ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σάλπισμα διεξόδου και προοπτικής

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ στις Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης αυτή την περίοδο δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία και την επιτυχία του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα γίνει στις 9, 10 και 11 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Προηγούμενα θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιόνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Νυχθημερόν, με αυταπάρνηση, δουλεύουν για να χτίσουν τη μεγάλη κόκκινη νεανική πολιτεία, που για τρεις μέρες φιλοδοξούν να γίνει το σημείο συνάντησης των χιλιάδων νέων που δε βολεύονται στη μαύρη σκιά που απλώνει πάνω τους η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που προβληματίζονται από τις εξελίξεις και αναζητούν τη διέξοδο στο συλλογικό αγώνα. Παράλληλα δίνουν τη μάχη για το παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 11 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, προκειμένου να εκφραστεί η απόφαση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να δώσουν συνέχεια και να δυναμώσουν τον αγώνα που αμφισβητεί την πολιτική της κυβέρνησης, την κυριαρχία των μονοπωλίων.

Πλούσιο και στοχευμένο είναι και φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Την πρώτη μέρα, την Πέμπτη, στη σκηνή Πολιτισμού θα γίνει συζήτηση για τα ναρκωτικά και την Παρασκευή, στην κεντρική σκηνή, θα γίνει συζήτηση για την οικονομική κρίση, με εισηγητές την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και αφιερώματα στον Μάνο Λοΐζο, τον Νίκο Ξυλούρη, τον Νίκο Καββαδία, τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ξεκίνησε το «ντύσιμο» του χώρου, των κεντρικών σκηνών και των περιπτέρων που θα λειτουργούν με συγκεκριμένη θεματολογία.

Θα υπάρχουν 3 μουσικές σκηνές (κεντρική, λαϊκή, νεανική), στις οποίες θα εμφανισθούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά σχήματα, ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Επίσης θα λειτουργεί σκηνή Πολιτισμού όπου θα γίνουν θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών και συζητήσεις. Με πλούσιο πρόγραμμα για τους λιλιπούτειους επισκέπτες και τους γονείς τους θα λειτουργήσει και ο Παιδότοπος.

Στα διάφορα περίπτερα θα παρουσιάζονται οι θέσεις του ΚΚΕ και η δράση του για θέματα όπως η εργασία, η αντιιμπεριαλιστική πάλη, το περιβάλλον, ο αθλητισμός, η παιδεία, οι μαθητές, τα ναρκωτικά και ο πολιτισμός. Θα υπάρχουν επίσης περίπτερα του «Ριζοσπάστη», του «902» και του «904», του «Οδηγητή», της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του ΠΑΜΕ, της ΕΔΥΕΘ, του Ελληνοκουβανικού, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπου ο καθένας θα μπορεί να προμηθευτεί βιβλία ποικίλης θεματολογίας.

Επιμελημένη δουλειά στο χώρο

Για το κατασκευαστικό κομμάτι της δουλειάς και τα περίπτερα μίλησε στον «Ρ» ο Κώστας Πιρίντζος, μέλος του Συμβουλίου της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σημειώνοντας ότι στόχος της ΚΝΕ φέτος είναι να κάνει άλμα ποιοτικό - αισθητικό και στον κατασκευαστικό τομέα. Ταυτόχρονα, το φεστιβάλ γίνεται προσπάθεια να γίνει και πιο διαδραστικό, με εικόνα και ήχο σε αρκετά σημεία του, κυρίως όμως στο Κεντρικό Περίπτερο που αφορά την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, στο Περίπτερο των Μαθητών και στο Περίπτερο της Εργασίας.

Το Περίπτερο της Εργασίας θα είναι το πρώτο που βλέπει ο επισκέπτης μπαίνοντας από την οδό Λαγκαδά. Πρόκειται για μια μεγάλη κατασκευή αφιερωμένη στα προβλήματα και τους αγώνες της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας τάξης. Το Περίπτερο των Μαθητών θα αναδεικνύει τη στροφή που κάνει η ΚΝΕ στη δουλειά της με τους μαθητές. Θα έχει ένα κομμάτι που θα στηλιτεύει τον αντικομουνισμό στα σχολεία που ολοένα αυξάνεται, αλλά και τετράδιο για να καταγράφονται τα προβλήματα των σχολείων και φυσικά ένα πεδίο - στόχο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να χτυπούν την αντιλαϊκή πολιτική στην καρδιά της.

Η Σκηνή του Πολιτισμού, ακόμη πιο μεγάλη, θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερο κόσμο. Θα λειτουργεί έκθεση εικαστικών έργων, θα γίνει αφιέρωμα σε κομμουνιστές καλλιτέχνες τα πορτρέτα των οποίων θα τοποθετηθούν έτσι ώστε να δένονται αισθητικά με τα παλιά κτίρια του στρατοπέδου του «Παύλου Μελά». Ενα χώρο με ιδιαίτερα έντονο ιστορικό φορτίο καθώς αποτέλεσε έναν από τους δεκάδες μαρτυρικούς τόπους φυλάκισης, βασανιστηρίων και εκτελέσεων των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», επίσης, η παράταξη την οποία στηρίζει το ΚΚΕ, θα έχει τη δική της θέση μέσα στην κεντρική πλατεία, όπου ο καθένας θα μπορεί να ενημερωθεί για τις θέσεις και τους υποψήφιους της και θα υπάρχει ένα μεγάλο ταμπλό το οποίο θα είναι ορατό από όλη την κεντρική πλατεία.

Φυσικά, πρώτο στην ιεραρχία βρίσκεται το Κεντρικό Περίπτερο του φετινού φεστιβάλ, που αφορά το σύνθημά του: «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής».

Θα διαφέρει με τον όγκο και το χαρακτήρα της κατασκευής. «Προσπαθούμε να αναδειχθεί και μέσα από την κατασκευή ο χαρακτήρας της διεξόδου, μέσα από το ντύσιμο με μεγάλα πανό, συνθήματα, ελπίζουμε να δημιουργεί μια ανάταση που θα καταλήγει στη διέξοδο», είπε ο Σ. Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Και πρόσθεσε: «Θα αποτυπώνονται από τη μια πλευρά τα αδιέξοδα του καπιταλισμού κυρίως σε σχέση με τα ζητήματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και από την άλλη η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΚΝΕ, η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η πάλη για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, το σοσιαλισμό».

Οι Κνίτες δουλεύουν πάνω σ' αυτή τη μνημειακή κατασκευή, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να αποδώσει σωστά το περιεχόμενο και, ταυτόχρονα, με το ύφος της να εμφυσήσει την ελπίδα.

Αγώνας που θα έχει μόνο νικητές

Εντείνονται οι προετοιμασίες για το κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα γίνει στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον. Παράλληλα, με τις συνεχείς εξορμήσεις των οργανώσεων της ΚΝΕ στην Αθήνα, με τα κουπόνια στήριξης και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο χέρι, προετοιμάζονται και οι κατασκευές της «πολιτείας» του Φεστιβάλ στο χώρο που θα το φιλοξενήσει αλλά και προπαγανδίζονται και ενισχύονται όλες οι δραστηριότητες που θα περιλαμβάνει.

Ξεχωριστή θέση θα έχει ανάμεσα σε αυτές τις δραστηριότητες ο λαϊκός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων, που θα διατρέξει τις δυτικές συνοικίες και θα είναι αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θα είναι ένας αγώνας που δε θα έχει ηττημένους αλλά μόνο νικητές!

Ο αγώνας δρόμου θα γίνει το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, με αφετηρία στις 11.30 το πρωί, από την κεντρική πλατεία Ιλίου (πλατεία Ελευθερίας) και θα διατρέξει το Ιλιον, τους Αγίους Αναργύρους και το πάρκο «Αντ. Τρίτση». Οσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να το κάνουν έγκαιρα στις οργανώσεις της ΚΝΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 6987706814.

Την πρωτοβουλία αυτή της ΚΝΕ να εντάξει στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ μια αθλητική δραστηριότητα με ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στα ναρκωτικά, ενισχύουν με δηλώσεις στήριξης μια σειρά αθλητές.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΕΣΚΟΥΛΙΔΗΣ
«Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου»

Ο Ηρακλής Δεσκουλίδης είναι παλαιστής

Eurokinissi

«Συγχαρητήρια στην ΚΝΕ και στο Φεστιβάλ! Για κάθε τέτοια δραστηριότητα, οι άνθρωποι του αθλητισμού είμαστε υπέρ. Είμαστε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και σε αναβολικά. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Εγινε μια επιδρομή με το ντόπινγκ και οι αθλητές "την πάτησαν". Ο Ολυμπιακός αθλητισμός καταστρέφεται. Μακάρι να μπορούσα να συμμετάσχω κι εγώ στον αγώνα δρόμου. Καλώ όμως, όλο τον κόσμο να συμμετάσχει. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και κάποιοι πάνε να τον κάνουν προνόμιο».

ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Τέρμα στις ψευδαισθήσεις

Ο Ηλίας Κυριακίδης είναι ποδοσφαιριστής

Eurokinissi

«Τα ναρκωτικά και τα αναβολικά αποτελούν την απόλυτη μάστιγα του αιώνα. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα. Η νεολαία μας να γνωρίζει πως αυτά δεν μπορούν να λύσουν κανενός είδους πρόβλημα. Δε βελτιώνουν επί της ουσίας το σώμα μας, σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρά μας, θολώνουν το μυαλό μας. Τα ναρκωτικά μας κάνουν μονοσήμαντους, αποξενωμένους από την κοινωνία και την οικογένεια.

Οχι άλλα άβουλα πλάσματα - θύματα σε αυτή την αλλοτριωμένη από αξίες κοινωνία. Οχι άλλοι τέτοιοι "ασθενείς".

Ο αθλητισμός πρέπει να είναι καθημερινό σημείο αναφοράς. Μέσω αυτού μαθαίνουμε για τη συνεργασία, την πειθαρχία, το σεβασμό. Με ένα υγιές πνεύμα και ένα υγιές μυαλό μπορούμε να κάνουμε ανατροπές και καθημερινές επαναστάσεις. Απαιτείται διαρκής ενημέρωση από την πολιτεία σε όλους και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας στα θέματα απεξάρτησης, διότι οι ναρκωμανείς είναι κυρίως θύματα του ίδιου του κράτους. Τέρμα στις ψευδαισθήσεις όλων των ουσιών με αρχή τον αγώνα δρόμου στις 18 Σεπτέμβρη».

Κορύφωση σε δεκάδες νομούς

Την επόμενη βδομάδα του Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με εκδηλώσεις σε δεκάδες μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών. Συγκεκριμένα:

Λάρισα, 11 - 12 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καρδίτσα, 11 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τρίκαλα, 12 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Χανιά, 10 - 11 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηράκλειο, 11 - 12 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μυτιλήνη, 10 - 11 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιάννενα, 10 - 11 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κέρκυρα, 11 - 12 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Ζάκυνθος, 11 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κεφαλονιά, 11 - 12 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφεριάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Καλαμάτα, 10 - 11 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πύργος, 10 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κόρινθος, 11 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Νίκος Γόντικας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ηγουμενίτσα, 10 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Λαμία, 10 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Λιβαδειά, 10 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Γκικόπουλος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Χαλκίδα, 11 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Εύβοιας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Δράμα, 9 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κομοτηνή, 10 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Νίκος Βαργεμίδης, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφεριεάρχης Ροδόπης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αλεξανδρούπολη, 10 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Βέροια, 10 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κοζάνη, 10 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πτολεμαΐδα, 13 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας.

Γρεβενά, 17 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σήμερα στην Καστοριά

Εκδήλωση του 36ου Φεστιβάλ γίνεται και σήμερα, στην Καστοριά, στο πάρκο απέναντι από τα ΚΤΕΛ, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τίγκας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Γραμματέας της ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ