντά

Πλήθος κόσμου, αντιστασιακοί, συναγωνιστές, πρώην πολιτικοί πρόσφυγες, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρετήσαμε το Σάββατο το πρωί, 2.9.2000, το Στέλιο Διλιντά που κηδεύτηκε στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Πολλά ήταν τα στεφάνια, ανάμεσά τους εκείνα του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΒ Σαφράμπολης του ΚΚΕ όπου έμενε ο σύντροφος. Ανάμεσα στους άλλους που παραβρέθηκαν διακρίναμε την παρουσία του Επίτιμου Δημάρχου Καισαριανής Π. Μακρή και του Νίκου Καραντηνού α' αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ και Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών δημοσιογράφων.

Τον τελευταίο χαιρετισμό από μέρους της Συντακτικής Επιτροπής και της ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη», απηύθυνε ο Γιάννης Ζαγγανάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγωνιστική δράση του Στέλιου Διλιντά σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα:

«Αποχαιρετάμε σήμερα, στο στερνό ταξίδι της ζωής του, το σύντροφο Στέλιο Διλιντά. Εναν από τους αγωνιστές αυτής της γενιάς που δικαιολογημένα την ονομάζουν πολλοί "δρακογενιά"... Ο σ. Στέλιος Διλιντάς συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝ στην Κρήτη. Γνώρισε τις διώξεις και το κράτος του δοσιλογισμού. Συμμετείχε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και, μετά τον Εμφύλιο, υποχρεώθηκε στην αναγκαστική υπερορία στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Στέλιος Διλιντάς γεννήθηκε το 1919 στα ΠεριβόλιαΡεθύμνου στην Κρήτη, που αγάπησε τόσο πολύ και τίμησε. Από τα νεανικά του χρόνια, φοιτητής στη Νομική, το 1941, συμμετείχε στο προοδευτικό κίνημα. Το 1942 οργανώνεται στο ΚΚΕ, γίνεται μέλος του Κόμματος και, από κει και έπειτα, δένει τη ζωή και τη δράση του με τους αγώνες, τα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στάθηκε ασυμβίβαστος και σταθερός στις αρχές του και στήριξε το Κόμμα σ' όλες τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του. Αυτή η σχέση του με το ΚΚΕ κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του συντρόφου. Μετά τον επαναπατρισμό του, από το 1976, δούλεψε στην έκδοση του "Ριζοσπάστη".

Αυτός ήταν ο κομμουνιστής, ο αγωνιστής, ο άνθρωπος Στέλιος Διλιντάς. Κι αυτές τις ακατάλυτες αρχές ακολούθησε σ' όλη την κομματική του ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ