Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ
Αγόρευση της Πολιτικής Αγωγής

Με την αγόρευση των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου άρχισε χτες, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αμφισσας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την αγόρευσή της θέλησε να καταδείξει ότι η δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια, έγινε εκ προθέσεως με άμεσο και όχι με ενδεχόμενο δόλο. Ανέφερε μια σειρά περιπτώσεων (σεισμούς, ναυάγια, τροχαία) όπου έγιναν διώξεις για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, δηλαδή ο δράστης ή οι δράστες υπολόγισαν το ενδεχόμενο αποτέλεσμα της πράξης τους, το θάνατο και το αποδέχτηκαν. «Στο πλαίσιο αυτό όπως, είπε, είναι πράγματι δύσκολο να φανταστεί κανείς, πως μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος προτείνει το όπλο του απέναντι σε άλλους ανθρώπους και πυροβολεί δύο φορές να...ενεργεί αποδεχόμενος απλώς το αποτέλεσμα της πράξης του. Πολύ περισσότερο όταν ο άνθρωπος αυτός είναι αστυνομικός ειδικά εκπαιδευμένος στα όπλα και ειδικά εξασκημένος στη σκοποβολή».

Βασιζόμενοι στις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, στις απολογίες των δύο ειδικών φρουρών και στη στάση και στις κινήσεις τους μετά τη δολοφονία του 15χρονου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε για άμεσο δόλο α' βαθμού, αυτός ήταν ο νομικός χαρακτηρισμός για τον Επ. Κορκονέα που όπως είπε «αποχωρεί με σταθερό βήμα, ανενόχλητος και ανέκφραστος, δεν αποδέχεται απλώς την πραγμάτωση ενός ενδεχόμενου: έχει επιτύχει το στόχο του». Αντίστοιχα, η θέση της Πολιτικής Αγωγής, για τον Β. Σαραλιώτη είναι ότι παρέσχε, όπως είπε, στον πρώτο (σ.σ. Κορκονέα) ψυχική συνδρομή στην εκτέλεση της πράξης του.

Απευθυνόμενη στο δικαστήριο τόνισε ότι είναι χρέος του να σφραγίσει με την απόφασή του την πόρτα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Νοοτροπία που αναδύεται τρομακτική από το μακρύ κατάλογο ονομάτων του προσκλητηρίου των νεκρών, θυμάτων αστυνομικής βίας ή σφαίρας αστυνομικού, που κατά έναν εντυπωσιακό τρόπο, σύμφωνα με τις αστυνομικές διερευνήσεις, που συχνά καλόπιστα ή αβασάνιστα υιοθετήθηκαν από Δικαστήρια: έπεφταν εκείνα στην πορεία της βολίδας, ακόμη και αν είχαν βληθεί πισώπλατα, ή πυροβολούνταν από όπλα που εκπυρσοκροτούσαν κατά τύχη, κατά λάθος, από μόνα τους, με εντυπωσιακή ευστοχία, ή είχαν προηγουμένως επιτεθεί στον αστυνομικό και του είχαν προκαλέσει τρόμο που τον ανάγκασε να πυροβολήσει, ακόμη και αν το θύμα ήταν ανήλικο και ο αστυνομικός εκπαιδευμένος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ