Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρεσβείες σε ρόλο προώθησης της «επιχειρηματικότητας» στα ΑΕΙ

Την ώρα που τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανοίξει ούτε μια μέρα ουσιαστικά για τους φοιτητές τους, αλλά «τρέχουν» μόνο τα ερευνητικά τους προγράμματα και τη διδασκαλία την έχουν αφήσει με εντολή της κυβέρνησης στην ανεπάρκεια της τηλεκπαίδευσης, δεν σταματούν οι μπίζνες και τα προγράμματα επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ.

Σ' αυτό το πνεύμα, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε έναν κύκλο σεμιναρίου με θέμα τη «Βελτίωση Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων»... με τη χορηγία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα! Το σεμινάριο έκανε ένας αναπληρωτής καθηγητής του ιδιωτικού κολεγίου «Deree», ενώ στο κλείσιμό του, τους συμμετέχοντες χαιρέτισε και η προϊστάμενη δημοσίων σχέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ, Μ. Καράγιωργα. Μάλιστα, το ΕΑΠ διαφημίζει ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια της «απρόσκοπτης συνεργασίας» του με την πρεσβεία των ΗΠΑ, με την οποία στο παρελθόν είχε συνεργαστεί και στα προγράμματα IVLP (χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και αφορά την τουριστική βιομηχανία) και «International Speaker».

Παράλληλα, χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης με την πρέσβειρα της Ολλανδίας στη χώρα μας, S. Ronner - Grubacic. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, συμφωνήθηκε το πρόγραμμα «Entrepreneurial University» (επιχειρηματικό πανεπιστήμιο), που εκπονείται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Αμστερνταμ (ACE), να λάβει χώρα διαδικτυακά την περίοδο Γενάρη - Ιούνη 2021 και να κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτό ελληνικά ΑΕΙ, με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και σε άμεση συνέργεια με το πρόγραμμα «Capacity Building» (ανάπτυξη ικανοτήτων) στη μεταφορά τεχνολογίας και την επιχειρηματική επιτάχυνση, το οποίο αναπτύσσεται από το «Unifund» και το Ιδρυμα Ωνάση.

Είναι φανερό ότι οι πρεσβείες έρχονται να παίξουν έναν επιπλέον προωθητικό ρόλο τόσο στην όλο και στενότερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, εξυπηρετώντας φυσικά τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των χωρών τους, όσο και στην ενίσχυση του ιδεολογικού ρόλου των πανεπιστημίων ως προπαγανδιστών της επιχειρηματικότητας και όλων των «αξιών» του καπιταλισμού. Αυτήν την κατεύθυνση, που είναι χαραγμένη εδώ και δεκαετίες για τα ΑΕΙ, την έχουν υπηρετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και φυσικά την ακολουθεί πιστά και η κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο μεταξύ άλλων το επιστημονικό δυναμικό που βγαίνει από τα ιδρύματα να σκέφτεται την υπηρέτηση της επιστήμης του όχι με κριτήριο την ανακούφιση και προκοπή του λαού, αλλά για τα κέρδη της εκάστοτε επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ