Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΒΟΛΟΥ
Εκτός σταθμών 780 παιδιά λαϊκών οικογενειών

Παρεμβάσεις σε παιδικούς σταθμούς και στη Θεσσαλονίκη

Εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών θα μείνουν, φέτος, 480 παιδιά λαϊκών οικογενειών στο Δήμο Λάρισας. Από τις 2.430 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έγιναν δεκτές οι 1.950, ενώ πολλές είναι οι οικογένειες που δεν κατέθεσαν αιτήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι και στο Δήμο Βόλου θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών περίπου 300 παιδιά, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό. Στη Λάρισα από τους 220 εργαζόμενους, οι 75 είναι συμβασιούχοι, των οποίων η σύμβαση έχει λήξει. Να σημειωθεί ότι για τη νέα χρονιά προγραμματίζεται η πρόσληψη 50 συμβασιούχων.

Τα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, καθώς οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για την παροχή φροντίδας και την κάλυψη υπηρεσιών προσχολικής αγωγής, ενώ θα εξακολουθεί να υπάρχει το καθεστώς εργασιακής ομηρίας για τους συμβασιούχους. Οσον αφορά στα κενά που θα υπάρξουν, επιχειρείται να καλυφθούν με «μπαλώματα» μέσω μετατάξεων από άλλες υπηρεσίες του δήμου.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας εκφράζει την αντίθεσή της και καταγγέλλει στο λαό της πόλης την πολιτική που χρόνια τώρα εφαρμόζεται από τη Δημοτική Αρχή, πιστή στα κελεύσματα της κεντρικής εξουσίας. «Μιας πολιτικής - τονίζει - που εμπορευματοποιεί τις ελλιπέστατες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως γίνεται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, φορτώνοντας με νέα οικονομικά βάρη τους εργαζόμενους».

Και καλεί το λαό της πόλης να καταδικάσει αυτή την πολιτική και όσους συναινούν στην εφαρμογή της, να αντισταθεί και να διεκδικήσει μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους, δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς. Κατάργηση των τροφείων. Κάλυψη των λειτουργικών εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα.

Θεσσαλονίκη

Περιοδείες στους παιδικούς σταθμούς ξεκίνησε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Χτες το πρωί, ο Σ. Ζαριανόπουλος επισκέφτηκε τον παιδικό σταθμό του «ΦΩΚΑ». Οπως διαπιστώθηκε, υπάρχουν τμήματα που «φιλοξενούν» 41 παιδιά (!), με ετήσια τροφεία που φθάνουν τα 1.540 ευρώ, υπάρχουν εργαζόμενοι με 8μηνες ή ακόμα και 3μηνες συμβάσεις εργασίας κλπ. Η κατάσταση με την αυξανόμενη ανέχεια των λαϊκών στρωμάτων και την έκρηξη της ανεργίας θα οξυνθεί στο έπακρο. Εκατοντάδες νέα ζευγάρια δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους καθώς οι αιτήσεις τους απορρίπτονται. Ο «Καλλικράτης» θα χειροτερέψει την κατάσταση που ενισχύει τη λογική της «ανταποδοτικότητας» και αυτών των υπηρεσιών. Με λίγα λόγια, «αν έχεις χρήμα, διάβαινε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ