ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Γερμανία: Μείωση παραγωγής, αύξηση πτωχεύσεων και λιτότητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε τέλμα βρίσκεται η γερμανική οικονομία, χωρίς να διαφαίνεται αύξηση των εξαγωγών, όπως υπολόγιζαν η κυρία Μέρκελ και οι σύμμαχοι της. Αντίθετα, τον Ιούλη σημειώθηκε «απρόσμενη» μείωση των εξαγωγών, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο των καπιταλιστικών ρυθμιστικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ», χαρακτήρισαν οι αναλυτές, την πτώση 1,5%, στα 83 δισ. ευρώ, που σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλη σε μηνιαία βάση. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 2,2%, στα 69,5 δισ., διαμορφώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 13,5 δισ. από τα 14,2 δισ. του Ιούνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών, μέσω των οποίων επιδιώκει την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων, ακολουθώντας μια πολιτική σκληρής λιτότητας προκαλεί μείωση της εσωτερικής ζήτησης και αύξησης της ανεργίας.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ αυτές (μείωση εξαγωγών, μείωση εσωτερικής ζήτησης) έχουν άμεση επίπτωση στην πορεία της βιομηχανικής παραγωγής.

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή έμεινε στάσιμη τον Ιούλη, δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τον Ιούλη μια πολύ μικρή αύξηση κατά 0,1%. Αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 1% μετά τη μείωση κατά 0,6% που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Ιούνη.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης το β΄ εξάμηνο, η οποία αναμένεται να πληγεί και από το τριετές πακέτο λιτότητας της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Ενας ακόμη δείκτης της οικονομικής δυσπραγίας της γερμανικής οικονομίας είναι και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,2% το πρώτο φετινό εξάμηνο, μια εξέλιξη που αντιφάσκει με τη σαφή ανάκαμψη της οικονομίας κατά την περίοδο αυτή.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ έως τον Ιούνη, περίπου 16.500 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, σύμφωνα με τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Destatis, δηλαδή 2% περισσότερες απ' ό,τι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Κατά την ίδια φετινή περίοδο, ο αριθμός των πτωχεύσεων ιδιωτών σημείωσε άλμα, φτάνοντας το 11,6%, με σχεδόν 53.900 πτωχεύσεις.

Ο ΜΟΝΟΣ αισιόδοξος φαίνεται να είναι ο υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε σε συνέδριο τραπεζιτών ότι «η περιοριστική μας πολιτική για τα ελλείμματα (εξοικονόμηση έως το 2014, περίπου 80 δισ. ευρώ κρατικών δαπανών), συμβαδίζει με ανάπτυξη», προβλέποντας συνάμα και «μείωση των ανέργων κάτω των τριών εκατομμυρίων ήδη από φέτος»...

To δράμα της Ιρλανδίας

Πριν από μερικά χρόνια, η Ιρλανδία ήταν το παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι οικονομικές της επιδόσεις προκαλούσαν τον ενθουσιασμό των «αγορών» και τα μέσα ενημέρωσης την ανέφεραν ως «κέλτικο τίγρη». Σήμερα, «αγορές» και μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν κάθε αναφορά στο ιρλανδικό δράμα.

Η ιρλανδική οικονομία βίωσε το 2009 τη χειρότερη ύφεση, όταν είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 7,1%!

Το πρώτο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, πράγμα που έδωσε σε κάποιους την ευκαιρία να μιλήσουν για ανάκαμψη. Οι εξελίξεις τούς διέψευσαν και πάλι σε βαθμό που οι αναλυτές κάνουν λόγο για ανάπτυξη μόλις κατά 0,7% στο τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ μεσολάβησαν τρία προγράμματα σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους. Το μόνο που κατάφεραν όμως μέχρις στιγμής αυτά τα μέτρα ήταν ο τριπλασιασμός της ανεργίας, η μεγέθυνση της φτώχειας και η δραματική μείωση των φορολογικών εσόδων.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ήταν εξίσου απογοητευτικά: Νέα πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο, που σηματοδοτεί μείωση της κατανάλωσης και της εγχώριας ζήτησης, εκτόξευση της ανεργίας τον Αύγουστο στο 13,8% από 12,9% στο α' τρίμηνο και αύξηση κατά 4,6% των καθυστερούμενων στην εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων.

Η σκληρότητα των μέτρων εξαντλείται στους εργαζόμενους, αφού η ιρλανδική κυβέρνηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα γαλαντόμος για τις τράπεζες αφού με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ξοδέψει ήδη 33 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, τα 22 εξ αυτών για την AngloIrish Bank, που εθνικοποιήθηκε πέρσι.

ΗΠΑ- ΜΕΤΡΑ Προκλητικές παροχές προς το κεφάλαιο περιλαμβάνει η οικονομική πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα για την επόμενη χρονιά. Μιλώντας σε Αμερικανούς επιχειρηματίες, στο Κλίβελαντ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε μέτρα αξίας 350 δισ. δολαρίων, με στόχο την «αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας». Επί της ουσίας, πρόκειται για μέτρα αναθέρμανσης των επιχειρηματικών κερδών, αφού τα 300 δισ. δολάρια θα δοθούν με τη μορφή φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις με το πρόσχημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Σε επίπεδα ρεκόρ διογκώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας τον Ιούλη, φτάνοντας στα 8,7 δισ. λίρες (10,5 δισ. ευρώ), μετά από την ανοδική του αναθεώρηση για τον Ιούνη στα 7,5 δισ. Λίρες. Στη διόγκωση του ελλείμματος τον Ιούλη οδήγησαν η άνοδος των εισαγωγών και η μείωση των εξαγωγών, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αναλυτής της Barclays Capital, σημειώνει ότι η πολυαναμενόμενη άνοδος των εξαγωγών λόγω της πιο ανταγωνιστικής στερλίνας δεν έχει ακόμη γίνει πραγματικότητα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Περικοπές προσωπικού που, ενδεχομένως, να φθάσουν τις 80.000 άτομα, δηλαδή το 10% του συνόλου, θα δρομολογηθούν από τις επενδυτικές εταιρείες της Γουόλ Στριτ μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Σε αυτήν την εκτίμηση κατέληξε η εταιρεία ερευνών της Μέριντιθ Γουίτνεϊ, η οποία προέβλεψε προ τριετίας το αδιέξοδο της Citibank, αλλά και το μέγεθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τράπεζες έχουν ήδη καταργήσει 330.000 θέσεις εργασίας από το ξέσπασμα της κρίσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ