ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Παρωδία» τα διαγγέλματα της δήθεν αποχώρησης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το «τέλος των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ» αναμενόταν να κηρύξει, με τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά χθες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, επιδιώκοντας, με τον τρόπο αυτό και ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο σε λίγες βδομάδες, να αποδείξει ότι «πέτυχε το στόχο» που είχε θέσει προεκλογικά ως προς το Ιράκ. Παρεμπιπτόντως, βέβαια, 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες, άκρως μάχιμοι, παραμένουν στο Ιράκ και θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αν και επισήμως, φέρουν τον τίτλο των «συμβούλων των ιρακινών δυνάμεων».

Βέβαια, όλα αυτά, δεν εμπόδισαν τον δωσίλογο υπηρεσιακό Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, που είχε αγαστή συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις, να διακηρύξει, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την «ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία» της χώρας, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «πλέον το Ιράκ είναι σε ισότιμη θέση με τις ΗΠΑ». Μια αποστροφή που, όπως μετέδιδαν ακόμη και τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν έχει πολλούς θιασώτες μεταξύ του ιρακινού λαού, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δήλωναν ότι «όσο υπάρχει έστω και ένας Αμερικανός στρατιώτης στη χώρα, το Ιράκ δεν είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο».

Ο Μάλικι, στο διάγγελμά του, προσπάθησε να κατευνάσει τις έντονες ανησυχίες περί κλιμάκωσης της βίας λόγω της απουσίας των Αμερικανών στρατιωτών από τους δρόμους, υποστηρίζοντας ότι «οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ικανότητα να προστατεύσουν πλήρως τη χώρα». Ούτε σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι Ιρακινοί, πάντως, πόσο μάλλον που μόνο τις πρώτες βδομάδες του Αυγούστου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 85 άνθρωποι σε βομβιστικές επιθέσεις στα δυτικά της χώρας. Στις εκδηλώσεις «αποχώρησης», παρευρίσκεται και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν με στόχο να πιέσει περαιτέρω για σχηματισμό, επιτέλους, κυβέρνησης μετά από έξι μήνες πολιτικού κενού.

Χαμηλούς τόνους αναμενόταν να τηρήσει στο διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος. Τουλάχιστον αυτό ήταν το στίγμα, που έδωσε με τις δηλώσεις του, χθες, κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση Φορτ Μπλις, στο Τέξας, «για να ευχαριστήσει τον αμερικανικό στρατό για την προσφορά του». Ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας ανάλογη δήλωση του υπουργού Αμυνας Γκέιτς, υποστήριξε ότι «δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες. Πολλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη για να γίνει το Ιράκ πραγματικός μας συνεργάτης».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εντατικοποίηση του πολέμου

Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες στην περιοχή της Κανταχάρ
Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες στην περιοχή της Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Ακόμα πέντε Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στο Αφγανιστάν σε επιθέσεις που αποδίδονται στους Ταλιμπάν, ανεβάζοντας στους 24 τους νεκρούς από το Σάββατο και τους 484 από την αρχή του χρόνου. Οι κατοχικές δυνάμεις δηλώνουν ότι οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν ενταθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, προβλέποντας ότι οι απώλειες στις τάξεις των κατοχικών στρατευμάτων θα ξεπεράσουν τους 521, του 2009, μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αύξηση των απωλειών αποδίδεται στην κλιμάκωση των κατοχικών επιχειρήσεων σε σημεία του Αφγανιστάν που μέχρι πρότινος δεν προσέγγιζαν οι κατοχικές δυνάμεις, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ντέιβιντ Πετρέους προέβλεψε ότι η κατάσταση «αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη πριν ομαλοποιηθεί και γίνει ευκολότερη».

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, που προέβλεψε εντατικοποίηση των μαχών μεταξύ Ταλιμπάν και κατοχικών δυνάμεων το επόμενο διάστημα, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, ενώ σημείωσε ότι η κατοχή δεν αναφέρεται μόνο στο κατοχικό σκέλος, αλλά και στην οικοδόμηση της κοινωνίας και του κράτους, που θα είναι ο επόμενος στόχος.

Την ίδια στιγμή ο Ντ. Πετρέους τάχθηκε υπέρ των δηλώσεων του εγκάθετου προέδρου Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με τις οποίες, οι Ταλιμπάν δεν κρύβονται στα χωριά του Αφγανιστάν, αλλά στο Πακιστάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ προχωρά σε γενναίες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και οι αμερικανικές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές του κυβερνητικού στρατού, που χθες είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους στην περιοχή Κίμπερ, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ η κατάσταση στη χώρα, μετά τις σαρωτικές πλημμύρες παραμένει απελπιστική.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχίζει, σήμερα, το αμερικανικό διαπραγματευτικό σόου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Αρχίζουν, σήμερα, με ορισμένες τυμπανοκρουσίες από πλευράς ΗΠΑ και με χαμηλές προσδοκίες από πλευράς συμμετεχόντων, οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, για την πραγματοποίηση των οποίων πίεσε αφόρητα η Ουάσιγκτον. Σήμερα, αναμένεται μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στο Λευκό Οίκο, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, όπου θα παρευρεθούν, επίσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλλα, τους οποίους, η Ουάσιγκτον, είναι προφανές ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει ως «διαμεσολαβητικό μοχλό πίεσης» προς την παλαιστινιακή πλευρά. Η κανονική «πρώτη» των συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη υπό ...το «συντονισμό» της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Καθ' οδόν, προς Ουάσιγκτον, ο Αμπάς επανέλαβε ότι «αν δεν υπάρξει ισραηλινή παράταση στο πάγωμα του εποικισμού, δεν μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες». Συμπλήρωσε, δε, ότι «αν οι συζητήσεις αρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν, στα τέλη 2008, τότε το χρονικό διάστημα του ενός χρόνου που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση των επαφών, είναι επαρκές». Ο Νετανιάχου, βέβαια, δεν έχει δεσμευτεί σε καμία «παράταση του παγώματος του εποικισμού» και δεν έχει ταχθεί υπέρ «μιας συζήτησης εφ' όλης της ύλης», απορρίπτοντας τα οποιαδήποτε σημεία έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.

Ο Αμπάς, πάντως, δήλωνε ότι «θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν σαφείς προτάσεις για τα ζητήματα που διχάζουν τις δύο πλευρές». Αντίθετα, δε σχολίασε τις πληροφορίες περί μυστικής του συνάντησης, την Κυριακή, στο Αμμάν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, με θέμα τις συνομιλίες. Αναλόγως έπραξε και ο Ισραηλινός υπουργός.

Μποϊκοτάζ και επίθεση

Με ανοιχτή επιστολή τους, περισσότεροι από 150 Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να ξαναδώσουν διάλεξη ή να εργαστούν στους εποικισμούς, εκτιμώντας ότι «προκαλούν σοβαρή ζημιά στο Ισραήλ και στην όποια προσπάθεια επίτευξης ειρήνης με τους Παλαιστινίους». Στην επιστολή, υπογραμμίζεται η συμφωνία των ακαδημαϊκών με την ανάλογη στάση που γνωστοποίησαν καλλιτέχνες και αναφέρεται ρητώς η λέξη «κατοχή», κάτι που δε συνηθίζεται εντός Ισραήλ. Η νέα αυτή έκφραση διαμαρτυρίας προκάλεσε έντονες κυβερνητικές αντιδράσεις, που μιλούσαν για «υπόσκαψη» της ισραηλινής θέσης διεθνώς σε κρίσιμη συγκυρία.

Το εκρηκτικό κλίμα δυναμίτισε περαιτέρω η επίθεση Παλαιστινίου ενόπλου, αργά χτες το απόγευμα, κατά αυτοκινήτου εποίκων του Μπέιτ Χαγκάι, έξω από τη Χεβρώνα. Σκοτώθηκαν δύο ζευγάρια εποίκων και μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης, ούτε αντίδραση από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος, θεωρητικώς, είχε λάβει μέτρα στην «εύφλεκτη» πόλη, για να αποτραπούν «επεισόδια που θα υποσκάψουν τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον».

ΚΙΝΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Προς διεύρυνση οικονομικών σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, με στόχο οικονομικές συμφωνίες. Στη συνάντηση που είχε ο Ισπανός πρωθυπουργός με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο, επαναβεβαιώθηκε η συνεργασία Ισπανίας - Κίνας και η πρόθεσή τους για παραπέρα ανάπτυξη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες κατάφεραν να έχουν καλή συνεργασία σε συνθήκες «οικονομικής κρίσης». Ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε ότι «Κίνα και Ισπανία θα συμβάλλουν στη σταθερότητα των ευρωπαϊκων χρηματοπιστωτικών αγορών και της παγκόσμιας αγοράς», ενώ ο Χ. Θαπατέρο υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων είναι από τους βασικούς στόχους των δύο χωρών, προκειμένου να ενισχύσουν την κατανόηση και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναλαμβάνει την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για διάστημα ενός μήνα, με την Αγκυρα να επιχειρεί την αξιοποίηση της προεδρίας για την ενίσχυση του ρόλου της ως διαμεσολαβητή, στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του αραβικού - μουσουλμανικού κόσμου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, η Τουρκία θα επιχειρήσει να «εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για τη διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με θέμα τη διαφύλαξη της ειρήνης, την οποία θεωρεί σημαντικό στόχο της αποστολής που έχει για δύο χρόνια ως μη μόνιμο μέλος».

Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ιδιαίτερα ότι την τουρκική προεδρία θα απασχολήσει το θέμα του Ιράν, δείχνοντας την απόφαση της Αγκυρας να αναβαθμίσει όσο το δυνατό περισσότερο το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ