Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες, «προσφορές» και νέες προκλήσεις

Με φιέστες με υψηλούς Τούρκους προσκεκλημένους ετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο της ανεξαρτησίας το καθεστώς του ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πολύπλοκο και δύσκολο θέμα που «θα πρέπει να διευθετηθεί προσεκτικά» χαρακτήρισε το περιουσιακό, που εξετάζεται στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Μ. Ταλάτ, για την ανασκόπηση της πορείας των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, κατά τη συνάντηση Μπράουν - Χριστόφια, την Τετάρτη το απόγευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έριξε το «δόλωμα» της παραχώρησης του 50% των εδαφών των «κυρίαρχων βρετανικών βάσεων» σε μια ενωμένη Κύπρο, σε περίπτωση λύσης, σημειώνοντας ότι θα είναι στη διάθεση των δύο ηγετών να διαπραγματευθούν «τι θα γίνει αυτό το έδαφος».

Την πρόταση φαίνεται να δέχτηκε θετικά η Αγκυρα, η οποία χαρακτήρισε την πρόταση ως «ένδειξη σοβαρής προόδου στις διαπραγματεύσεις». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η πρόταση αυτή, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει μέρος της λύσης, για την οποία πρέπει να εργαστεί η Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη «προσφορά» είχε κάνει η Μ. Βρετανία και στο «σχέδιο Ανάν», με βασικό στόχο, μέσω τέτοιων και άλλων ελιγμών, να διασφαλίσει τη στρατιωτική παρουσία της στο νησί.

Εν τω μεταξύ, το κατοχικό καθεστώς ετοιμάζεται για τις φιέστες με την αφορμή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους, στις 15 Νοέμβρη του 1983. Στους εορτασμούς αναμένεται να μεταβούν στα κατεχόμενα υψηλά κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη της Τουρκίας. Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, η ΕΔΟΝ καταδικάζει σε ανακοίνωσή της την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους και υπογραμμίζει ότι δίνεται «μια ακόμη ευκαιρία για το σύνολο του λαού και την κυπριακή νεολαία ειδικότερα να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά την προσήλωση στον τελικό στόχο», τη λύση δηλαδή του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, καλεί σε μαζική συμμετοχή στις αντικατοχικές εκδηλώσεις τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ