ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προτάσεις υπαγορευμένες από την πολιτική του μνημονίου

Ζητά νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις και μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Ο πυρήνας της στρατηγικής του μνημονίου αποτυπώνεται στις προτάσεις της ΝΔ. Ο λαός έχει κάθε λόγο να τους αποδυναμώσει, να παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής τους

Eurokinissi

Ο πυρήνας της στρατηγικής του μνημονίου αποτυπώνεται στις προτάσεις της ΝΔ. Ο λαός έχει κάθε λόγο να τους αποδυναμώσει, να παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής τους
Συναίνεση στα νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι οι κορόνες κατά του μνημονίου αποσκοπούν στην ψηφοθηρία και μόνο.

Πολλά από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται στην πρόταση που έκανε ο Α. Σαμαράς στο Ζάππειο και ήδη έχουν τεθεί από τους φορείς της αγοράς (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ) στις επαφές που είχαν με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Τέτοια μέτρα, όπως η παραπέρα μείωση των φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, αποσκοπούν στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και εμφανίζονται από τον πρόεδρο της ΝΔ ως δήθεν «εναλλακτική λύση» στην - ταυτόσημη επί της ουσίας - πολιτική του μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε επιβάρυνση των επιχειρήσεων και ζητά διαρκώς νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τη δημιουργία «φιλικού περιβάλλοντος» για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Π. Παναγιωτόπουλος πίεσε χτες την κυβέρνηση να επιταχύνει τη λήψη των μέτρων για τις επιχειρήσεις επειδή «έχει στεγνώσει η αγορά», επικρίνοντας μάλιστα τους κορυφαίους υπουργούς που αντί να πάρουν μέτρα «συγκρούονται μεταξύ τους, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση». Ο ίδιος επανέφερε το αίτημα για επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, επικαλούμενος ότι η υπερκερδοφόρα δραστηριότητα των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού αποτελούν «τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Πάντως, η προσοχή της Ρηγίλλης είναι στραμμένη στην προετοιμασία των δημοτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, κλείνοντας σε αυτή τη φάση τα «μέτωπα» που είχαν ανοίξει με προσκείμενους στην Ντ. Μπακογιάννη βουλευτές, που απειλούσαν ότι θα βρίσκονταν απέναντι στους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ. Μετά την Ελσα Παπαδημητρίου και ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Α. Σαμαρά ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο που προτείνει η ΝΔ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε όμως και με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη, καθώς ο Α. Σαμαράς του ζήτησε «για λόγους αρχής» να μη συμπεριλάβει στο συνδυασμό ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον αδερφό του, Διονύση Ψωμιάδη. Οπως φημολογείται, σε περίπτωση που ο Ψωμιάδης επιμείνει, η ΝΔ θα άρει το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη που του έχει δώσει.

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής υπέβαλε χτες ο Γ. Βαρβιτσιώτης, με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης να φέρουν ως πιθανό αντικαταστάτη τον Β. Μεϊμαράκη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανοιχτές οι κάνουλες για ρευστό στις τράπεζες

Αμείωτη η επίσημη ανεργία (10%) και τον Ιούλη στην Ευρωζώνη

Ετοιμη να παρατείνει και το 2011, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την προσφορά ρευστότητας προς τις τράπεζες της ΕΕ εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τη χορήγηση μηνιαίων και τριμηνιαίων δανείων, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Η σχετική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας την κλιμακούμενη ανησυχία της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της για την πορεία της κρίσης, παρά το κλίμα τεχνητής ευφορίας που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν.

Με την παράταση της ρύθμισης, το τραπεζικό κεφάλαιο θα συνεχίσει να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ και με επιτόκια της τάξης του 1%, ενώ παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της εκ νέου ενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Χτες, εξάλλου, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την επίσημη ανεργία στην Ευρωζώνη. Η ανεργία παρέμεινε τον Ιούλιο στο 10%, αμετάβλητη για πέμπτο συνεχή μήνα, καθώς η κοινοτική στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι συνολικά 15,833 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι. Πρόκειται για τα επίσημα μόνο στοιχεία, πίσω από τα οποία κρύβεται μια πραγματικότητα πολύ χειρότερη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Γερμανία, στην οποία περισσεύει η αισιοδοξία για ανάκαμψη από την κρίση, ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων έφτασε τον Αύγουστο τα 3,193 εκατομμύρια, σημειώνοντας μείωση μόλις κατά 17.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, η επίσημη ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 7,6%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 1,6%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πληθωρισμό της τάξης του 1,5%. Στο φόντο αυτών των ανακοινώσεων, ο χρηματοεπενδυτικός οίκος «Στάνταρ εντ Πουρ'ς» δημοσιοποίησε χτες την εκτίμησή του ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών, ο ρυθμός της ανάπτυξης θα μετριαστεί στη διάρκεια του φθινοπώρου.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διαγκωνισμοί για τις υποψηφιότητες

Συνεχίζεται η αναμπουμπούλα στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τους υποψήφιους για τις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τόσο τα αδιέξοδα που πηγάζουν από τη στρατηγική του, όσο και τους διαγκωνισμούς ανάμεσα σε πρόσωπα και ομάδες, που κορυφώνονται εντός του σχήματος.

Χτες, η επιτροπή που συγκροτήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με «αποστολή» να εξετάσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Αττικής, είχε διερευνητική συνάντηση με τον Αλ. Αλαβάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος γνωστοποίησε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα περιμένει τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αύριο Πέμπτη και τις αποφάσεις που θα παρθούν εκεί, για να εξετάσει τις μετέπειτα κινήσεις του.

Αρκετές απ' τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του Αλ. Αλαβάνου, την οποία δεν επιθυμεί ο ΣΥΝ. Γι' αυτό και εντείνει τις προσπάθειες να πειστεί ο εργατολόγος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Α. Μητρόπουλος, παρά το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του συναντά σοβαρές ενστάσεις από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Α. Μητρόπουλος σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Κόκκινο» δήλωσε χτες διαθέσιμος, παρότι μια μέρα πριν είχε αρνηθεί την πρόταση. Οπως είπε, «σε μια ενωτική πρωτοβουλία δηλώνω παρών», έθεσε όμως ως προαπαιτούμενο τη συμφωνία όλων των συνιστωσών, ενώ αναφέρθηκε και στον Α. Αλαβάνο λέγοντας «τον τιμώ, περιμένω τι θα πράξει, είναι ιστορική φιγούρα και πολύ χρήσιμος. Αλλά όλα αυτά τα πρόσωπα πρέπει να καταλήξουν στο τι έχει ανάγκη ο λαός, να μελετήσουν την πραγματικότητα και να λάβουν υπόψη τους τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις».

ΛΑ.Ο.Σ.
Σιαμαία πολιτική με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Να κρατήσει αποστάσεις στα λόγια απ' την κυβέρνηση και την πολιτική της επιχειρεί τώρα ο ΛΑ.Ο.Σ., ελπίζοντας να αποφύγει στην κάλπη την έκφραση της καταδίκης για την αμέριστη στήριξη που προσφέρει στην ισοπέδωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Ταυτόχρονα, αναθερμαίνει τη συνεργασιολογία με τη ΝΔ, δείχνοντας ότι είναι αδίστακτος στην προσπάθειά του να υπηρετήσει το γενικότερο συμφέρον της αστικής τάξης.

Σ' ένα μπαράζ συνεντεύξεων (ΡΙΑΛ, ΘΕΜΑ και ΑΛΤΕΡ), ο Γ. Καρατζαφέρης ίδρωνε χτες να παρουσιάσει την εικόνα του εγγυητή της ενότητας της «παράταξης», επαναλαμβάνοντας διαρκώς τις προτάσεις συνεργασίας προς τη ΝΔ ενόψει των τοπικών εκλογών, ώστε να μην «πρασινίσει ο χάρτης» την επομένη. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε μια κατάσταση που πάει να εγκαθιδρύσει το ΠΑΣΟΚ στη χώρα» ισχυρίστηκε, κρύβοντας σκόπιμα ότι το κόμμα του και η ΝΔ είναι συνδιαμορφωτές αυτής της κατάστασης σε βάρος του λαού.

Στην ίδια κατεύθυνση, απαίτησε από την κυβέρνηση επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα μέτρα «επαναπατρισμού κεφαλαίων» και «καμία φορολόγηση για νέες επιχειρήσεις για τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους», ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εκ νέου στο λαϊκό κίνημα για να το συκοφαντήσει, λέγοντας: «Πρέπει να δείξουμε σύνεση, προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Φοβάμαι η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ επικίνδυνη για τον τόπο και ότι με πρόσχημα την ΔΕΘ θα προσπαθήσουν κάποιοι να δημιουργήσουν επεισόδια και προβλήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ