Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τριπλό αντεργατικό χτύπημα

Με τρία νέα νομοσχέδια ευθυγραμμισμένα με τη γραμμή της ΕΕ ξετυλίγει την επίθεσή της η κυβέρνηση

Την κατάθεση τριών αντιδραστικών νομοσχεδίων που θα επιφέρουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό προανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, επιβεβαιώνοντας ότι οι σαφέστατες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στην ΕΕ για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θέτουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα στην εργασία και την ασφάλιση, θα υλοποιηθούν άμεσα. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η κρίση είναι ευκαιρία για πολύ μεγάλες ανατροπές στο κράτος και στην οικονομία»!

Η κυβέρνηση, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ την οποία προσυπέγραψε (βλέπε παρακάτω), μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο των πρόσφατων συμβουλίων των υπουργών Οικονομίας των «27 εταίρων» (ΕΚΟΦΙΝ - Γιουρογκρούπ), όπως σημείωσε χτες ο Γ. Πεταλωτής, θα φέρει άμεσα: α) Νέο ασφαλιστικό νόμο β) Σχέδιο νόμου που θα επικυρώνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα γ) Νόμο για τη «ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» με στόχους την παραπέρα ελαστικοποίησή τους και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πεταλωτής, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για ριζικές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, σημείωσε ότι «το Ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα για τη χώρα μας με τα γνωστά προβλήματα, που είναι πλέον πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης ενός ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι δίκαιο και δεν είναι βιώσιμο. Αρα, είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση. Και βεβαίως, σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί, με ένα νόμο που θα έρθει μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο «θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, είναι γνωστό ότι υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. (...) Γι' αυτό σε βάθος χρόνου θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου ναείμαστε συνεπείς και με τις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φανερώνοντας ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η προώθηση νέου κύματος αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις, ξεκαθάρισε ότι «το αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης θα φέρει, σε μικρό χρονικό διάστημα, νόμο που θα ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις». Θα επιδιώξουμε, είπε ο Γ. Πεταλωτής, να «λυθούν τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων (...) πάντα μέσα από ένα πλέγμα πράξεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από τη σημερινή κρίση, στην οποία έχει περιέλθει σε οικονομικό επίπεδο η χώρα μας». Δηλαδή, με γνώμονα την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών ομίλων, που αξιώνουν ακόμα μικρότερη τιμή της εργατικής δύναμης.

Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να πετύχουμε κάποιους στόχους. Το πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους, είναι δικό μας θέμα (...) υπάρχει και μια εθνική πολιτική, με βάση την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση σε οικονομικό επίπεδο, σε επίπεδο ασφαλιστικού συστήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος υποστήριξε ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται «θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων», σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει «εμείς ακούμε τις προτάσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας και των συγκεκριμένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε ότι «οι συστάσεις του ΕΚΟΦΙΝ είναι συστάσεις και οι υπεύθυνες πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες πολιτικές»... Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για «συστάσεις», αλλά για συγκεκριμένη απόφαση του EΚΟΦΙΝ, που υπέγραψε φαρδιά πλατιά ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αλλωστε, οι αποφάσεις αυτές είναι συνέπεια της στρατηγικής της ΕΕ που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Η προοπτική για το κεφάλαιο

Το κείμενο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, με τίτλο «Προοπτική για την επόμενη διετία», αναλαμβάνοντας έτσι να προσαρμόσει την αγορά εργασίας στην Ελλάδα με τις κατευθύνσεις - προτάσεις της ΕΕ, προβλέπει:

  • Τον ...εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη διεύρυνση δηλαδή του καθεστώτος της ελαστικής απασχόλησης μέσα από την άρση των περιορισμών που προστατεύουν σήμερα τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Τη μείωση του εργασιακού κόστους των νεοπροσλαμβανόμενων, με καταβολή αμοιβών μικρότερων των κατώτατων αποδοχών που κατοχυρώνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις.
  • Ενσωμάτωση της «μαύρης εργασίας» στη «νόμιμη» αγορά και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, την εξειδίκευση και αύξηση της συμμετοχής στη «διά βίου μάθηση».
  • Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να συνεχιστούν, στην κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του περιορισμού των αναπηρικών συντάξεων.
  • Επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Θυμίζουμε ότι όσα προβλέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θίγοντας πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενες στο Δημόσιο, σημαίνουν ότι:

  • Αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων που έχουν ασφαλιστεί την περίοδο 1983-1992 από τα 60 στα 65 χρόνια. Σημειώνεται ότι για τις ασφαλισμένες από το 1993 και μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει ήδη αυξηθεί στα 65 χρόνια, όπως και των αντρών.
  • Για τις ασφαλισμένες από το 1993 και μετά χειροτερεύουν τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αφορούν μητέρες ανηλίκων και τρίτεκνες). Για μητέρες ανηλίκων που σήμερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 20 χρόνια υπηρεσίας στο 55ο έτος της ηλικίας τους, το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 65. Για μειωμένη σύνταξη οι μητέρες ανηλίκων με 20 χρόνια υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται στο 50ό έτος της ηλικίας τους, ενώ τώρα το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 60.
  • Η απόφαση θίγει και τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κάποιων γυναικών που έχουν ασφαλιστεί την περίοδο 1983-1992, αλλά δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Οι μητέρες ανηλίκων με 25 έτη υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται στα 50, αλλά με την απόφαση το όριο ανεβαίνει στα 65. Για τις μητέρες με τρία παιδιά με 20 χρόνια υπηρεσίας που συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας, θα απαιτούνται ή τα 37 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας ή να είναι 65 χρονών. Γυναίκες που δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 25 χρόνια υπηρεσίας στο 55ο έτος της ηλικίας τους, με την απόφαση θα συνταξιοδοτούνται στα 60.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ