ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μπίζνες με λεφτά των λαϊκών στρωμάτων

Η Δημοτική Αρχή Λάρισας, που πρόσκειται στη ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να «επενδύσει» στην αγορά οικοπέδων τα κέρδη που συγκέντρωσε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), από τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες για την ύδρευση και την αποχέτευση και τα οποία είναι ιδιαιτέρως υψηλά.

Η «μπίζνα» θα γίνει ως εξής: Η ΔΕΥΑΛ θα διαθέσει ένα μέρος από τα 30 εκατομμύρια που είναι το αποθεματικό της, για την αγορά δύο οικοπέδων, συνολικής έκτασης 14.000 τετραγωνικών μέτρων στην προνομιούχα συνοικία της Νεάπολης που ανήκουν στο δήμο (!) Η αγορά θα γίνει σε τιμή μεταξύ της αντικειμενικής και της εμπορικής αξίας των οικοπέδων και υπολογίζεται ότι, συνολικά, θα διατεθούν περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση γι' αυτή την «μπίζνα» έγινε από το δήμαρχο Λάρισας και πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Κ. Τζανακούλη και την ψήφισαν στο ΔΣ της επιχείρησης, εκτός από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του Γ. Σάπκα (ΠΑΣΟΚ) και του Απ. Καλογιάννη (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ).

Την καταψήφισαν ο Β. Ζωγράφος, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Π. Λιόλιος, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Οπως υποστήριξε ο Κ. Τζανακούλης, σε σύσκεψη που έγινε πριν λίγο καιρό στο γραφείο του με τους επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οδηγήθηκε σ' αυτή την απόφαση για να διασώσει τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ. Διότι - όπως είπε - έχει πληροφορίες και ως μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ενδέχεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δέσμευση των αποθεματικών της ΔΕΥΑ, ενώ - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - προσανατολίζεται και στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την αντίθεσή του σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ έσπευσε να υποστηρίξει ότι από την «μπίζνα» που προωθεί θα βγουν κερδισμένοι και η ΔΕΥΑΛ και ο δήμος, ο οποίος - ειρήσθω εν παρόδω - είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες και πολύ θα ήθελε να εξασφαλίσει ρευστό...

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λάρισα ο Γ. Λαμπρούλης, υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Β. Ζωγράφος, δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος της παράταξης, μίλησαν για συναίνεση της δημοτικής αρχής αλλά και των άλλων παρατάξεων, στην κεντρική πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που θέλει και προωθεί την παράδοση, όχι μόνο των ΔΕΥΑ, αλλά γενικότερα των υδάτινων πόρων της χώρας μας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Και σημείωσαν ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, ν' αδρανοποιήσει τους δημότες, αφού, αντί να τους ζητήσει ν' αγωνιστούν κατά της παράδοσης των ΔΕΥΑ στα μονοπώλια, στην ουσία τους λέει «μη νοιάζεστε και μην αντιδράτε γιατί είμαστε εμείς εδώ να περισώσουμε την περιουσία της ΔΕΥΑΛ». Αυτή - τόνισαν - είναι η «λογική» της διαχείρισης, της μοιρολατρίας και της υποταγής που χαρακτηρίζει τους αιρετούς ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επεσήμαναν ότι η Δημοτική Αρχή πιστεύει πως το νερό είναι εμπόρευμα και το πουλά πανάκριβα στους δημότες αυξάνοντας έτσι τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ. Και υπογράμμισαν ότι η ΔΕΥΑΛ θα μπορούσε να διαθέσει από τα αποθεματικά της, όχι για «μπίζνες» με οικόπεδα, αλλά για την ουσιαστική μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, για την κατάργηση του ειδικού τέλους 80% που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς του νερού ως αποχετευτικά έργα που έγιναν πριν από πολλά χρόνια.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ
Αγόρευση της Πολιτικής Αγωγής

Με την αγόρευση των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου άρχισε χτες, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αμφισσας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την αγόρευσή της θέλησε να καταδείξει ότι η δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια, έγινε εκ προθέσεως με άμεσο και όχι με ενδεχόμενο δόλο. Ανέφερε μια σειρά περιπτώσεων (σεισμούς, ναυάγια, τροχαία) όπου έγιναν διώξεις για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, δηλαδή ο δράστης ή οι δράστες υπολόγισαν το ενδεχόμενο αποτέλεσμα της πράξης τους, το θάνατο και το αποδέχτηκαν. «Στο πλαίσιο αυτό όπως, είπε, είναι πράγματι δύσκολο να φανταστεί κανείς, πως μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος προτείνει το όπλο του απέναντι σε άλλους ανθρώπους και πυροβολεί δύο φορές να...ενεργεί αποδεχόμενος απλώς το αποτέλεσμα της πράξης του. Πολύ περισσότερο όταν ο άνθρωπος αυτός είναι αστυνομικός ειδικά εκπαιδευμένος στα όπλα και ειδικά εξασκημένος στη σκοποβολή».

Βασιζόμενοι στις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, στις απολογίες των δύο ειδικών φρουρών και στη στάση και στις κινήσεις τους μετά τη δολοφονία του 15χρονου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε για άμεσο δόλο α' βαθμού, αυτός ήταν ο νομικός χαρακτηρισμός για τον Επ. Κορκονέα που όπως είπε «αποχωρεί με σταθερό βήμα, ανενόχλητος και ανέκφραστος, δεν αποδέχεται απλώς την πραγμάτωση ενός ενδεχόμενου: έχει επιτύχει το στόχο του». Αντίστοιχα, η θέση της Πολιτικής Αγωγής, για τον Β. Σαραλιώτη είναι ότι παρέσχε, όπως είπε, στον πρώτο (σ.σ. Κορκονέα) ψυχική συνδρομή στην εκτέλεση της πράξης του.

Απευθυνόμενη στο δικαστήριο τόνισε ότι είναι χρέος του να σφραγίσει με την απόφασή του την πόρτα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Νοοτροπία που αναδύεται τρομακτική από το μακρύ κατάλογο ονομάτων του προσκλητηρίου των νεκρών, θυμάτων αστυνομικής βίας ή σφαίρας αστυνομικού, που κατά έναν εντυπωσιακό τρόπο, σύμφωνα με τις αστυνομικές διερευνήσεις, που συχνά καλόπιστα ή αβασάνιστα υιοθετήθηκαν από Δικαστήρια: έπεφταν εκείνα στην πορεία της βολίδας, ακόμη και αν είχαν βληθεί πισώπλατα, ή πυροβολούνταν από όπλα που εκπυρσοκροτούσαν κατά τύχη, κατά λάθος, από μόνα τους, με εντυπωσιακή ευστοχία, ή είχαν προηγουμένως επιτεθεί στον αστυνομικό και του είχαν προκαλέσει τρόμο που τον ανάγκασε να πυροβολήσει, ακόμη και αν το θύμα ήταν ανήλικο και ο αστυνομικός εκπαιδευμένος».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση με αφορμή την καταστροφή του φοινικοδάσους

ICON

Στις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της ΕΕ στην παράδοση των δασών στην Κρήτη στην κερδοσκοπία επιχειρηματικών ομίλων, αναφέρετε με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Στο στόχαστρο των εμπρηστών στην Ελλάδα μπήκε το σπάνιο φοινικόδασος στην Πρέβελη του Ρέθυμνου Κρήτης που κάηκε κατά 70%. Η περιοχή, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των αρμόδιων αρχών, έμεινε ιδιοκτησία της Μονής Πρέβελης. Οπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Πρέβελης τα μέτρα προστασίας και κατάσβεσης ήταν ελλιπέστατα με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη καταστροφή.

Οι δασοκτόνοι νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τώρα, και της ΝΔ προηγούμενα, όπως και οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα δασοπυρόσβεσης διευκολύνουν τους καταπατητές, τους μεγάλους κατασκευαστικούς επιχειρηματικούς ομίλους και τις εταιρείες "Real Estate" στην αλλαγή χρήσης γης. Οι συνέπειες είναι ολέθριες για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Το κυνήγι του κέρδους χτυπά τις λαϊκές ανάγκες και καταστρέφει το περιβάλλον.

Ερωτάται η Επιτροπή: θεωρεί ότι οι νόμοι της αγοράς, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι δραστικές περικοπές στα μέτρα πυρόσβεσης είναι ικανά να προστατεύσουν το δασικό πλούτο της Κρήτης;».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ δόνηση, 4,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στις 6.53' το πρωί ανησύχησε τους κατοίκους της Βοιωτίας, ενώ έγινε αισθητή και στο Λεκανοπέδιο Αττικής, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν κάποιες ζημιές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Λεύκτρων Βοιωτίας στον Ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο.

ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ: Φραγμό στα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Νομαρχίας Αθηνών, βάζει το ΣτΕ για την ανέγερση ιδιωτικού παγοδρομίου στο Μαρούσι. Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση με απόφασή του έκρινε παράνομη την οικοδομική άδεια, που επέτρεπε στην εταιρεία «Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε» να δημιουργήσει ιδιωτικό παγοδρόμιο στη θέση Σωρός του Αμαρουσίου.

Εγγύηση 150.000 ευρώ για Αγγέλου

Χρηματική εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ, πρέπει να καταβάλει μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο Γ. Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, που κατηγορείται για εμπλοκή στο λεγόμενο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Αρχικά, είχε επιβληθεί, μετά την απολογία του Γ. Αγγέλου, στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, εγγύηση 400.000 ευρώ. Η πρόσφατη σχετική εισαγγελική πρόταση της Μαρίας Μαλούχου, ήταν να επιβληθεί εγγύηση 100.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ