Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - CEDEFOP
Πολιτικές για την επαγγελματική κατάρτιση με στόχο την ενίσχυση της αναλωσιμότητας των εργαζομένων

Με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ επικυρώθηκε πρόσφατα από την Ολομέλεια της Βουλής η «Κύρωση της Συμφωνίας Εδρας» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου μέσω έρευνας και μελετών, όπου τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχει ο ΣΕΒ, είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων.

Με την κύρωση της συμφωνίας, που φάνηκε ότι αποτελεί μία ακόμα προτεραιότητα της κυβέρνησης προκειμένου να προσφέρει φτηνό εργατικό δυναμικό με δεξιότητες στους επιχειρηματικούς ομίλους, επεκτείνεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου, ενώ αποκτούν προκλητικές ασυλίες διπλωματικού σώματος το ίδιο το Κέντρο και το προσωπικό του.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σύμβαση. Οπως ανέφερε η ειδική του αγορήτρια, Αφροδίτη Κτενά, ο στόχος αυτών των πολιτικών για την επαγγελματική κατάρτιση και άρα ο ρόλος του CEDEFOP, «είναι να ενισχυθεί η ευελιξία και η αναλωσιμότητα των εργαζομένων. Ο απώτερος στόχος είναι να γεφυρωθεί το λεγόμενο "χάσμα δεξιοτήτων", δηλαδή η αδυναμία των επιχειρήσεων να αντλούν από δεξαμενή ανέργων το προσωπικό που θέλουν, με τα προσόντα που θέλουν, στην τιμή που το θέλουν και βέβαια μετά να το ξαναπετάνε σε αυτήν τη δεξαμενή προκειμένου να επανεκπαιδευτεί με δική του ευθύνη και συχνά και κόστος».

Η Α. Κτενά ανέπτυξε συνοπτικά τη θέση του ΚΚΕ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, η οποία βέβαια αντιστοιχεί στον 21ο αιώνα και στις ανάγκες των εργαζομένων. Οπως σημείωσε, «για μας η ανεργία δεν είναι μια αστοχία πολιτικών, είναι δομικό στοιχείο του καπιταλισμού. Είναι απαραίτητη για τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. Και βέβαια υπάρχουν αναντιστοιχίες, όπως υπάρχουν πάντα σε αυτό το σύστημα που αναπτύσσεται άναρχα. Εμείς, λοιπόν, στον αντίποδα όλων αυτών διεκδικούμε οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις να ενσωματώνονται στην Εκπαίδευση πραγματικά με ενιαίο, διαλεκτικό τρόπο. Γι' αυτό η πρότασή μας αναφέρεται σε ένα σχολείο, σε μια Εκπαίδευση υποχρεωτική, ενιαία, δωδεκάχρονη. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της γενικής παιδείας, μπορούμε να μιλάμε για Επαγγελματική Εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο καταλαβαίνετε ότι δεν χωράει μαθητεία και έξοδος στην αγορά εργασίας στα δεκαέξι. Ολα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου. Στη συνέχεια μπορούν να κατευθύνονται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση ή στα πανεπιστήμια ανάλογα με το αντικείμενο και τις απαιτήσεις που αυτό έχει, στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού».

Επισήμανε ότι βέβαια χρειάζεται η κατάρτιση και διά βίου μάθηση, «αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευόμενων».

Στην Ολομέλεια ψηφίστηκε και μία ακόμα κύρωση σύμβασης με τίτλο «Κύρωση της Πράξης της Γενεύης του Διακανονισμού της Χάγης για τη διεθνή καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων, η οποία εγκρίθηκε στη Γενεύη στις 2 Ιουλίου 1999». Οπως τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, πρόκειται για την κατοχύρωση και εξασφάλιση της πατέντας των βιομηχανικών πνευματικών δικαιωμάτων, που βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η σύμβαση αυτή ψηφίζεται για τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων, εγχώριων και μη, που δραστηριοποιούνται εδώ απέναντι στον οξυμένο ανταγωνισμό. Από την πρεμούρα της κυβέρνησης να περάσει και αυτό το νομοσχέδιο φάνηκε ποιες συνεχίζουν να είναι οι προτεραιότητές της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε: (2024-03-06 00:00:00.0)
Ολοι από την ίδια πλευρά που οριοθετούν οι ανάγκες του κεφαλαίου (2020-06-10 00:00:00.0)
«Πάρτε μαθητευόμενους, συμφέρει!» (2016-02-03 00:00:00.0)
Προσανατολισμός η παραγωγή «απασχολήσιμων» (2004-12-15 00:00:00.0)
Πιο αποφασιστικά για την Παιδεία της αγοράς (2004-05-29 00:00:00.0)
Συστηματοποιείται η παραγωγή απασχολήσιμων (2003-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ