ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Να φράξουμε το δρόμο στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης»

Ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» με αφορμή την κλήση αγωνιστών μαθητών σε απολογία

Καμία δίωξη των αγωνιζόμενων μαθητών, να καταργηθεί ο νόμος 2811/2000 που αφορά σε ποινική δίωξη καταληψιών σχολείων, απαιτεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» με αφορμή τις κλήσεις σε απολογία μαθητών του ΓΕΛ Σταυρού για τις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβρη του 2009.

«Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μια εκδήλωση ακόμα, της θέλησης της κυβέρνησης να περάσει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική της. Κάθε εστία αντίστασης και ανυπακοής στην κυβερνητική πολιτική πρέπει να τσακίζεται τόσο με τα μέσα που δίνει η νομοθεσία της ποινικής καταστολής όσο και με μεθοδεύσεις κατατρομοκράτησης όποιου "δε συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις"», σημειώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους: λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, κι ενώ φέτος πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες επίσης δυσβάσταχτες χρονιές, το κόστος της εκπαίδευσης επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας και βαθαίνουν παραπέρα οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις ώστε η εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στις συνεχείς αλλαγές της παραγωγικής διαδικασίας και στην αναρχία της παραγωγής, οι μαθητές καλούνται με συνοπτικές διαδικασίες σε απολογία για τη συμμετοχή τους σε αγώνες. Κινητοποιήσεις, που ακριβώς είχαν στην προμετωπίδα τους την πάλη για μια παιδεία των λαϊκών αναγκών, ενάντια στις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων που παραδίνουν την εκπαίδευση στις ορέξεις της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται πλήρως στην επιχείρηση κατατρομοκράτησης του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος ενόψει της βάρβαρης πολιτικής που, πλέον με το πρόσχημα του μνημονίου, πρόκειται να αποκτήσει ακόμα πιο άτεγκτο και αυταρχικό χαρακτήρα.

Είναι αναγκαίο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το μαθητικό κι ευρύτερα το κίνημα της νεολαίας να δώσουν μαχητική απάντηση στην τρομοκρατία της κυβέρνησης. Να φράξουμε το δρόμο στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, να ανατρέψουμε την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θέλει να σταθεί στα πόδια της με λάβαρο την καταστολή!».

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Να μη μείνει κανένα νήπιο εκτός

Με δυναμική παρέμβαση αντιπροσωπείας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκπροσώπων μαζικών φορέων γονιών κι εκπαιδευτικών, επετεύχθη μια πρώτη προσωρινή λύση

Μαζική και δυναμική παρέμβαση στα νηπιαγωγεία του Δήμου Αγίου Στεφάνου προκειμένου να εμποδιστεί η κλήρωση για αποκλεισμό 20 παιδιών από την Ολοήμερη Λειτουργία τους λόγω έλλειψης αιθουσών και εκπαιδευτικών, έκανε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλή την υποψήφιο δήμαρχο Διονύσου Ζωής Σώκου, μαζί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατολικής Αττικής, του Συλλόγου Γονέων της περιοχής και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ».

Η υποψήφια δήμαρχος μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς βρέθηκαν στο χώρο την ώρα της κλήρωσης, κάλεσαν να μη γίνει κανένας αποκλεισμός παιδιού και απαίτησαν από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της. Να σημειωθεί, ότι τα τρία νηπιαγωγεία της πόλης συστεγάζονται και εκτός από το πρόβλημα χώρου αντιμετωπίζουν και την έλλειψη τουλάχιστον τριών εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να λειτουργούν σαν ολοήμερα χωρίς πρόβλημα.

Η παρέμβαση συνεχίστηκε ακόμα πιο δυναμικά στο διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στον ίδιο το δήμαρχο του Αγ. Στεφάνου Π. Βορριά, (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) και έφερε ένα τουλάχιστον προσωρινό αποτέλεσμα. Αυτό καθώς δήμαρχος και διευθυντής της υπηρεσίας υποχρεώθηκαν κάτω από την πίεση της παρέμβασης να υποσχεθούν, ότι θα εγκατασταθούν δύο κοντέινερ και θα εξασφαλιστούν εκπαιδευτικοί μέσα σε διάστημα 20 ημερών ώστε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί.

Σε δήλωσή της στο «Ρ» η Ζωή Σώκου επισήμανε ότι «η μαζική παρέμβαση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" μαζί με γονιούς και εκπαιδευτικούς έφερε τη Δημοτική Αρχή μπροστά στις ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση και την ανάγκασε να δώσει μια προσωρινή έστω λύση. Είναι αναγκαίο όμως κι αποτελεί απαίτηση του λαού της περιοχής να φτιαχτούν σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα που θα καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες και δε θα λειτουργούν σαν αποθήκες παιδιών».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», με πρόταση του ΠΑΜΕ, στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) Α' Αθήνας για τις συμπτύξεις τμημάτων στα σχολεία. Στην περιοχή υπάρχουν 12 έως 15 συμπτύξεις τμημάτων, ενώ γενικότερα προωθείται το αντιπαιδαγωγικό μέτρο δημιουργίας τμημάτων 25 μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 30 μαθητών στη δευτεροβάθμια. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν εκπρόσωποι Ενώσεων Γονέων απ' τις περιοχές Καισαριανής και Ζωγράφου και άλλοι σύλλογοι εκπαιδευτικών.

Το ΠΥΣΠΕ Α' Αθήνας, κάτω απ' την πίεση της κινητοποίησης, υποστήριξε ότι θα ανακαλέσει κάποιες συμπτύξεις τμημάτων, ενώ οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Να σημειώσουμε ότι η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), στο χτεσινό ΔΣ, έθεσε το πρόβλημα των συμπτύξεων τμημάτων που παρατηρείται σε πολλές περιοχές, αλλά η ηγεσία της ΔΟΕ δεν προχώρησε σε καμία απόφαση. Ουσιαστικά, η ηγεσία της ΔΟΕ στήριξε το νομότυπο αριθμό των 25 μαθητών ανά τάξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προσφέροντας, για ακόμη μια φορά, τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση και συνεχίζοντας την πολιτική των «ευχαριστώ» προς το υπουργείο Παιδείας.

Θύματα των «μπίσνεσμεν» της εκπαίδευσης

«Το υποτιθέμενο κολέγιο έκλεισε και εκατοντάδες παιδιά μείναμε "στον αέρα". Εχασα δύο χρόνια από τη ζωή μου και φυσικά όλα τα χρήματα που έδινα αυτά τα χρόνια. Στην ίδια θέση με μένα είναι εκατοντάδες παιδιά...».

Αυτά είπε στον «Ρ» η Μαρία, αναφερόμενη σε μία ακόμη επιχείρηση που εμπορεύεται «δεξιότητες» και πτυχία χωρίς αντίκρισμα, το Ηellenic American Univercity, όπου τα δίδακτρα ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 5.100 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για ένα από τα μαγαζιά που υποκριτικά έκλεισε το υπουργείο Παιδείας για παραπλανητική χρήση του όρου «πανεπιστήμιο».

Αναδεικνύεται και μέσα από αυτήν την περίπτωση ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση έχει καταστροφικές συνέπειες για χιλιάδες νέους που χρυσοπληρώνουν την ελπίδα για κάποια επαγγελματική αποκατάσταση. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έκρινε - όπως κάθε επιχειρηματίας - σύμφωνα με το συμφέρον του. Μπορεί να μη θεώρησε αρκετά συμφέρουσα την επιχείρηση που έχει στήσει στον τομέα της εκπαίδευση και ότι δεν πρέπει να πληρώσει το εγγυητικό ποσό που απαιτείται, προκειμένου να κάνει αίτηση για αναγνώριση. Το αποτέλεσμα είναι ένα «λουκέτο». Κυβέρνηση και επιχειρηματίες, βέβαια, δεν υπολογίζουν τους εκατοντάδες νέους που πλήρωναν αδρά για ένα χαρτί, έστω και χωρίς αντίκρισμα. Την ίδια στιγμή, αποτελεί μέγιστη υποκρισία και πρόκληση η στάση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ζητάει από τους νέους και τις οικογένειές τους να κάνουν ...έρευνα αγοράς προτού γραφτούν σε κάποια τέτοια επιχείρηση στον τομέα της εκπαίδευσης! Ατομική ευθύνη, εν ολίγοις, το πού θα πάει κανείς να αγοράσει κατάρτιση, δεξιότητες, πιθανή επαγγελματική αποκατάσταση.

Τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους είναι τα μεγάλα θύματα ενός οικονομικού συστήματος και μιας πολιτικής που επιτρέπουν και ευλογούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην Υγεία, στην Ασφάλιση, στο Φάρμακο κ.λπ., λες και πρόκειται για ένα ζευγάρι παπούτσια, που μπορεί να μην αποδειχτεί καλό και να το πετάξεις. Γι' αυτό το λόγο, η πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές ενταγμένες στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα μετά από ένα ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό βασικό σχολείο, είναι η μόνη πραγματική λύση για τα παιδιά που αναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση και ψευτοκατάρτιση, να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα.

Εξετάσεις Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοέμβρη 2010, ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 20 και 21 Νοέμβρη για την πιστοποίηση των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, για τα επίπεδα Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση» και Ισπανικής για τα επίπεδα Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση».

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη μέχρι και την Παρασκευή 1 Οκτώβρη στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ