ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΥΑΠ ΠΑΤΡΑΣ
Εκοψαν και πάλι το νερό σε άνεργο!

Αμεση παρέμβαση της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Η «ΔΕΥΑΠ» στην Πάτρα «χτύπησε» ξανά και αυτή τη φορά έκοψε την παροχή νερού σε άνεργο οικοδόμο με άρρωστη γυναίκα στο νοσοκομείο. Η άμεση παρέμβαση της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου των Οικοδόμων, που πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση χτες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΥΑΠ, ανάγκασε την υπηρεσία να επανασυνδέσει την παροχή νερού στον άνεργο οικοδόμο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «τα πρωτοπαλίκαρα της Δημοτικής Αρχής του ΠΑΣΟΚ στο ΔΣ της ΔΕΥΑΠ συνεχίζουν να χτυπούν τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους της Πάτρας, εφαρμόζοντας στην πράξη τις πολιτικές της μαύρης αντιλαϊκής συμμαχίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ - κεφαλαίου που στηρίζουν και οι δήθεν "ανεξάρτητοι" εργατοπατέρες του εργατικού κέντρου Πάτρας.

Το ΠΑΜΕ θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, ώστε να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων, ώστε όλοι αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν, αυτοί που δυσκολεύονται, αλλά και αυτοί που θα δυσκολευτούν αύριο να επιβάλλουν να καλύψει η κυβέρνηση και τα μονοπώλια τα χρέη.

Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του και δε χρειάζεται να παρακαλέσει κανένα "Μπακαλάρο" (σ. το επίθετο του διευθυντή της ΔΕΥΑΠ) για να μην του κόψουν το νερό. Μαζί με το ΠΑΜΕ, με οργάνωση και ταξική ενότητα, μπορούμε να τους σταματήσουμε».


ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΟ
Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργάτες

Η ΠΣΟ καλεί σε πολύμορφες δραστηριότητες στις 7 Σεπτέμβρη, ζητώντας ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για τη Διεθνή Μέρα Δράσης της ΠΣΟ
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για τη Διεθνή Μέρα Δράσης της ΠΣΟ
Με άξονα να μην πληρώσουν οι εργάτες την καπιταλιστική κρίση και να οργανωθεί η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία απευθύνει σε όλα τα συνδικάτα του κόσμου κάλεσμα συμμετοχής στη Διεθνή Ημέρα Δράσης, την 7η του Σεπτέμβρη.

Τα κεντρικά αιτήματα της ΠΣΟ θα είναι:

  • Οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουν για την κρίση. Οχι στις απολύσεις.
  • Να σταματήσουν οι δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Διαγραφή των χρεών των χωρών του Τρίτου Κόσμου.
  • Δωρεάν και Δημόσια Υγεία, Εκπαίδευση.
  • Δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών των εργαζομένων.

Η ΠΣΟ προτείνει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να προσθέσουν τα δικά τους αιτήματα στις κινητοποιήσεις και σημειώνει ότι στις 7 Σεπτέμβρη κάθε συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επιλέξει τον τρόπο της δράσης της. Τη δική τους παρέμβαση προετοιμάζουν στην Ελλάδα και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Γι' αυτό το λόγο έχει εκδώσει και σχετική αφίσα, αναδεικνύοντας την ταξική κατεύθυνση στην οποία πρέπει να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη και ο παγκόσμιος αγωνιστικός συντονισμός των εργαζομένων.

Πρωτοβουλία ταξικού συντονισμού στην Ευρώπη

Η γόνιμη αξιοποίηση της πείρας των εργαζομένων από όλη την Ευρώπη και την ενίσχυση της ταξικά συντονισμένης πάλης είναι ο στόχος και της Πανευρωπαϊκής Σύσκεψης ταξικών συνδικάτων στις 17 και 18 Σεπτέμβρη που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει πως η ανάγκη κοινών ταξικών αγώνων σε όλη την ΕΕ μεγαλώνει σε μία περίοδο που η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων χρησιμεύει όλο και περισσότερο ως γραφειοκρατικό επιτελείο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με σκοπό να αφοπλίσει το εργατικό κίνημα με την πολιτική της ταξικής συνεργασίας, της υποταγής. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει πως «το ΠΑΜΕ είχε στείλει στα συνδικάτα της Ευρώπης το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωσή του που είχε γίνει μπροστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάνοντας κάλεσμα για πανευρωπαϊκό συντονισμό όλων των αγωνιστικών συνδικάτων. Μετά από τη θετική ανταπόκριση που είχε το μήνυμα της απεργιακής συγκέντρωσης, το ΠΑΜΕ διοργανώνει στην Αθήνα πανευρωπαϊκή σύσκεψη των ταξικών συνδικάτων στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2010.

Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των δυνάμεων σε κοινούς αγώνες για:

Την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων και να μην εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων της Ευρώπης.

Να απαιτήσουμε μέτρα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Να βοηθήσουμε την εργατική τάξη στην Ευρώπη να κατανοήσει ότι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός.

Να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «MIRAMARE» - ΡΟΔΟΣ
Επιχείρησαν να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση

Αναδίπλωση της εργοδοσίας μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Αμεση και δυναμική απάντηση στην προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία (εταιρεία «Aquis») του ξενοδοχείου «Miramare» στη Ρόδο, έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο νησί με δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το ξενοδοχείο.

Αιτία αποτέλεσε η κλήση σε απολογία που έστειλε η εργοδοσία στον εργαζόμενο και συνδικαλιστή, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Μιχάλη Τσουρούτη, επειδή παρενέβη στην εργοδοσία αντιδρώντας σε γραπτή επίπληξη που δέχθηκε εργαζόμενος για τη συμπεριφορά του (όπως ισχυρίστηκε πελάτης). Η εργοδοσία απείλησε το συνδικαλιστή να λάβει όλα τα «νόμιμα» μέτρα σε περίπτωση που αρνηθεί να απολογηθεί.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ που οργάνωσε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο. Η εργοδοσία που αρχικά δήλωνε ανένδοτη να μιλήσει με τους συνδικαλιστές (κάλεσε και την αστυνομία), κάτω από τη πίεση των συγκεντρωμένων αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, όπως τονίζει και σε σχετική ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει «τελικά η εργοδοσία αναδιπλώθηκε μετά τη δυναμική παρέμβαση και δήλωσε ότι σέβεται τη συνδικαλιστική ιδιότητα του συναδέλφου και θεωρεί το θέμα "λήξαν". Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως είναι προάγγελος επικίνδυνων εξελίξεων το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι ενεργοποιείται η τοπική επιτροπή άρσης της συνδικαλιστικής ασυλίας, προφανώς διότι ήδη υπάρχουν προσφυγές από εργοδότες. Οι μεγαλοξενοδόχοι παίρνουν τα μέτρα τους καθώς είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα η λαϊκή δυσαρέσκεια θα εκφραστεί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα με κριτήριο την ίδια τη ζωή τους, την καθημερινότητα στο χώρο δουλειάς και στο χώρο κατοικίας, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να παλέψουν σε όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει σε εργασιακά, Υγεία, Παιδεία.

Η εργατική τάξη έχει τη δυνατότητα με την οργανωμένη πάλη της σε συμμαχία με τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους μικροεπαγγελματίες, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, και τα σχέδια της πλουτοκρατίας να ανατρέψει, αλλά και να βάλει τις βάσεις για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα περάσουν στα χέρια του λαού με λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία», καταλήγει.


ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΦΩΚΑ»
Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις

Αγωνιστική κινητοποίηση έκανε χτες το απόγευμα για μια ακόμη φορά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία του πολυκαταστήματος «Φωκάς» στο Ηράκλειο, για τις δύο απολύσεις των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κατάστημα καθώς και για δεκάδες άλλες που έχουν γίνει σε ολόκληρη τη χώρα. Η παράσταση διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα έξω από το πολυκατάστημα, μέχρι και τις 9 το βράδυ, με την παρουσία συνδικαλιστών, εργαζομένων, καθώς και των δύο απολυμένων που πλάι στο σωματείο παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά κόντρα στην τρομοκρατία. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων με απόφασή του, το ερχόμενο Σάββατο, προχωρά σε νέα τετράωρη στάση εργασίας στο συγκεκριμένο κατάστημα, καλώντας τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της επιχείρησης.

Οι νέες παρεμβάσεις στην Κρήτη έρχονται μετά την προσπάθεια συντονισμού που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλίες ταξικών συνδικάτων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Η ενίσχυση του ταξικού συντονισμού των εμποροϋπαλλήλων είναι επιτακτική για την απόκρουση της εργοδοτικής επιθετικότητας που δυναμώνει λόγω της συγκέντρωσης του Εμπορίου σε όλο και λιγότερα χέρια. Κάτι που οδηγεί σε αδιέξοδα όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, αναδεικνύοντας πως μόνος κερδισμένος από την πολιτική ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι τα μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ