Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Οι γωνιές του Φοιτητικού Στεκιού

Η μπροσούρα που θα κυκλοφορήσει και θα διατίθεται στο Στέκι
Η μπροσούρα που θα κυκλοφορήσει και θα διατίθεται στο Στέκι
Το Φοιτητικό Στέκι, που θα βρίσκεται και φέτος στον καθιερωμένο πλέον χώρο της Σκηνής Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες επισκέπτες του Φεστιβάλ. Ο ανανεωμένος και γεμάτος εκπλήξεις χώρος του θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο, φοιτητικό, αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς, κάπου ανάμεσα σε... εξεταστική και έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Στο Στέκι θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά η έκδοση που επιμελήθηκε η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ «Τι πανεπιστήμιο έχουμε ανάγκη σήμερα;», την οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να προμηθεύονται δωρεάν. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο: «Η έκδοση είναι μια ματιά στο σήμερα, με το βλέμμα στο μέλλον. (...) επιδιώκει να προκαλέσει την περιέργεια για αναζήτηση, διάβασμα, συζήτηση, αλλά και αγώνα για όλα όσα έχουμε ανάγκη και μας στερεί το σύστημα της εκμετάλλευσης». Από πού προκύπτουν διάφορα παράξενα που συναντάμε στις σπουδές μας; Γιατί οι «δωρεάν» σπουδές κοστίζουν ακριβά; Γιατί ενώ τα προγράμματα σπουδών συνεχώς προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της αγοράς, η σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις γίνεται στενότερη, τελικά 1 στους 2 απόφοιτους δεν εργάζεται με βάση το πτυχίο του; Εχουμε σήμερα όσους επιστήμονες χρειαζόμαστε; Μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικά σύγχρονο πανεπιστήμιο; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία του; Τι χρειάζεται για να το κατακτήσουμε;

Ξεχωριστή επίσης θα είναι η υποδοχή σε όσους βρίσκονται ένα βήμα πριν γίνουν φοιτητές, στους φετινούς πρωτοετείς. Θα έχουν τη δική τους γωνιά στο Φοιτητικό Στέκι, παρέα με τον Αλ. Αϊνστάιν... και τις φοιτητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, που είναι «έτοιμες» να απαντήσουν σε κάθε απορία, να μοιραστούν το άγχος και την προσμονή για το νέο ξεκίνημα, να ανταλλάξουν σκέψεις, προτάσεις, όνειρα.

Από το στέκι δεν θα μπορούσε να λείπει το «γαρύφαλλο» της «Πανσπουδαστικής», αφού θα ζωντανέψουν εικόνες και στιγμιότυπα από την πλούσια αγωνιστική δράση της χρονιάς που πέρασε. Η σφραγίδα της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια είναι ανεξίτηλη, δίνει θάρρος και δύναμη, «τρόπο» στην οργή που ξεχειλίζει, η οποία μετατρέπεται σε αλληλεγγύη και διεκδίκηση απέναντι σε ένα σύστημα που στερεί από τους φοιτητές όσα έχουν ανάγκη. Το σύνθημα «Μόνοι τους και ΟΛΟΙ μας - Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη ξανά!» θα δώσει την ώθηση για μια νέα αγωνιστική χρονιά!

Ακόμα ο επισκέπτης θα συναντήσει μια διαφορετική «γωνιά»... για τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά σε κάθε επιστήμονα, με μια διαφορετική «ματιά» στα επιστημονικά αντικείμενα. Με οδηγό τα λόγια του κομμουνιστή δασκάλου Δημήτρη Γληνού (που συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατό του), μια πρωτότυπη βιβλιοθήκη δείχνει στους επισκέπτες τον δικό μας δρόμο... της επιστήμης, της κοινωνικής πλειοψηφίας, του μαρξισμού - λενινισμού, του μέλλοντος!

Παράλληλα θα ξεχωρίσουν οι συζητήσεις την Πέμπτη για το αστικό κράτος και την Παρασκευή για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ