Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι «διαρθρωτικές» ανατροπές στην πρώτη γραμμή της επίθεσης

Επιδιώκει να δημιουργήσει «επενδυτικούς παραδείσους» και διαφημίζει ανά τον κόσμο το φτήνεμα της εργατικής δύναμης που πετυχαίνει με τα μέτρα της

Χειροπιαστές αποδείξεις για την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις «διαρθρωτικές» ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο δίνει η κυβέρνηση. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω νομοθετήματος που θα ορίζει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, η αποδέσμευση των επιχειρήσεων που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων από την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση ακόμα και των υποτυπωδών περιορισμών για τη μερική απασχόληση και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η άρση των περιορισμών ακόμα και στους κατώτατους μισθούς για τους «επενδυτές» κεφαλαιοκράτες, αλλά και οι νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με όχημα τις αναλογιστικές μελέτες, είναι ορισμένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συσκέψεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Επίσης, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι αποκρατικοποιήσεις, η παράδοση της ακίνητης περιουσίας στους ιδιώτες, η προστασία του τραπεζικού συστήματος, τα νέα φορολογικά χαράτσια για να πληρωθούν οι «δανειστές», συμπληρώνουν την αντιλαϊκή ατζέντα.

Σαφή πρόγευση για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης έδωσε προχτές από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, δίνοντας έμφαση στη «στρατηγική της ανάπτυξης», που τάχα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Τη σκυτάλη πήρε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρηματολογώντας προκλητικά υπέρ της ανάγκης για διαρθρωτικές ανατροπές.

Διαφημίζουν το χτύπημα του λαού

Κληθείς να σχολιάσει το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, ο Γ. Πεταλωτής κατέστησε σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πάει μέχρι τέλους την υλοποίηση του μνημονίου, το οποίο άλλωστε αποτελεί μέρος της δικής της στρατηγικής.

«Υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που αποφασίσαμε, που σχεδιάζουμε ακόμη και αποφασίζουμε από εδώ και πέρα. Γιατί χωρίς αυτές τις μεγάλες αλλαγές, καμία τρόικα, κανένα μνημόνιο, κανένας ξένος εταίρος μας δεν θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάσωσή μας. Εάν δεν κάνουμε αυτές τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και την πολιτική δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμη και μετά το 2012», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως στην αντιλαϊκή επίθεση δεν υπάρχει καμιά ημερομηνία λήξης.

Θέλοντας να διαφημίσει τον επενδυτικό παράδεισο που δημιουργεί για το κεφάλαιο το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με αρχηγούς κρατών και «εξέχοντες ομογενείς επιχειρηματίες», με στόχο να δημιουργηθούν συνεργασίες «που θα δώσουν νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους». Επιπλέον, θα παρέμβει στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία που διοργανώνει γνωστό οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ.

Στάθηκε ακόμα στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα τον Οκτώβρη, για την οποία, όπως είπε ο Γ. Πεταλωτής, ο Χ. Μπαμπούκης «καταβάλλει μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια ώστε να έχουμε επενδύσεις οι οποίες θα είναι ωφέλιμες για τη χώρα μας».

Τα όμοια από τη ΝΔ

Δέσμη φιλομονοπωλιακών μέτρων που συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν το «μείγμα» της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής αναμένεται να παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς, ανεβάζοντας ταυτόχρονα για δημαγωγικούς λόγους τις ανέξοδες κορόνες κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης.

Η πρόθεση αυτή φάνηκε καθαρά από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται από χτες, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κ. Γκιουλέκα για την δημαρχία και του Π. Ψωμιάδη για την περιφέρεια.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο των κλειστών μαγαζιών και σε μια προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες του κόμματός του για το τσάκισμα των μισθών και το χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, είπε ότι «είναι το μαστίγωμα που δέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης. Αυτό συμβαίνει, όμως, σε όλη την Ελλάδα, από αυτή την πολιτική που θέλει λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα και μόνο λιτότητα, ως λύση για την κρίση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίποτα φιλολαϊκό στα παζάρια με την τρόικα (2013-07-30 00:00:00.0)
Με ενιαία αντιλαϊκή ατζέντα και στρατηγική (2011-12-24 00:00:00.0)
Με τα δικά τους λόγια... (2011-02-06 00:00:00.0)
Υπερασπίζεται το αντιλαϊκό της πρόγραμμα (2011-02-01 00:00:00.0)
Συνεπείς στη βαρβαρότητα (2010-08-19 00:00:00.0)
Τριπλό αντεργατικό χτύπημα (2009-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ