Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Καθημερινά στα Στέκια και τους χώρους του Φεστιβάλ...

Η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Στον χώρο της Εκθεσης ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με τα γεγονότα της περιόδου, εκκινώντας από τη δεκαετία του '50 και φτάνοντας μέχρι την ανατροπή της επταετούς δικτατορίας και τη μεταπολίτευση. Στον χώρο της Εκθεσης θα υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό από εφημερίδες, φωτογραφίες, υλικά της ΚΝΕ και του Κόμματος στην παρανομία, ενώ μέσω οπτικοακουστικών και σύγχρονων μέσων θα ζωντανέψουν μπροστά στον επισκέπτη οι ηρωικές σελίδες που έγραψαν ο ελληνικός λαός και η επαναστατική πρωτοπορία του, το ΚΚΕ.

Στη Διεθνούπολη θα φιλοξενούνται με τα περίπτερά τους αντιπροσωπείες από 31 Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις από διάφορες χώρες του κόσμου.

Φέτος θα λειτουργήσει και ο χώρος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (εκεί όπου παλιότερα ήταν το σιντριβάνι του πάρκου) με ξεχωριστούς χώρους για την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές της Ενότητες, αλλά και τους δήμους Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, με υλικά, ψηφοδέλτια και παρουσία πολλών υποψηφίων.

Θα λειτουργήσει επίσης περίπτερο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με μικρή έκθεση για τον Νίκο Ζαχαριάδη με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή του και τα 50 χρόνια από τον θάνατό του. Θα διατίθενται η σχετική μπροσούρα του Τμήματος Ιστορίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα καθώς και αφίσα με τη μορφή του και λόγια από το τελευταίο γράμμα του.


Στο Στέκι Πολιτισμού θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες εικαστική έκθεση με τίτλο «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και θέμα τις εργασιακές σχέσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Στο Στέκι για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών θα υπάρχει διαδραστικό quiz με θέμα «Συζητάμε με αφορμή το θέμα της Εκθεσης στις φετινές Πανελλαδικές».

Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργεί ο χώρος «Πάμε Γυμνάσιο» με δραστηριότητες και escape room για τα social media και το πώς αυτά επιδρούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Ακόμα θα υπάρχει χώρος υποδοχής των μουσικών και καλλιτεχνικών σχημάτων με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ σε Αθήνα, Πειραιά, Καισαριανή και Μενίδι. Επίσης, θα λειτουργήσουν πέντε Εργαστήρια, που στο καθένα θα παρουσιάζονται μαθητικά πρότζεκτ με διάφορες μορφές.

Στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών θα υπάρχει έκθεση με θέμα «Ναρκωτικά - Διπλός στόχος για το σύστημα της εκμετάλλευσης: Κέρδη για τους λίγους - Καταστολή του μυαλού και της δράσης των πολλών». Επίσης, θα «φιλοξενηθούν» αντιπροσωπείες θεραπευτικών προγραμμάτων και συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, αλλά και το ΕΣΥΝ.

Στο Στέκι των Νέων Εργαζομένων μεταξύ άλλων θα προβάλλεται βίντεο με τα πιο ξεχωριστά στιγμιότυπα των αγώνων του τελευταίου χρόνου.


Στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» θα λειτουργούν, όπως κάθε χρόνο, από τις 19.00 έως τις 23.00 οι εξής γωνιές δραστηριοτήτων:

  • Για να «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη!» - Εικαστικές δραστηριότητες με τα πιο πρωτότυπα υλικά.
  • «Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο!» - Ενα παιχνίδι γρίφων γύρω από την 50ή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
  • «Ο φασισμός, οι φασίστες και ΕΜΕΙΣ!» - Διαδραστική έκθεση.
  • «Πάμε Γυμνάσιο!» - Ειδικός χώρος δραστηριοτήτων για μαθητές Γυμνασίων.
  • «Μικροί αντάρτες στα πιο σπουδαία βουνά» - Συνάντηση και μνήμες από την παιδική κατασκήνωση της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο Νεστόριο.
  • Παρέα με το «κόκκινο Αερόστατο» - Παιχνίδια και δραστηριότητες βασισμένα σε σελίδες του αγαπημένου περιοδικού.

Στο Στέκι Αθλητισμού θα υπάρχει, όπως και κάθε χρόνο, τοίχος αναρρίχησης για νεαρές ηλικίες.

Τέλος, στον Παιδότοπο και τις τρεις μέρες θα γίνονται χειροτεχνίες με θέμα την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα λειτουργεί Καλλιτεχνικό Εργαστήρι κούκλας με την Ιρίνα Μπόικο.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από σήμερα η καρδιά της νεολαίας «χτυπά» στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης»(2023-09-21 00:00:00.0)
Αύριο ανοίγει τις πύλες του στο πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου»(2023-09-13 00:00:00.0)
Επανακυκλοφορεί το έκτακτο 16σέλιδο τεύχος με αφορμή τον πόλεμο(2022-03-23 00:00:00.0)
Νέος χώρος, ανανεωμένο και πλούσιο περιεχόμενο στις κεντρικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη(2021-09-15 00:00:00.0)
Μια «περιήγηση» στα Στέκια και τους χώρους του κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας(2021-08-28 00:00:00.0)
Χώροι με πλούσια δραστηριότητα(2018-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ