Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Τα ίδια και χειρότερα» η νέα σχολική χρονιά στην Ειδική Αγωγή

Ελλείψεις και προβλήματα καταγράφουν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, καλώντας σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης

Από παλιότερη κινητοποίηση για το ζήτημα της στέγασης
Από παλιότερη κινητοποίηση για το ζήτημα της στέγασης
Με προβλήματα και ελλείψεις στα σχολεία Ειδικής Αγωγής στην Αττική ξεκίνησε και αυτή η σχολική χρονιά, με γονείς και αναπηρικό κίνημα να δηλώνουν χαρακτηριστικά πως έχουμε «τα ίδια και χειρότερα» σε ό,τι αφορά τους όρους εκπαίδευσης των παιδιών. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων σε κοινή τους ανακοίνωση καταγράφουν μία πρώτη εικόνα των σχολείων.

«Σε κανένα επικίνδυνο κτίριο που στεγάζει Ειδικό Σχολείο δεν έγινε ούτε μια παρέμβαση για να τα κάνει ασφαλή. Κανένα Ειδικό Σχολείο που στεγαζόταν σε επικίνδυνο κτίριο δεν μεταφέρθηκε σε ασφαλές. Για καινούργιο ούτε κουβέντα!», σημειώνουν, ενώ στέκονται ιδιαίτερα στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη.

Πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες οι κτιριακές υποδομές

«Τον μεγαλύτερο δήμο με τα λιγότερα και πιο επικίνδυνα Ειδικά Σχολεία» χαρακτηρίζουν τον δήμο Αθηναίων. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για ακατάλληλα κτίρια στο 1ο, 2ο, 6ο, 10ο Ειδικά Σχολεία, στο 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Σεπολίων, με παιδιά σε κοντέινερ στα Πατήσια και 30 παιδιά σε αναμονή. Το μοναδικό ΕΕΕΕΚ για χρόνια είναι ιδρυμένο μόνο «στα χαρτιά».

Καταγράφοντας άλλα «επικίνδυνα κτίρια Ειδικών Σχολείων», η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος αναφέρονται στα εξής: ΕΝΕΕΓΥΛ και Πολλαπλά Αναπήρων Αιγάλεω. Ειδικό Δημοτικό και ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας. Ειδικό Δημοτικό και ΕΕΕΕΚ Ν. Μάκρης. Ειδικό Δημοτικό και ΕΕΕΕΚ Ραφήνας. Ειδικό Δημοτικό - Νηπιαγωγείο Λαυρίου και ΕΕΕΕΚ Κορωπίου. Ειδικό Δημοτικό Περιστερίου. Στέκονται ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΕΝΕΕΓΥΛ Περιστερίου, το οποίο μεταφέρθηκε προσωρινά σε άλλο κτίριο, που κι αυτό δεν καλύπτει τους όρους ασφάλειας και τις ανάγκες των μαθητών. Στο ΕΕΕΕΚ μπήκε η ταμπέλα, αλλά θα λειτουργήσει μονάχα η Α' Γυμνασίου, κι ας είναι τραγικά υπεράριθμα όλα τα Ειδικά Δευτεροβάθμια Σχολεία, όπως σχολιάζουν γονείς και ΣΕΑΑΝ.

Σημειώνουν επίσης ότι πολλά σχολεία συστεγάζονται και έχουν πρόβλημα χώρου, π.χ. 9ο Ειδικό Δημοτικό Αθηνών, Ειδικό Δημοτικό Ν. Ιωνίας, ΕΝΕΕΓΥΛ Κωφών Αγ. Παρασκευής. Οτι τα λίγα νεόδμητα είναι επικίνδυνα, γιατί είναι και υπεράριθμα, με υπερδιπλάσιο μαθητικό πληθυσμό και κάποια από αυτά λειτουργούν σε διώροφα και τριώροφα κτίρια, π.χ. Ειδικά Σχολεία Αγίου Δημητρίου κ.λπ.

Στην Παράλληλη Στήριξη, μέχρι σήμερα έχει ικανοποιηθεί μόνο το 1/3 των περσινών αιτήσεων, ενώ σύμφωνα με ισχύουσα εγκύκλιο μοιράζεται μία Παράλληλη Στήριξη σε έως και τέσσερα παιδιά.

Σχολικοί νοσηλευτές δεν υπάρχουν ούτε στα μισά σχολεία. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν ΣΕΑΑΝ και γονείς, «σε κάποιες περιπτώσεις "καθησυχάζουν" γονείς και εκπαιδευτικούς ότι αν συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό θα έρθει νοσηλευτής από διπλανό σχολείο, αν υπάρχει!».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μεταφοράς, καταγγέλλονται οι ελλείψεις δρομολογίων από τα περισσότερα σχολεία: Από το Ειδικό Δημοτικό Ραφήνας λείπουν όλα τα δρομολόγια, από το ΕΕΕΕΚ Ραφήνας δύο και άλλο ένα από το 10ο Ειδικό Αθηνών.

Στο Σχολείο Πολλαπλά Αναπήρων Αιγάλεω, 15 βαριά ανάπηρα παιδιά δεν ξέρουν πότε θα πάνε σχολείο ή τα μεταφέρουν καθημερινά οι γονείς τους από όλη την Αττική. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βούλας δεν έχει καθόλου μεταφορά. Την ίδια στιγμή 26 σχολεία, που έχουν κάποια δικά τους σχολικά, περιμένουν τον στρατό ως οδηγούς ή συνοδούς , μέχρι να διοριστούν οι 71 συνοδοί και οδηγοί, συμβασιούχοι, που κάθε χρόνο προσλαμβάνονται και απολύονται.

Συγκεντρώσεις ενημέρωσης και διεκδίκησης

«Γονείς, αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, λέμε STOP, ως εδώ!», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που εξελίσσεται.

Αυτό το διάστημα διοργανώνουν συγκεντρώσεις ενημέρωσης, συζήτησης και διεκδίκησης σε περιοχές της Αττικής ως εξής: Τρίτη 26 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. για τους νότιους δήμους της Αθήνας, στην πλατεία Παναγή Τσαλδάρη και Σιβιτανιδείου (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ Καλλιθέας). Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. για τον Πειραιά, στην αυλή του Δημοτικού Θεάτρου. Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. για τους δυτικούς δήμους, στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως, μπροστά από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι.

Στον χώρο των εκδηλώσεων θα συγκεντρώνονται είδη για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, με βάση τη λίστα που έχει δοθεί από τα συνδικάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ