Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το ΚΥΣΕΑ εξειδικεύει το ΝΑΤΟικό καταμερισμό

Στη σημερινή συνεδρίαση θα οριστικοποιηθεί η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στον ιμπεριαλιστικό στρατό κατοχής

Δεδομένη είναι και για το ΠΑΣΟΚ η στρατηγική ενίσχυσης των ελληνικών δυνάμεων στους στρατούς κατοχής ανά τον κόσμο
Δεδομένη είναι και για το ΠΑΣΟΚ η στρατηγική ενίσχυσης των ελληνικών δυνάμεων στους στρατούς κατοχής ανά τον κόσμο
Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) για να επιβεβαιώσει την ελληνική συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, με επίκεντρο τη συμμετοχή στις κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Προηγήθηκε χτες το απόγευμα σύσκεψη για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλου και του αναπληρωτή Π. Μπεγλίτη, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη, η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική της καλλιέργειας σύγχυσης, με στόχο να θολώσει τα νερά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της, για να περάσει όσο γίνεται πιο αθόρυβα αυτό που αποτελεί τη στρατηγική επιλογή της: Το βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο του Αφγανιστάν και την ενίσχυση της πρόσδεσης της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στην ουσία, αντικείμενο του σημερινού ΚΥΣΕΑ αποτελεί η εξειδίκευση της ελληνικής συνεισφοράς στην ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα ΝΑΤΟικά όργανα, με δεδομένη και την κυβερνητική διακήρυξη περί «συνέχειας» του κράτους και σεβασμού των «υποχρεώσεων» της χώρας. Αναμένεται το ΚΥΣΕΑ να επιβεβαιώσει τη συνέχιση και ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, σε συντονισμό με τη γενικότερη κινητοποίηση που έχουν σημάνει οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για ένταση του πολέμου.

Παραπλανητικές εξαγγελίες

Η σημερινή κυβέρνηση σπεύδει να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα του ΝΑΤΟ, για την τήρηση των οποίων είχε ήδη δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση πάντα και τον καταμερισμό που έχουν κάνει τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Εξάλλου, «έργο ΠΑΣΟΚ» είναι η εμπλοκή στην κατοχή του Αφγανιστάν από το 2002, όπως και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, με υπουργό Εξωτερικών το σημερινό πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΚΥΣΕΑ, θα επαναβεβαιώσει την ελληνική στρατιωτική παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα, η οποία εξελίσσεται στην πλέον επικίνδυνη ζώνη του Αφγανιστάν, ενώ προς το παρόν διαβεβαιώνουν ότι δε θα ενισχυθεί αριθμητικά η δύναμη. Αυτή η «διαβεβαίωση» όμως είναι παραπλανητική, αφού θα υπάρξουν και νέες αποστολές. Μια από αυτές αφορά στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και μάλιστα στα πολεμικά μέτωπα σύμφωνα με το σχετικό ΝΑΤΟικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα σταλούν κατ' αρχήν 19 αξιωματικοί, ήδη όμως έχουν εκπαιδευτεί 130 αξιωματικοί για αυτή την αποστολή. Επίσης η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αναλάβει από το Γενάρη του 2010 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για 6 μήνες, που μπορεί να επεκταθεί στον ένα χρόνο. Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να «επικαιροποιήσει» την ελληνική συμμετοχή και στις άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές στα πλαίσια της εφαρμογής των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Συνομιλίες με τα «γεράκια»

Ολο το πλαίσιο των θεμάτων αμερικανικού ενδιαφέροντος αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της καθιερωμένης ετήσιας διμερούς συνάντησης υψηλού επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ για στρατιωτικά ζητήματα που αναμένεται να γίνει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Την αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελούν δύο υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Α. Βερσμπάου, βοηθός υπουργός Αμυνας για τη διεθνή ασφάλεια, και ο Τ. Τάουσνεντ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Αμυνας. Από την ελληνική κυβέρνηση θα συμμετέχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, τα οποία προφανώς σχετίζονται με τα Ελληνοτουρκικά, τη λειτουργία και την παραπέρα αναβάθμιση της αμερικανικής αεροναυτικής βάσης της Σούδας. Επίσης, ζητήματα αντιπυραυλικών συστημάτων και εξοπλιστικών προγραμμάτων, που προωθούν αμερικανικές εταιρείες, αλλά και το ζήτημα της αυξημένης ελληνικής συνεισφοράς στον ιμπεριαλιστικό «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ