Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προτάσεις υπαγορευμένες από την πολιτική του μνημονίου

Ζητά νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις και μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Ο πυρήνας της στρατηγικής του μνημονίου αποτυπώνεται στις προτάσεις της ΝΔ. Ο λαός έχει κάθε λόγο να τους αποδυναμώσει, να παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής τους

Eurokinissi

Ο πυρήνας της στρατηγικής του μνημονίου αποτυπώνεται στις προτάσεις της ΝΔ. Ο λαός έχει κάθε λόγο να τους αποδυναμώσει, να παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής τους
Συναίνεση στα νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι οι κορόνες κατά του μνημονίου αποσκοπούν στην ψηφοθηρία και μόνο.

Πολλά από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται στην πρόταση που έκανε ο Α. Σαμαράς στο Ζάππειο και ήδη έχουν τεθεί από τους φορείς της αγοράς (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ) στις επαφές που είχαν με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Τέτοια μέτρα, όπως η παραπέρα μείωση των φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, αποσκοπούν στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και εμφανίζονται από τον πρόεδρο της ΝΔ ως δήθεν «εναλλακτική λύση» στην - ταυτόσημη επί της ουσίας - πολιτική του μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε επιβάρυνση των επιχειρήσεων και ζητά διαρκώς νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τη δημιουργία «φιλικού περιβάλλοντος» για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Π. Παναγιωτόπουλος πίεσε χτες την κυβέρνηση να επιταχύνει τη λήψη των μέτρων για τις επιχειρήσεις επειδή «έχει στεγνώσει η αγορά», επικρίνοντας μάλιστα τους κορυφαίους υπουργούς που αντί να πάρουν μέτρα «συγκρούονται μεταξύ τους, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση». Ο ίδιος επανέφερε το αίτημα για επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, επικαλούμενος ότι η υπερκερδοφόρα δραστηριότητα των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού αποτελούν «τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Πάντως, η προσοχή της Ρηγίλλης είναι στραμμένη στην προετοιμασία των δημοτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, κλείνοντας σε αυτή τη φάση τα «μέτωπα» που είχαν ανοίξει με προσκείμενους στην Ντ. Μπακογιάννη βουλευτές, που απειλούσαν ότι θα βρίσκονταν απέναντι στους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ. Μετά την Ελσα Παπαδημητρίου και ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Α. Σαμαρά ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο που προτείνει η ΝΔ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε όμως και με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη, καθώς ο Α. Σαμαράς του ζήτησε «για λόγους αρχής» να μη συμπεριλάβει στο συνδυασμό ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον αδερφό του, Διονύση Ψωμιάδη. Οπως φημολογείται, σε περίπτωση που ο Ψωμιάδης επιμείνει, η ΝΔ θα άρει το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη που του έχει δώσει.

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής υπέβαλε χτες ο Γ. Βαρβιτσιώτης, με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης να φέρουν ως πιθανό αντικαταστάτη τον Β. Μεϊμαράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ