Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Στις ράγες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Νέος γύρος συνομιλιών και προτάσεις για διαιτησία και διμερείς διαβουλεύσεις από τα Σκόπια

Η διακηρυγμένη σε όλους τους τόνους διάθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου να διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να εμπεδωθεί η (νέα) τάξη στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, πυροδοτεί νέο γύρο διαβουλεύσεων - εκτός από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά - και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το θέμα επανακάμπτει στο προσκήνιο και λόγω της αναμενόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβρη, όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένεται να απαιτήσουν από την Αθήνα να συμφωνήσει με την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης αυτής της χώρας στην ΕΕ. Αντίστοιχο είναι και το αίτημα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ρίχνοντας νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πρώτη ώρα ξεκαθαρίσει ότι θα εργαστεί στην κατεύθυνση ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέχρι το 2014.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημόσια επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ αν προηγουμένως δε συμφωνηθεί μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας επανέλαβε αυτή τη θέση σε συνέντευξή του σε γερμανόφωνο έντυπο, σημειώνοντας ότι η προτεινόμενη από τον Μ. Νίμιτς ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι μια πρόταση που η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει καλή διάθεση ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου προχωρά στη διατύπωση προτάσεων που περιλαμβάνουν τις διμερείς απευθείας συνομιλίες και τη διαιτησία. Παράλληλα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ξεκινά νέο γύρο επαφών με τις δύο πλευρές, καθώς χτες είχε άτυπη συνάντηση με τον Ελληνα διαπραγματευτή πρέσβη Αδ. Βασιλάκη, ενώ το Σάββατο θα συναντηθεί με το διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζολέφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ