Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μακριά από τις ανάγκες των νέων για αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» για το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου

«

Μακριά από τις ανάγκες των νέων για αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση και πτυχίο με αντίκρισμα!» και «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών» χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», τη δε κατάθεσή του εν μέσω καραντίνας μία ακόμα εχθρική και απαξιωτική ενέργεια απέναντι στα σωματεία και τους εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΣΕ αναφέρεται αναλυτικά στις διατάξεις και στοχεύσεις του νομοσχεδίου. Σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση διετών μεταγυμνασιακών Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ), επισημαίνει πως «ο νέος από την ηλικία των 15 ετών διώχνεται από το σχολείο, οδηγείται στην κατάρτιση και στην ανήλικη εργασία, η οποία μάλιστα μπορεί να χρηματοδοτείται και από το κράτος, ως "τσάμπα" εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις», ενώ παράλληλα ο μαθητής αποκόπτεται ακόμα πιο νωρίς από την απαραίτητη γενική μόρφωση.

Για τη θεσμοθέτηση των συμβουλίων σε περιφερειακό, κλαδικό και κεντρικό επίπεδο τα οποία θα παρεμβαίνουν στα αναλυτικά προγράμματα και θα εισηγούνται τομείς και ειδικότητες, η ΑΣΕ σημειώνει ότι «αυτός ο σχεδιασμός από τη μια δημιουργεί αποφοίτους μίας χρήσης για τους εργοδότες, με δεξιότητες σε επαγγέλματα που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαξιώνονται, και από την άλλη δεν διασφαλίζει στους μαθητές τη δυνατότητα επιλογής της ειδικότητας που επιθυμούν, ανεξάρτητα από την περιοχή όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται».

Σχετικά με την ίδρυση πρότυπων ΕΠΑΛ, η ΑΣΕ επισημαίνει πως εισάγεται η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, χαρακτηρίζοντάς τα σχολεία - «αφρόκρεμα» για τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Αναφέρεται επίσης στην εργασιακή αβεβαιότητα και αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων χιλιάδων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ και την πρόβλεψη για εμπλοκή των εκπαιδευτικών στην προώθηση της μαθητείας και με τις επιχειρήσεις, μέτρο που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, στέκεται σε μια σειρά ρυθμίσεων όπως η αντικατάσταση σε όλες τις δομές μέρους ή όλου του προγράμματος σπουδών από εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η εμπορευματοποίηση της ΕΕΚ και η παρέμβαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς και η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι όλοι οι τύποι των μονάδων της ΕΕΚ (ΕΣΚ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ κ.λπ.) θα στριμώχνονται στις ήδη υπάρχουσες, απαρχαιωμένες και ελλιπείς δομές της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Σχολιάζοντας το σύνθημα της κυβέρνησης ότι θέλει να μετατρέψει την ΕΕΚ «από λύση ανάγκης για λίγους σε συνειδητή επιλογή για τους πολλούς», η ΑΣΕ απαντά πως «η διακοπή της σχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 15 ετών και η πρόωρη στροφή στην κατάρτιση θα είναι λύση ανάγκης για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Η δημιουργία μιας στρατιάς φθηνών, "ευέλικτων" εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα, είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εργοδοσίας». Οχι τυχαία, τονίζει, η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση συνδυάζεται με αυτό που ανατρέπει τα εργασιακά δικαιώματα.

Η ΑΣΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του υπουργείου Παιδείας, που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των μαθητών, και να απορρίψουν στο σύνολό τους τις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις.

Να διεκδικήσουν ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό της ΕΕΚ, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων, μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, αναλυτικά προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της μαθητείας/πρακτικής άσκησης και το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ