Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί «τολμηρά βήματα»

Την επιτάχυνση του αντιλαϊκού βηματισμού αξίωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος εστιάζοντας εκεί ακριβώς που στοχεύουν κυβέρνηση και ΕΕ, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, μιλώντας σε ημερίδα της Βουλής με θέμα «Οι δύο παγκόσμιες κρίσεις (του 1929 και η σημερινή) και η ελληνική οικονομία».

Η «αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει επίσης να προχωρήσει με τολμηρά βήματα», υποστήριξε ο τραπεζίτης καθώς «μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν οξύτατο πρόβλημα». Αξίωσε επίσης «πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και για «αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική», για την πολιτική δηλαδή που φέρνει θύελλα από αντιλαϊκά μέτρα και ανατροπές, σημειώνοντας ότι το δημόσιο έλλειμμα και χρέος γίνονται «αντικείμενο διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανονισμών των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στο ίδιο μήκος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα άλλα κέντρα του κεφαλαίου δήλωσε ότι θα «απαιτηθεί εντονότερη προσπάθεια κατά τη διετία 2010-2011», δηλαδή άμεσο ξεδίπλωμα των αντιλαϊκών μέτρων. Η δημοσιονομική προσαρμογή μεταφράζεται σε νέους φόρους για τα λαϊκά στρώματα και ακόμη σε τεράστιες περικοπές δαπανών ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα. Η Τράπεζα της Ελλάδας προτείνει να προέλθει «κατά τα δυο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ