ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μακάβριο σαφάρι για να κρύψει την αντιασφαλιστική καταιγίδα

Τηλεφωνούν στους συνταξιούχους για να δουν ...αν πέθαναν!

Αφού εντόπισαν ως μία από τις βασικές αιτίες των προβλημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης τις συντάξεις που συνεχίζουν να καταβάλλονται μετά θάνατον, τώρα παίρνουν τηλέφωνο τους συνταξιούχους για να τσεκάρουν αν ζουν!

Ο λόγος για τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ότι εξαπολύει έναν πόλεμο άνευ προηγουμένου εναντίον των εχθρών της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ομως αυτό που κάνει δεν είναι παρά να προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι υπεύθυνοι για τα ελλείμματα και τα αδιέξοδα των Ταμείων είναι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Ετσι, όπως προκύπτει από Ερώτηση που κατέθεσαν στην υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Θανάσης Παφίλης, «υπάλληλος του ΙΚΑ τηλεφώνησε στο σπίτι ηλικιωμένης, γιαγιάς 92 ετών και ζήτησε με επιμονή να πληροφορηθεί αν βρίσκεται ή όχι εν ζωή και αφού σοκαρισμένος ο συγγενής της γριούλας απάντησε ότι αυτή ζει, ο υπάλληλος του ζήτησε να καλέσει την αστυνομία για να πιστοποιήσει ότι είναι ζωντανή και η σχετική βεβαίωση να κατατεθεί στο ΙΚΑ»!

Αλλωστε, στις 9.9.2010 ο Γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ κυκλοφόρησε επείγον έγγραφο με θέμα: «Ενέργειες για την ελαχιστοποίηση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ του θανάτου του συνταξιούχου και της διακοπής της συνταξιοδότησής του». Με αφορμή και το συγκεκριμένο έγγραφο ξεκίνησε ένα «σαφάρι» προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιοι εισπράττουν συντάξεις για συνταξιούχους που έχουν πεθάνει, που οδηγεί και σε ακραία γεγονότα. «Πρόκειται πραγματικά για βαρβαρότητα που ξεπερνάει κάθε όριο και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο όνομα καμιάς μα καμιάς σκοπιμότητας, που σχετίζεται με τους ελέγχους του ΙΚΑ. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια προσβάλλει τις λαϊκές οικογένειες και εκφράζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που σφαγιάζει τις συντάξεις, εξαθλιώνει ηλικιωμένους ανθρώπους και αντιμετωπίζει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ως οικονομικό κόστος», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Καταλήγοντας, ρωτούν την υπουργό τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσει αμέσως αυτή η μακάβρια τακτική.

Στενάζουν τα Ταμεία

Την ίδια στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία στενάζουν κάτω από την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Πολιτική της οποίας πρόσφατη συνέπεια αποτελεί και η περικοπή 220 πλέον ιατρικών και παρακλινικών εξετάσεων απ' τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία των Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ «με τις περικοπές αυτές ανοίγει ο δρόμος να μην καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία. Ενισχύεται η κερδοφορία των ιδιωτικών εταιρειών που λυμαίνονται το χώρο της Υγείας. Συρρικνώνονται παραπέρα οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Περίθαλψης - Νοσηλείας. Επιβάλλεται νέα οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων. Αυτή είναι η ουσία των μέτρων. Αυτή είναι η πολιτική που εντείνεται και βαθαίνει με το επικαιροποιημένο μνημόνιο και τον "Καλλικράτη". Αποτελεί πρόκληση το επιχείρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - που συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ - ότι "μπαίνει τάξη σε έναν κυκεώνα".

Το ταξικό εργατικό κίνημα καλεί τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να απειθαρχήσουν, να αντισταθούν, να οργανώσουν την πάλη τους από τα κάτω. Να πάρουν οριστικό διαζύγιο από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που διαχειρίζονται την πολιτική της πλουτοκρατίας και την καπιταλιστική κρίση. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για το δικαίωμα σε παροχές Υγείας, δωρεάν για όλους, που θα καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες. Για την οργάνωση του συστήματος Υγείας σε όλες τις βαθμίδες και με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Κατέληξε η ασθενής

Η οποία τραυματίστηκε μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Ψυχιατρική Κλινική την Τετάρτη

Δραματική κατάληξη είχε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν μία βδομάδα στην απομόνωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» και προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα σε 34χρονη νοσηλευόμενη που εκείνη την ώρα ήταν σε αυτό το χώρο: Η νοσηλευόμενη, που μετά τα εγκαύματα διασωληνώθηκε, κατέληξε την περασμένη Παρασκευή.

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε την επομένη του κυβερνητικού ανασχηματισμού, ήταν η πέμπτη μέσα σε τρία χρόνια και αποκαλύπτει το σαθρό υπόβαθρο των υποδομών και τις ελλείψεις στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική δεν εγγυάται την πυρασφάλεια στο παλιό κτίριο του «Ευαγγελισμού», γιατί είναι πριν το 1980. Την εγκληματική αυτή παράλειψη έχει καταγγείλει επανειλημμένα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) ζητώντας την άμεση στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για τον εξοπλισμό της πυρανίχνευσης.

Στη Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού» έχει διαμορφωθεί μια απελπιστική κατάσταση μετά τους σεισμούς του 1999: Σε κάθε εφημερία νοσηλεύονται σε ράντζα 14-25 άτομα που έρχονται να προστεθούν στα 20 κρεβάτια της κλινικής. Η απάνθρωπη αυτή κατάσταση δεν αντιμετωπίστηκε από καμιά απ' τις κυβερνήσεις του δικομματισμού που ακολούθησαν, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών και επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου.

Σε αυτό το «σαθρό υπόβαθρο» βρίσκονται οι αιτίες του θανάτου μιας νέας γυναίκας και τις οποίες - αιτίες - μπορεί να μην τις «εντοπίσει» ποτέ η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο διοικητής του «Ευαγγελισμού». Πάντως προχτές, μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου της άρρωστης, το ΣΕΝΕ έκανε παράσταση στο διοικητή του Νοσοκομείου ζητώντας τη διευκρίνιση των αιτίων που οδήγησαν στο θάνατο της νοσηλευόμενης. Επίσης, χτες το ΣΕΝΕ έστειλε έγγραφο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας να μην προχωρήσουν σε υπεράριθμες εισαγωγές στην - ήδη - υπερπληρωμένη ψυχιατρική κλινική. Παρ' όλα αυτά έγιναν δύο εισαγωγές!

Σήμερα το ΣΕΝΕ συγκαλεί σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην ψυχιατρική κλινική και με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Κι ενώ οι ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας εκδηλώνονται με αυτό το δραματικό τρόπο, ο νέος υπουργός Υγείας Αντρέας Λοβέρδος επιχείρησε μια επικοινωνιακή αναστροφή της κατάστασης με μια «αιφνίδια», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, επίσκεψη στο «Ελπίς».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Την Κυριακή η συνέλευση

Σε μαζική, αποφασιστική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 19 του Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β Αθήνα).

Οπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, «με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μη βρεθούμε το επόμενο διάστημα με την πλάτη στον τοίχο. Να μην αφήσουμε το χρόνο να κυλάει υπέρ της εργοδοσίας, οι ενέργειές μας το προηγούμενο διάστημα έβαλαν εμπόδια και χρειάζεται πιο δυναμική και μαζική συνέχεια: Για την υπεράσπιση της δουλειάς μας. Καμία απόλυση. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Σμύρνης με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τον οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» (δύο υποκαταστήματα της αλυσίδας στεγάζονται στο δήμο) και θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Καλεί τους πολίτες της Νέας Σμύρνης να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα «Ατλάντικ» αλλά και εκείνων που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε αντίστοιχη θέση.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΣΙΝΤΛΕΡ ΕΛΛΑΣ»: Παρέμβαση στην εργοδοσία της εταιρείας ανελκυστήρων «ΣΙΝΤΛΕΡ ΕΛΛΑΣ» έκανε χτες η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής και το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την απόλυση του εργαζόμενου Ν. Θεοφιλόπουλου, στην οποία προχώρησε πρόσφατα η εταιρεία. Το πρόσχημα της εργοδοσίας είναι πως η εταιρεία δεν έχει δουλειά και πως ο εργαζόμενος δεν απέδιδε. Ο εργαζόμενος, δούλευε επί 4,5 χρόνια στην εταιρεία. Ταυτόχρονα ήταν μπροστάρης στην ενίσχυση της δράσης και παρουσίας του κλαδικού συνδικάτου στο χώρο εργασίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι σε όλες τις Διευθύνσεις της Περιφέρειας Αττικής. Την ίδια μέρα θα κάνουν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων των υπόλοιπων Περιφερειών.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»: Σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη), προχωρούν σήμερα στις 5.30 μ.μ., οι εργαζόμενοι του εκδοτικού «Ελληνικά Γράμματα». Οπως σημειώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων, το κλείσιμο της επιχείρησης «δεν είναι αποτέλεσμα "κακής οικονομικής διαχείρισης", αλλά αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου είναι "υποχρεωμένο" να οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση χιλιάδες εργάτες. Να μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και τις ανάγκες μας». Για το θέμα των απολύσεων στον εκδοτικό οίκο Ερώτηση κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, Κ. Καζάκος, Λ. Κανέλλη και Γ. Μαυρίκος, προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ