Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θύματα των «μπίσνεσμεν» της εκπαίδευσης

«Το υποτιθέμενο κολέγιο έκλεισε και εκατοντάδες παιδιά μείναμε "στον αέρα". Εχασα δύο χρόνια από τη ζωή μου και φυσικά όλα τα χρήματα που έδινα αυτά τα χρόνια. Στην ίδια θέση με μένα είναι εκατοντάδες παιδιά...».

Αυτά είπε στον «Ρ» η Μαρία, αναφερόμενη σε μία ακόμη επιχείρηση που εμπορεύεται «δεξιότητες» και πτυχία χωρίς αντίκρισμα, το Ηellenic American Univercity, όπου τα δίδακτρα ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 5.100 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για ένα από τα μαγαζιά που υποκριτικά έκλεισε το υπουργείο Παιδείας για παραπλανητική χρήση του όρου «πανεπιστήμιο».

Αναδεικνύεται και μέσα από αυτήν την περίπτωση ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση έχει καταστροφικές συνέπειες για χιλιάδες νέους που χρυσοπληρώνουν την ελπίδα για κάποια επαγγελματική αποκατάσταση. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έκρινε - όπως κάθε επιχειρηματίας - σύμφωνα με το συμφέρον του. Μπορεί να μη θεώρησε αρκετά συμφέρουσα την επιχείρηση που έχει στήσει στον τομέα της εκπαίδευση και ότι δεν πρέπει να πληρώσει το εγγυητικό ποσό που απαιτείται, προκειμένου να κάνει αίτηση για αναγνώριση. Το αποτέλεσμα είναι ένα «λουκέτο». Κυβέρνηση και επιχειρηματίες, βέβαια, δεν υπολογίζουν τους εκατοντάδες νέους που πλήρωναν αδρά για ένα χαρτί, έστω και χωρίς αντίκρισμα. Την ίδια στιγμή, αποτελεί μέγιστη υποκρισία και πρόκληση η στάση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ζητάει από τους νέους και τις οικογένειές τους να κάνουν ...έρευνα αγοράς προτού γραφτούν σε κάποια τέτοια επιχείρηση στον τομέα της εκπαίδευσης! Ατομική ευθύνη, εν ολίγοις, το πού θα πάει κανείς να αγοράσει κατάρτιση, δεξιότητες, πιθανή επαγγελματική αποκατάσταση.

Τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους είναι τα μεγάλα θύματα ενός οικονομικού συστήματος και μιας πολιτικής που επιτρέπουν και ευλογούν τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην Υγεία, στην Ασφάλιση, στο Φάρμακο κ.λπ., λες και πρόκειται για ένα ζευγάρι παπούτσια, που μπορεί να μην αποδειχτεί καλό και να το πετάξεις. Γι' αυτό το λόγο, η πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές ενταγμένες στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα μετά από ένα ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό βασικό σχολείο, είναι η μόνη πραγματική λύση για τα παιδιά που αναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση και ψευτοκατάρτιση, να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεξιότητες με ημερομηνία λήξης και σινιάλο για περαιτέρω περικοπές (2023-12-20 00:00:00.0)
Πολιτικές για την επαγγελματική κατάρτιση με στόχο την ενίσχυση της αναλωσιμότητας των εργαζομένων (2023-09-20 00:00:00.0)
Μακριά από τις ανάγκες των νέων για αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση (2020-12-04 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις μαθητών και καθηγητών ΕΠΑΛ (2013-12-14 00:00:00.0)
Για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο (2007-09-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ