ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΑΜΟΣ
Νέα απόλυση εγκύου εργαζόμενης

Ενα ανελέητο σφυροκόπημα ενάντια στο δικαίωμα στη μητρότητα έχει εξαπολύσει η εργοδοσία. Ετσι, το «παράδειγμα» της πολυεθνικής «ΛΙΝΤΛ», όπου απέλυσε έγκυο εργαζόμενη από το κατάστημά της στη Σάμο, ακολούθησε και η εργοδοσία του ξενοδοχείου «KOKKARI BEACH» στη Σάμο η οποία επίσης προχώρησε στην απόλυση εγκύου εργαζόμενης που δούλευε στην υποδοχή του ξενοδοχείου.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, η εργοδοσία είχε επιχειρήσει και τον περασμένο Ιούλη να απολύσει την εργαζόμενη, προσπάθεια που τελικά αποτράπηκε κατά τη διαδικασία τριμερούς συνάντησης. Επόμενο βήμα της εργοδοσίας ήταν να την εξαναγκάσει την εργαζόμενη σε παραίτηση, αλλάζοντάς της παράνομα τη σύμβαση που προέβλεπε συνεχές ωράριο, σε διακεκομμένο.

«Η συναδέλφισσα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, δεν αποδέχτηκε αυτές τις μεθοδεύσεις και απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση όπου σημειωτέον υπάρχει και οφειλή δεδουλευμένων αποδοχών. Απευθύνθηκε και στον Εισαγγελέα Σάμου και κατήγγειλε τις φραστικές επιθέσεις και την προσπάθεια άσκησης σωματικής βίας από την εργοδοσία».

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την έξαρση των εργοδοτικών παραβιάσεων και επιθέσεων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση και των νέων νόμων και τονίζει ότι «είναι συνειδητή επιλογή του υπουργείου να αποδέχεται τέτοιες μεθοδεύσεις γιατί βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και μας οδηγεί στη βαρβαρότητα. Στην κατάσταση αυτή μπορούμε να βρεθούμε όλοι μας. Οι μανάδες μας, οι γυναίκες μας, οι αδερφές μας, τα παιδιά μας»!


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Σήμερα η απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο

Παράνομη κηρύχτηκε η κινητοποίηση μετά από προσφυγή στα δικαστήρια, στο πλαίσιο έντασης της πολιτικής ποινικοποίησης που ακολουθεί η κυβέρνηση

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους η ταξική οργάνωση της πάλης τους
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους η ταξική οργάνωση της πάλης τους
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που χτυπά εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα προκειμένου να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία. Παράλληλα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εντείνοντας τις προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων που στέκουν εμπόδιο στη βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει, έσυρε χτες τους σιδηροδρομικούς στα δικαστήρια απαιτώντας να κηρυχθεί η σημερινή απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Αργά χτες το βράδυ, το δικαστήριο κήρυξε την απεργία παράνομη.

Κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης, οι απεργοί δίνουν σήμερα ραντεβού στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, στην Καρόλου, στις 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, αύριο το Σωματείο Εργαζόμενων στην Κίνηση στον ΟΣΕ θα προχωρήσει σε τρίωρες στάσεις εργασίας (6 π.μ.-9 π.μ., 2 μ.μ.-5 μ.μ. και 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα).

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για την ιδιωτικοποίησή του, απελευθερώνει και τις σιδηροδρομικές μεταφορές, καταργεί κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος καθώς με το «έτσι θέλω» καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των προηγούμενων ετών, μειώνει το προσωπικό και εντατικοποιεί την εργασία, «βάζει φωτιά» στις τιμές των εισιτηρίων, περικόπτει δρομολόγια που δεν ευνοούν την καπιταλιστική κερδοφορία, υπονομεύει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών. Στην ένταση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης η πλειοψηφία - ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ - της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) προβάλλει αιτήματα που δεν αμφισβητούν τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης ενώ έχει καίριες ευθύνες για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν οργανώσει αποτελεσματικά την αντίδρασή τους σε αυτό το αντεργατικό τσουνάμι.

Η επίθεση στον ΟΣΕ είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής παράδοσης των στρατηγικών τομέων της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεθοδεύει τη μείωση του προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας και στα ΕΛΤΑ, για να διευκολύνει την επικείμενη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ.

Απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης

Ο Πέτρος Παναγούλιας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΣ, αναδεικνύοντας την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης σε ταξική κατεύθυνση, δήλωσε στο «Ρ»: «Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και συνολικά δεν έχουν άλλο δρόμο από την άμεση οργάνωση της πάλης τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Για να διεκδικήσουν ένα σιδηρόδρομο που να υπάγεται σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών και συγκοινωνιών που θα είναι λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό το δρόμο τον έδειξε και τον δείχνει στους εργαζομένους το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ που καθημερινά παλεύει για την ανατροπή των πολιτικών αυτών σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΠΟΣ και ΑΔΕΔΥ οι οποίες ακόμα και σήμερα στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και την πολιτική απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών».


ΛΕΣΒΟΣ
Αύριο η συγκέντρωση ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών

Στον «καλά κουρδισμένο» απεργοσπαστικό και τρομοκρατικό μηχανισμό της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών καλεί να αντισταθούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Αφορμή, οι νέες διώξεις συνδικαλιστών των ταξικών δυνάμεων, επειδή κατά τη διάρκεια της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στις 31 Μάη στάθηκαν αλληλέγγυοι στους απεργούς.

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών του νησιού καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση - πικετοφορία διαμαρτυρίας και συμπαράστασης που θα γίνει την Τετάρτη, 15 Σεπτέμβρη στην πλατεία Σαπφούς στις 7 μ.μ. Την επομένη, θα δικαστούν στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης οι: Στρατής Αντώνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Μπουλμπούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ και Παρασκευάς Γεωργούλας, συνδικαλιστής και γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, μετά από μήνυση της εταιρείας «ΑΝΕΚ», που κατέθεσε ο πλοίαρχος του ΕΓ/ΟΓ «Λίσσος». Η μήνυση έγινε μετά από την απεργία των ναυτεργατών, στις 31 Μάη, όπου και στη Λέσβο εκφράστηκε μαζικά και έμπρακτα η αλληλεγγύη εργαζομένων από κάθε κλάδο αλλά και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ετσι, στην περιφρούρηση της απεργίας, στους καταπέλτες, μαζί με τους ναυτεργάτες βρέθηκαν και άλλοι διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και οι κατηγορούμενοι. Πρόκειται για άλλη μια εξέλιξη που αναδεικνύει πως, στον καπιταλισμό, θεωρείται παράπτωμα η συμπαράσταση, πάλη και οργάνωση για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά όχι η πολιτική που τις υπονομεύει π.χ. με την παράδοση των θαλάσσιων μεταφορών στους εφοπλιστές, προκαλώντας έτσι κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα, αλλά και την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Αλληλεγγύη στους συνδικαλιστές εκφράζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κανένα δικαστήριο, κανένα μέσο καταστολής δε θα εμποδίσει τη συγκρότηση ενός ρωμαλέου μετώπου πάλης, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες».


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αντιδρούν αγωνιστικά στις απολύσεις

Οξύνει ακόμα παραπέρα την αντεργατική της επίθεση η διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΡΚΑΤ στο έργο του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί καθώς χτες προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου. Ενώ όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές της περιοχής σχεδιάζονται και άλλες.

Η εργοδοσία κάλεσε χτες τους εργαζόμενους για να πληρώσει μέρος των δεδουλευμένων Αυγούστου. Μαζί με αυτά όμως ανακοίνωσε και την απόλυση. Την οποία, ωστόσο, δε δέχτηκε ούτε ο συγκεκριμένος εργάτης ούτε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που αντέδρασαν δυναμικά και αποφάσισαν σήμερα να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του εργοταξίου. Αλλωστε η αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο Οικοδόμων και την Επιτροπή Αγώνα Κορωπίου ανησυχεί την εργοδοσία, αφού συναντά εμπόδια στα αντεργατικά της σχέδια. Γιατί οι εργάτες υψώνουν ανάστημα και δε δέχτηκαν π.χ. τον εκβιασμό να πληρωθούν με μειωμένους μισθούς κατά 30%, αν θέλουν να πάρουν χρήματα.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΣΙΝΤΛΕΡ ΕΛΛΑΣ»: Στην απόλυση του εργαζομένου Ν. Θεοφιλόπουλου προχώρησε η εργοδοσία της εταιρείας ανελκυστήρων «ΣΙΝΤΛΕΡ», με το πρόσχημα πως δεν έχει δουλειά και πως δεν απέδιδε. Ο εργαζόμενος δούλευε στην επιχείρηση επί 4,5 χρόνια και πρωτοστατούσε για την ενίσχυση της δράσης και παρουσίας του κλαδικού συνδικάτου στο χώρο εργασίας.

«ΩΝΑΣΕΙΟ»: Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου» (ΩΚΚ) αναγνωρίζει σε ανακοίνωσή του, σοβαρή δυσλειτουργία στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων την περίοδο 13 Ιούλη - 14 Αυγούστου 2009, όπως είχε διαπιστώσει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα με το πόρισμα (14/7) εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να συγκροτηθεί μεταμοσχευτική μονάδα και έτσι αποφασίστηκε η μη λήψη πέντε μοσχευμάτων καρδιάς και πνευμόνων με αποτέλεσμα να «χαθούν για την Ελλάδα σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις μοσχεύματα καρδιάς και πνεύμονα, εις βάρος της υγείας ή της ζωής των κατάλληλων δυνάμει ληπτών που ήταν καταγεγραμμένοι στη λίστα του ΩΚΚ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΩΚΚ «η ευθύνη βαρύνει κυρίως τον κατά το νόμο επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων».

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Επίσημη αργία έχουν σήμερα τα φαρμακεία λόγω της μέρας του Τιμίου Σταυρού. Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ