ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι «διαρθρωτικές» ανατροπές στην πρώτη γραμμή της επίθεσης

Επιδιώκει να δημιουργήσει «επενδυτικούς παραδείσους» και διαφημίζει ανά τον κόσμο το φτήνεμα της εργατικής δύναμης που πετυχαίνει με τα μέτρα της

Χειροπιαστές αποδείξεις για την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις «διαρθρωτικές» ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο δίνει η κυβέρνηση. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω νομοθετήματος που θα ορίζει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, η αποδέσμευση των επιχειρήσεων που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων από την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση ακόμα και των υποτυπωδών περιορισμών για τη μερική απασχόληση και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η άρση των περιορισμών ακόμα και στους κατώτατους μισθούς για τους «επενδυτές» κεφαλαιοκράτες, αλλά και οι νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με όχημα τις αναλογιστικές μελέτες, είναι ορισμένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συσκέψεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Επίσης, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι αποκρατικοποιήσεις, η παράδοση της ακίνητης περιουσίας στους ιδιώτες, η προστασία του τραπεζικού συστήματος, τα νέα φορολογικά χαράτσια για να πληρωθούν οι «δανειστές», συμπληρώνουν την αντιλαϊκή ατζέντα.

Σαφή πρόγευση για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης έδωσε προχτές από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, δίνοντας έμφαση στη «στρατηγική της ανάπτυξης», που τάχα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Τη σκυτάλη πήρε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρηματολογώντας προκλητικά υπέρ της ανάγκης για διαρθρωτικές ανατροπές.

Διαφημίζουν το χτύπημα του λαού

Κληθείς να σχολιάσει το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, ο Γ. Πεταλωτής κατέστησε σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πάει μέχρι τέλους την υλοποίηση του μνημονίου, το οποίο άλλωστε αποτελεί μέρος της δικής της στρατηγικής.

«Υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που αποφασίσαμε, που σχεδιάζουμε ακόμη και αποφασίζουμε από εδώ και πέρα. Γιατί χωρίς αυτές τις μεγάλες αλλαγές, καμία τρόικα, κανένα μνημόνιο, κανένας ξένος εταίρος μας δεν θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάσωσή μας. Εάν δεν κάνουμε αυτές τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και την πολιτική δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμη και μετά το 2012», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως στην αντιλαϊκή επίθεση δεν υπάρχει καμιά ημερομηνία λήξης.

Θέλοντας να διαφημίσει τον επενδυτικό παράδεισο που δημιουργεί για το κεφάλαιο το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με αρχηγούς κρατών και «εξέχοντες ομογενείς επιχειρηματίες», με στόχο να δημιουργηθούν συνεργασίες «που θα δώσουν νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους». Επιπλέον, θα παρέμβει στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία που διοργανώνει γνωστό οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ.

Στάθηκε ακόμα στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα τον Οκτώβρη, για την οποία, όπως είπε ο Γ. Πεταλωτής, ο Χ. Μπαμπούκης «καταβάλλει μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια ώστε να έχουμε επενδύσεις οι οποίες θα είναι ωφέλιμες για τη χώρα μας».

Τα όμοια από τη ΝΔ

Δέσμη φιλομονοπωλιακών μέτρων που συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν το «μείγμα» της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής αναμένεται να παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς, ανεβάζοντας ταυτόχρονα για δημαγωγικούς λόγους τις ανέξοδες κορόνες κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης.

Η πρόθεση αυτή φάνηκε καθαρά από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται από χτες, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κ. Γκιουλέκα για την δημαρχία και του Π. Ψωμιάδη για την περιφέρεια.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο των κλειστών μαγαζιών και σε μια προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες του κόμματός του για το τσάκισμα των μισθών και το χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, είπε ότι «είναι το μαστίγωμα που δέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης. Αυτό συμβαίνει, όμως, σε όλη την Ελλάδα, από αυτή την πολιτική που θέλει λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα και μόνο λιτότητα, ως λύση για την κρίση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προετοιμασμένα από χρόνια τα μέτρα του μνημονίου

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, σε σχετική συζήτηση στη Βουλή

Το μνημόνιο αποτελεί κομμάτι της ενιαίας στρατηγικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ακύρωσή του, προϋποθέτει να υποστεί συντριπτικό πλήγμα η πολιτική των δυο κομμάτων και των παραφυάδων τους
Το μνημόνιο αποτελεί κομμάτι της ενιαίας στρατηγικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ακύρωσή του, προϋποθέτει να υποστεί συντριπτικό πλήγμα η πολιτική των δυο κομμάτων και των παραφυάδων τους
Ασφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. χθες στη Βουλή, με αφορμή το μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα, αλλά και το θέμα της κλήσης ή όχι του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, μετά την κατάθεση της Α. Πελέκη.

Ο Γ. Καρατζαφέρης - το κόμμα του οποίου ψήφισε το μνημόνιο - υπερασπίστηκε την θέση του, λέγοντας ότι εάν φύγει από τη χώρα η τρόικα τότε δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Παράλληλα κατήγγειλε τον Κ. Καραμανλή ότι κρύβεται και δεν έρχεται στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις για την στάση του.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει συνεχώς την κυβέρνηση και καταλαβαίνει την λαϊκή κατακραυγή λόγω της θετικής ψήφου που έδωσε στο μνημόνιο.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι για μια ακόμα φορά το μνημόνιο γίνεται αντικείμενο άσφαιρης αντιπαράθεσης και υπογράμμισε:

«Και ο ΛΑ.Ο.Σ. καταλαβαίνει ότι η ψήφιση του μνημονίου έχει επίδραση σε βάρος του. Το μνημόνιο είναι μνημόνιο. Τα προγράμματα των κομμάτων είναι συγκεκριμένα. Διαβάζουμε τα προγράμματα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και λένε τα πράγματα πολύ καθαρά. Τα αντεργατικά, αντιλαϊκά, αντικοινωνικά μέτρα που γονατίζουν τους εργαζόμενους ήταν προετοιμασμένα από πολλά χρόνια. Από την επόμενη της Συνθήκης του Μάαστριχτ γίνεται μια προσπάθεια και να διαμορφωθούν, να οργανωθούν και κυρίως να προωθηθούν, να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και σήμερα, με πρόσχημα την κρίση, προωθούνται όλες αυτές οι αντιλαϊκές στρατηγικές.

Ως ΚΚΕ εναντιωνόμαστε σε αυτή την πολιτική όχι θεωρητικά, αλλά καλώντας την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν ενάντια σε αυτές τις επιλογές, να ανατρέψουν όχι μόνο το μνημόνιο, αλλά τη γενικότερη εφαρμοζόμενη πολιτική και να διαμορφώσουν όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της χώρας».

Χθες, ήταν στο πρόγραμμα να συζητηθεί στη Βουλή η Επερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία αποσύρθηκε και θα επανακατατεθεί. Εξηγώντας τους λόγους αυτής της ενέργειας, ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι έγινε επειδή η συζήτησή της ορίστηκε την ίδια μέρα με Επερώτηση της ΝΔ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και γιατί ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, περιφρονώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, δήλωσε ότι δε θα παραστεί στην συζήτηση, αλλά θα στείλει τον υφυπουργό του.

Επαφές Νίμιτς για ονομασία ΠΓΔΜ

Συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, τη Δευτέρα, στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο ΓΓ Μπαν Κι Μουν επανέλαβε ότι το ζήτημα της ονομασίας έχει «πολύ σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις» και επισήμανε την ανάγκη για αντιμετώπιση του ζητήματος με «αίσθηση ευελιξίας» και «αμοιβαίας κατανόησης». Ο Μ. Νίμιτς αναμένεται μέσα στην επόμενη βδομάδα να έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

ΕΕΔΥΕ
Σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης απ' όλη την Ελλάδα, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί στο δημαρχείο της Νίκαιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ