ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση τη Δευτέρα για τις απολύσεις εγκύων

Ανακλήθηκε η απόλυση της εγκύου εργαζόμενης στο Μενίδι

Το χτύπημα της μητρότητας πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή απάντηση όλης της εργατικής τάξης

Motion Team

Το χτύπημα της μητρότητας πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή απάντηση όλης της εργατικής τάξης
Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώσει τη Δευτέρα, 20 Σεπτέμβρη, στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εγκύων γυναικών, το σταμάτημα των απολύσεων και τη λήψη μέτρων προστασίας της εγκύου, της μικρομάνας και γενικότερα των γυναικών.

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο κατάλογος των απολυμένων γυναικών μεγαλώνει μέρα την ημέρα. Μέσα σ΄ αυτόν συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενες γυναίκες που εν έτει 2010 "τολμούν να θέλουν να γίνουν μητέρες", διεκδικούν το δικαίωμα να εργάζονται και να μπορούν να κυοφορήσουν, να δημιουργήσουν οικογένεια.

Η εργοδοσία στυγνή και αμείλικτη δεν έχει ευαισθησίες, απολύει εγκύους στην Αθήνα, στη Σάμο και όπου αλλού θέλει να αυξήσει τα κέρδη της. H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατ' εντολή των καπιταλιστών και με τη συμφωνία των κομμάτων της πλουτοκρατίας Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ. συνειδητά βάζει πλάτες στις επιλογές των εργοδοτών και τσακίζει κάθε δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας και των νέων ζευγαριών στη δουλειά, στο σπίτι, στη μητρότητα.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα δεν επέλεξαν ποτέ το ρόλο του θεατή. Με την άμεση παρέμβασή τους έκαναν πράξη την επαναπρόσληψη απολυμένων εργατών, γυναικών, μητέρων, εγκύων.

Με αφορμή τις δυο τελευταίες απολύσεις από την πολυεθνική "ΛΙΝΤΛ" και το ξενοδοχείο "Kokkari beach" στη Σάμο οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 20/9/2010 στις 13.30 το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας, στην υπουργό Λούκα Κατσέλη για να απαιτήσουμε την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εγκύων γυναικών, το σταμάτημα των απολύσεων και τη λήψη μέτρων προστασίας της εγκύου, της μικρομάνας και γενικότερα των γυναικών».

Επιστρέφει στη δουλειά της η έγκυος εμποροϋπάλληλος

Η αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και στην προκειμένη περίπτωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επέβαλε την επιστροφή στη δουλειά της εγκύου εργαζόμενης Νεκταρίας Μπουζή (διανύει τον 7ο μήνα εγκυμοσύνης) που εργαζόταν σε επιχείρηση στο Μενίδι.

Υπενθυμίζεται ότι η εργαζόμενη που είναι για δεύτερη φορά έγκυος και έχει ένα παιδί ενός έτους είχε απολυθεί από τη δουλειά της με το ψευδές επιχείρημα, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ότι η επιχείρηση μεταβιβάστηκε και πρόκειται να κλείσει. Η παρέμβαση του ταξικού κλαδικού σωματείου αλλά και η συμπαράσταση που εκφράστηκε υπέρ της απολυμένης ανάγκασε την εργοδοσία να ανακαλέσει την παράνομη απόλυση.

Εξέλιξη που αναδεικνύει την αξία που έχει η οργάνωση, συσπείρωση και πάλη των εργαζομένων μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, ώστε να μπαίνουν εμπόδια στην εργοδοσία. Αλλά και ταυτόχρονα να χειραφετούνται και να ριζοσπαστικοποιούνται εργατικές συνειδήσεις από τον ευρωμονόδρομο. Να δυναμώσει η δράση που θα αναδεικνύει στην εργατική τάξη και την εργατική οικογένεια πως τα προβλήματά τους θα λυθούν οριστικά μόνο όταν η οικονομία οργανωθεί για να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Διαφορετικά η μητρότητα δε θα σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο στην «ανταγωνιστικότητα». Δε θα λαμβάνονται ειδικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε να προστατεύονται οι αναπαραγωγικές ικανότητες ανδρών και γυναικών, προσαρμοσμένα στις βιολογικές ιδιαιτερότητες κάθε φύλου, αλλά και ολόπλευρα μέτρα για την ασφαλή σύλληψη, κυοφορία και γέννηση των παιδιών κ.τ.λ.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «CLUB MED»
Προχωρά στις μαζικές απολύσεις

Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου

Την απόφασή της να απολύσει τους 112 εργαζόμενους που απασχολεί στο ξενοδοχείο της στην Κω στην περιοχή της Κεφάλου βάζει σε εφαρμογή η πολυεθνική «CLUB MED». Την απάντηση έδωσαν οι πρώτοι έξι εργαζόμενοι που αρνήθηκαν χτες να υπογράψουν την απόλυσή τους μετά από κάλεσμα της διευθύντριας ανθρωπίνου δυναμικού που πήγε στο νησί, για να μοιράσει απολύσεις, λίγα 24ωρα μετά τη λήξη (11 Σεπτέμβρη) της διαθεσιμότητας των εργαζομένων, και έχοντας ως εφόδιο τη «φρέσκια» νομοθετική διάταξη που αυξάνει το όριο των ομαδικών απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο που λειτουργεί εποχιακά είναι κλειστό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το πρόσχημα της ανακαίνισης. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες της εργοδοσίας να απολύσει τους εργαζόμενους αυτό δεν έγινε κατορθωτό, χάρη στον ενιαίο αγώνα των εργαζομένων με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο, και την ολόπλευρη στήριξη του ΠΑΜΕ. Σημειώνεται δε ότι αυτά τα τρία χρόνια η εργοδοσία δεν έχει ρίξει ούτε «μια σφυριά» στο ξενοδοχείο, ενώ με βάση τον αναπτυξιακό νόμο έχει εγκριθεί επιδότησή της ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τις εξελίξεις καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αρχισαν τα όργανα! Αφού εκμεταλλεύτηκαν το ωραιότερο σημείο του νησιού. Αφού απομύζησαν τεράστια κέρδη από την εργατική δύναμη του τόπου. Αφού εξασφάλισαν κάθε διευκόλυνση από το Δήμο και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, σήμερα η πολυεθνική "Club Med" σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "προκειμένου να σώσει τη χώρα" προχωρά σε αυτό που προσπαθούσε εδώ και καιρό. Στις απολύσεις».

Το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους, τους απολυμένους του κλάδου του ευρύτερου και δημόσιου τομέα να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. «Η λύση των προβλημάτων - τονίζει - δε θα έρθει ούτε με την καλύτερη διαχείριση του συστήματος ή ακόμα περισσότερο με την αυταπάτη των δικαστικών αγώνων. Η λύση έρχεται αλλάζοντας τους συσχετισμούς με τον ταξικό αγώνα».

Τέλος, υπογραμμίζει: «Την ανάκληση της επιδότησης στην πολυεθνική ή σε οποιονδήποτε άλλον. Την επιδότηση ανεργίας όλων των απολυμένων και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι. Την επαναλειτουργία της μονάδας».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές»

Τη νέα πρόκληση απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και συνολικά στους εργαζόμενους της Ρόδου καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία - του ξενοδοχείου «Miramare - «Aquis» απέστειλε εξώδικο στον συνδικαλιστή και στέλεχος του ΠΑΜΕ Κ. Γιαννόπουλο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ.

Η εργοδοσία επιχειρεί να βάλει εμπόδια στην ταξική συσπείρωση των εργαζομένων και φρένο στη δράση του ΠΑΜΕ, που πριν λίγες μέρες είχε οργανώσει δυναμική παρέμβαση στο ξενοδοχείο ενάντια στην απαίτηση της εταιρείας να απολογηθεί γραπτά ο συνδικαλιστής και εργαζόμενος στο ξενοδοχείο Μιχάλης Τσουρούτης για τη συνδικαλιστική του δράση. Η εταιρεία, μάλιστα, αφού χαρακτηρίζει «παράνομη ενέργεια» την κινητοποίηση, καταφεύγει σε απειλές «περί προάσπισης των συμφερόντων της με κάθε νόμιμο τρόπο». Η εταιρεία, σημειώνει η Γραμματεία, «συνεχίζοντας την προκλητική συμπεριφορά, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχει αναλάβει εργολαβία τον αντικομμουνισμό και την προβοκάτσια ενάντια στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τη στοχοποίηση αγωνιστών. Με εξώδικα, απειλές και συκοφαντίες νομίζει η εργοδοσία ότι θα ξεμπερδέψει με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση της εταιρείας ενάντια στο ΠΑΜΕ, την οποία υπέγραφε το στέλεχός της Κ. Αγγλόπουλος, γνωστός από τη «δράση» του ενάντια στο ταξικό σωματείο στο καζίνο της Πάρνηθας ως διευθυντής προσωπικού.

Η Γραμματεία υπογραμμίζει ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια, όπως και οι υπόλοιπες κατά του ΠΑΜΕ, αποτελεί μέρος μιας γενικότερης επίθεσης, σχεδιασμένης απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων, την υποταγή στην αντεργατική πολιτική, ειδικά αυτή την περίοδο που η λαϊκή δυσαρέσκεια για τα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα διογκώνεται. Καταλαβαίνουν ότι οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται το ΠΑΜΕ, συμμετέχουν και συσπειρώνονται σε αυτό και ότι η οργανωμένη πάλη τους έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τα σχέδιά τους».

Προσθέτει ακόμα ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση καταδίκης της στάσης της «Aquis», «αλλά φαίνεται πως τελικά η πλειοψηφία κατάπιε τη γλώσσα της! Την απάντηση βέβαια τη δίνει η ίδια η εργοδοσία, αφού στο εξώδικο ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι ο επίσημος συνδικαλιστικός φορέας, δηλαδή η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκτιμά ότι η στάση της εταιρείας δε δικαιολογεί την αντίδραση του ΠΑΜΕ», σημειώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ