ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιδιώκει συναίνεση για το Εθνικό Πλαίσιο Εκμετάλλευσης

Η υπουργός Παιδείας διαφημίζει το νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση και προετοιμάζει κλίμα συναίνεσης για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που θα αποτελεί εργαλείο για τους εργοδότες

Κλίμα απόλυτης συμφωνίας στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση προσπάθησε να δημιουργήσει η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στη χτεσινή συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Μάλιστα, έκανε λόγο για απόλυτη συμφωνία των «φορέων της οικονομίας», εννοώντας προφανώς τους κάθε λογής εργοδότες, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους με τις αλλαγές στην κατάρτιση και την εκπαίδευση, αφού θα τους εξασφαλίσουν ευέλικτους και φθηνούς εργαζόμενους. Επίσης, σύμφωνα με την υπουργό, «η ΠΟΣΔΕΠ και οι καθηγητές των ΤΕΙ επέμεναν για τον πολύ συγκεκριμένο ρόλο που πρέπει οι ίδιοι να παίξουν, δηλαδή οι φορείς τους στη διά βίου μάθηση». Οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, άλλωστε, έχουν δηλώσει πολλές φορές τη στήριξή τους στις αναδιαρθρώσεις.

Ολα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού τους επόμενους μήνες θα γίνουν συναντήσεις με φορείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Υπενθυμίζουμε ότι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα κατατάσσονται οι εργαζόμενοι σύμφωνα με πτυχία, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κλπ. για να διαλέγουν οι εργοδότες. Τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατιά εκπαιδευτική αγορά, όπου ο φοιτητής θα μαζεύει πιστωτικές μονάδες από παντού, χωρίς να εξασφαλίζει τίποτα και να είναι, πιο εύκολα, εκμεταλλεύσιμος.

Με το νομοσχέδιο μπαίνουν οι βάσεις της «σύνδεσης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την ιδιωτική εκπαίδευση, μετά το Λύκειο, μέσω των πιστωτικών μονάδων. Η υπουργός, μάλιστα, είπε ότι ξεκινά το σύστημα των πιστωτικών μονάδων και στην κατάρτιση (στην Ανώτατη Εκπαίδευση ήδη υπάρχει). Πρόσθεσε ότι «όταν αυτά τα συστήματα μπουν σε διαδικασία (σ.σ. στην Ανώτατη και στην κατάρτιση) τότε τα ίδια τα ιδρύματα αποφασίζουν εάν θα δεχτούν έναν αριθμό πιστωτικών μονάδων ως προϋπόθεση για να δεχτούν και φοιτητές ώστε να μπορέσει κάποιος να προχωρήσει». Πρόκειται για σχέδια διάλυσης της εκπαίδευσης, που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή, αφού πλέον δε θα έχουμε πτυχία, ακόμα και πιστοποιητικά, με κάποια κοινά χαρακτηριστικά, αλλά μια ατομική συλλογή «χαρτιών», την οποία θα κρίνει ο εργοδότης και θα απαιτεί ατομική σύμβαση.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με το «καλημέρα» λείπουν 84 δασκαλοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έκανε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και στα δημοτικά σχολεία της περιφέρειας του Πειραιά υπάρχουν 84 κενά δασκάλων και πέντε νηπιαγωγών. Επίσης, δύο δάσκαλοι και δύο νηπιαγωγοί λείπουν από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της Σαλαμίνας τα οποία θα καλυφθούν με αναπληρωτές. Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, την πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πειραιά, δασκάλους και καθηγητές του ΠΑΜΕ. Επίσης, αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσουν τα 34 νέα ολοήμερα δημοτικά του Πειραιά περιμένουν καθηγητές για τις ειδικότητες της Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, Εικαστικών. Θα γίνει δηλαδή μεταφορά εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό σημαίνει αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, καθώς θα ισχύει το ωράριο της πρωτοβάθμιας. Επίσης, ο προϊστάμενος μίλησε για 25 + 10% μαθητές ανά τμήμα, δηλαδή για 28 μαθητές ιδιαίτερα στην Α' τάξη και συμπτύξεις τμημάτων σε ακραίες περιπτώσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έκανε καθαρό ότι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, όλοι οι εργαζόμενοι του Πειραιά δε θα επιτρέψουν να στοιβάξουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών στα αντιπαιδαγωγικά 27άρια-30άρια τμήματα και επανέλαβε την πάγια θέση για τάξεις των 20μαθητών, απαιτώντας άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Δράση ενάντια στις απολύσεις

Τις απολύσεις εργαζομένων στο ΕΜΠ καταγγέλλουν οι επιτροπές ΠΑΜΕ, ΜΑΣ και ΔΗΠΑΚ στο ίδρυμα

Σε συζήτηση και οργάνωση της δράσης ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καλούν την επόμενη Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα Τεχνικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΜΠ του ΠΑΜΕ, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ και η ΔΗΠΑΚ ΕΜΠ. Οι παραπάνω καταγγέλλουν στους εργαζόμενους, στους φοιτητές, στα μέλη ΔΕΠ τις απολύσεις «στις οποίες το τελευταίο διάστημα προχωράνε οι εργολάβοι, αποθρασυμένοι από την ανοχή και τη στήριξη στην πράξη της Πρυτανείας και της Συγκλήτου του ΕΜΠ», όπως σημειώνουν.

Πέντε είναι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο δρόμο. Ενας μάγειρας από το κεντρικό εστιατόριο, τρεις εργαζόμενοι σε ένα από τα κυλικεία και μία καθαρίστρια. Πρόκειται για συνέπεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας που οργιάζει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και που εισάγει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα στο χώρο των ιδρυμάτων.

«Χρόνια τώρα, με ευθύνη των εκάστοτε πρυτανειών και των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και του οπορτουνισμού κάθε απόχρωσης σε συλλόγους φοιτητών, εργαζομένων και ΔΕΠ, η επιχειρηματική λειτουργία στο ΕΜΠ αποτελεί καθεστώς: είτε με τα επίσημα μαγαζιά (βιβλιοχαρτοπωλεία, κυλικεία, ηλεκτρονικά κλπ.) και τις εργολαβίες (σίτιση, στέγαση, καθαριότητα, συντήρηση), είτε με τα παραμάγαζα των επιχειρήσεων στην έρευνα μέσα στα Εργαστήρια Παροχής Υπηρεσιών (απαγορευμένα συχνά για τους φοιτητές, άσυλο για τους επιχειρηματίες) είτε με την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΕΜΠ (βλ. ΕΛΕ, ΕΠΙ, εταιρεία διαχείρισης της περιουσίας του ΕΜΠ)», σημειώνουν μεταξύ άλλων ΠΑΜΕ, ΜΑΣ και ΔΗΠΑΚ. Παράλληλα καλούν τα ΔΣ των Συλλόγων Εργαζομένων, Φοιτητών και ΔΕΠ του ιδρύματος να συνεδριάσουν, να πάρουν θέση, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους με κινητοποιήσεις και συντονισμό δράσης. Καλούν επίσης όλους τους εργαζόμενους του ιδρύματος να συσπειρωθούν στην επιτροπή αγώνα του ΠΑΜΕ, να οργανώσουν την πάλη, να αναδείξουν τους δικούς τους πραγματικούς εκπροσώπους των ταξικών τους συμφερόντων.

Τροπολογία ντροπής!

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Διά Βίου Μάθηση κατατέθηκε τροπολογία, σχετικά με ένα επίδομα 300 ευρώ το χρόνο, που δικαιούνται οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ και έχουν παιδιά στο σχολείο. Συγκεκριμένα, δικαιούνται 300 ευρώ, το χρόνο, για κάθε παιδί που φοιτά σε δημόσιο σχολείο, κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (μέχρι την Γ' Γυμνασίου), και μέχρι τα 16 του χρόνια. Το επίδομα, σύμφωνα με το νόμο 3016, καταβάλλεται στην αρχή του χρόνου. Τι «ανακάλυψε» το υπουργείο Παιδείας, κατέθεσε τροπολογία και έλαβε μέτρα; Θαυμάστε: «Εχει παρατηρηθεί, στην πράξη, να εγγράφονται ανήλικα παιδιά στις σχολικές μονάδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και, μετά την καταβολή της προβλεπόμενης ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης στις οικογένειες που τη δικαιούνται , να σταματούν την παρακολούθηση των μαθημάτων»! Δεν τους απασχολεί, «φυσικά», πώς μπορεί να τα βγάζει πέρα μια ολόκληρη οικογένεια με 3.000 ευρώ το χρόνο. Οχι, αυτό δεν είναι πρόβλημα για το σύστημά τους, συμβαίνει! Τους απασχόλησαν, όμως, τα 300άρια που «χάνει» το κράτος και έτσι, πλέον, το ευτελές αυτό επίδομα θα καταβάλλεται, «μετά τη λήξη του εκάστοτε σχολικού έτους»! Πρόκειται για απίστευτη κοροϊδία προς τις φτωχές οικογένειες, καθώς συζητάμε για ένα επίδομα που ούτε καν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες για σχολικά είδη και άλλα βοηθήματα που χρειάζονται οι μαθητές και αναγκάζονται να πληρώνουν οι γονείς...

  • Επίσης, με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, ορίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση, για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, από τα Εσπερινά Λύκεια, είναι η φοίτηση σε αυτά στις δύο τελευταίες τάξεις. Η αλλαγή θα ξεκινήσει απ' τους μαθητές που θα αποκτήσουν απολυτήριο το σχολικό έτος 2011 - 2012.
Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Στην πάλη για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών καλούν το ΠΑΜΕ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), που διοργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 7 Σεπτέμβρη, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι φορείς απαιτούν:

«Να πληρώσει η πλουτοκρατία - Κατάργηση του μνημονίου! Απειθαρχία στο σχολείο και το πανεπιστήμιο της αγοράς. Αμεση και γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

  • Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές.
  • Να γίνουν τώρα πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, που να καλύπτουν όλα τα κενά.
  • Να εξασφαλιστεί άμεσα με δημόσιο δίκτυο μεταφοράς η δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών και ιδιαίτερα αυτών στα ειδικά σχολεία.
  • Να ανοίξουν κανονικά τα ειδικά σχολεία (13 Σεπτέμβρη), πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Μέτρα τώρα για τους φοιτητές και σπουδαστές, παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των παιδιών τους».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ