Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στα άκρα οδηγείται η μάχη της διαδοχής

Πολωτική τακτική από τα δυο στρατόπεδα, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν ψηφοφόρους

Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα έχουν επιλέξει να κινηθούν στη γραμμή της κλιμακούμενης πόλωσης μέχρι την ημερομηνία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού (29 Νοέμβρη). Η πόλωση δημιουργεί ανησυχίες για την ίδια την ενότητα, αφού η διαχωριστική γραμμή που τίθεται ήδη ανοικτά είναι ανάμεσα στους «διασπαστές» και τους «θεματοφύλακες της ενότητας» της ΝΔ.

Η διαχωριστική αυτή γραμμή αναδεικνύεται με διαρκώς αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη, υποστηρικτές της οποίας δε διστάζουν να μιλάνε ανοιχτά «για δύο κόμματα μέσα στη ΝΔ», υπενθυμίζοντας διαρκώς ότι οι Αντ. Σαμαράς και Δ. Αβραμόπουλος είχαν στο παρελθόν διασπάσει τη ΝΔ ιδρύοντας δικά τους κόμματα. Από το στρατόπεδο του Αντ. Σαμαρά επιχειρούν να αποφύγουν τη συζήτηση για το «παρελθόν» και εκτιμούν ότι η πλευρά της πρώην ΥΠΕΞ «έχει χάσει την ψυχραιμία της» μετά τη συμμαχία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Σαμαρά - Αβραμόπουλου.

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας χθες σε εκδήλωση οπαδών του στο Ν. Ηράκλειο απάντησε στις κατηγορίες της Ντ. Μπακογιάννη για «ευκαιριακή συμμαχία» και «περιχαράκωση» της παράταξης. «Μιλώντας για την ιδεολογική μας ταυτότητα δεν προωθώ την περιχαράκωση. Προωθώ την επέκταση της επιρροής μας παντού. Δεν θα αφήσουμε να μετακινηθεί η ΝΔ. Δεν θα γίνουμε το κόμμα των μεταλλαγμένων», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη συμμαχία του με τον Δ. Αβραμόπουλο επισήμανε ότι «ενόχλησε κάποιους», διευκρινίζοντας ότι «δε συμπίπτουμε σε όλα, συμπέσαμε στα πιο βασικά».

Κάνουν λόγο για «χάσμα»

Ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ είναι οι κατηγορίες που ανταλλάσσουν δημόσια τα «πρωτοπαλίκαρα» των δύο υποψηφίων. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και υποστηρικτής της Ντ. Μπακογιάννη, Θ. Κασσίμης εξαπέλυσε επίθεση κατά της συμμαχίας Σαμαρά - Αβραμόπουλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οταν τους έβλεπα να μιλούν, έβλεπα να μιλούν το ΚΕΠ (σ.σ. "Κόμμα Ελεύθερων Πολιτών" που είχε ιδρύσει ο Δ. Αβραμόπουλος) και η "Πολιτική Ανοιξη" (σ.σ. το κόμμα του Α. Σαμαρά). Επιτέλους, στις 29 Νοέμβρη να μιλήσει η ΝΔ».

Στο ίδιο πνεύμα, έτερος υποστηρικτής της πρώην υπουργού, ο Κ. Κιλτίδης δήλωσε: «Δεν είναι ό,τι καλύτερο οι διασπαστές να εγγυώνται την ενότητα της ΝΔ»! Το «χάσμα» μεταξύ των δύο υποψηφίων ανέδειξε ο Θ. Σκυλακάκης φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για δύο κόμματα μέσα στη ΝΔ, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί στο αν είναι διασφαλισμένη η ενότητα την επόμενη μέρα της εκλογής. «Θα είναι διαφορετικά, τελείως διαφορετικές οι πορείες που θα τραβήξουν». Υπέρ της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε ο πρώην υπουργός Γ. Παπαθανασίου, δηλώνοντας ότι «η κυρία Μπακογιάννη μπορεί να εκφράσει καλύτερα το σύνολο της κεντροδεξιάς».

Δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κούρσα διαδοχής στη ΝΔ και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος, δήλωσε ο Π. Ψωμιάδης σε συνάντηση που είχε με μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε ανησυχία για την «επόμενη μέρα» στη ΝΔ, ενώ ανέφερε ότι δέχεται πιέσεις και από εκκλησιαστικούς κύκλους για να αποχωρήσει, όμως δεν αποχωρεί όσες πιέσεις κι αν του ασκηθούν.

Αντιδραστικό «μανιφέστο»

Συνεχίζοντας την εσωκομματική της «αντεπίθεση», η Ντ. Μπακογιάννη έδωσε χτες στη δημοσιότητα «πλαίσιο αρχών για τη ΝΔ και την Ελλάδα του αύριο», που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «μανιφέστο» πιο τολμηρής και αποφασιστικής διαχείρισης της κυρίαρχης πολιτικής. Επιβεβαιώνοντας την στοχοπροσήλωσή της στη φιλελεύθερη φυσιογνωμία της ΝΔ, η υποψήφια αρχηγός της ΝΔ υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, διακηρύσσοντας την πίστη της «σε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Υπερασπίζεται μετά πάθους «ένα τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος, στην αγορά και την κοινωνία», ενώ ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ μιας «δραστικής πολιτικής μείωσης των κρατικών δαπανών σε αντίθεση με τη σοσιαλιστική εμμονή στην υψηλή φορολόγηση». Προσδιορίζοντας το ρόλο του κράτους αναφέρει ότι «θα παρεμβαίνει εκεί που η αγορά δεν μπορεί» και στο πλαίσιο αυτό τάσσεται ανοικτά υπέρ της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων και της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της αστυνόμευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ