Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κίνημα με καθαρούς αντιιμπεριαλιστικούς στόχους

Για την ανάγκη έντασης της πάλης ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ μίλησε η Βέρα Νικολαΐδου, ΓΓ της ΕΕΔΥΕ

Η επιτακτική ανάγκη να ενταθεί η αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη επισημάνθηκε χτες σε εκδήλωση με θέμα «ΝΑΤΟ - Αιγαίο - Ελληνοτουρκικές σχέσεις», που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, με ομιλήτρια την Βέρα Νικολαΐδου, ΓΓ της ΕΕΔΥΕ. Στην εκδήλωση, που έγινε στο «Φρούριο», αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση για τις εξελίξεις στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το πώς το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μπορεί να δράσει πιο αποτελεσματικά.

Στην ομιλία της η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι «το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα, η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές της πρέπει σταθερά να συνεχίσουν τον αγώνα, σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τα κινήματα γυναικών, νεολαίας και αλληλεγγύης ενάντια στο ΝΑΤΟ, ώστε όλες οι μέχρι σήμερα συμφωνίες να ακυρωθούν, να απομακρυνθούν όλες οι βάσεις από τη χώρα μας και παντού, μέχρι τη διάλυσή του».

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτώβρη είπε ότι «είχαμε αλλαγή κυβέρνησης και όχι πολιτικής» και πως «για το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αναμονή». Η Βέρα Νικολαΐδου στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία του Στρατηγείου της Λάρισας, του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC-4), το οποίο ενεργοποιείται την 1η Μάρτη 2010. «Η λειτουργία του Στρατηγείου της Λάρισας - σημείωσε - οδήγησε σε αυτό που από πολλούς είχε επισημανθεί, ότι δηλαδή το Αιγαίο, θαλάσσιος και εναέριος χώρος, θα μετατραπεί σε μια ''γκρίζα περιοχή" και θα τεθεί εκτός ελληνικών αρμοδιοτήτων».

Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε θετική κατεύθυνση, είπε ότι ο μεν Τούρκος πρωθυπουργός μιλά για ένα διάλογο εφ' όλης της ύλης στη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων (συνοριακές διαφορές, Αιγαίο, γκρίζες ζώνες, Κυπριακό, μειονότητες, μετανάστες), ο δε κ. Παπανδρέου μιλά για ένα νέο Ελσίνκι, ουσιαστικά, δηλαδή, δέχεται την ύπαρξη συνοριακών διαφορών με την Τουρκία, εκτός της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δυο χωρών. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προτείνει έναν άξονα που θα οδηγήσει σε μια λύση - πακέτο, παράλληλα με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στα πρότυπα του διχοτομικού σχεδίου Ανάν.

Καταλήγοντας η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι απέναντι σε όλους αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ενεργητική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης για το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα μία διέξοδος υπάρχει: Η ένταση της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης, ο συντονισμός σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης με ξεκάθαρους στόχους πάλης τη διάλυση του ΝΑΤΟ, για να ακυρωθούν στην πράξη όλες οι μέχρι σήμερα συμφωνίες των ελληνικών κυβερνήσεων με αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια, από παντού.

Σήμερα στα Τρίκαλα

Σήμερα Παρασκευή 13/11, η Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής, θα μιλήσει στα Τρίκαλα, σε εκδήλωση με θέμα «ΝΑΤΟ, Αιγαίο και ελληνοτουρκικές σχέσεις» που διοργανώνει, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το στερνό «αντίο» στην συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου (2020-08-01 00:00:00.0)
Θα είναι πάντα παρούσα με την παρακαταθήκη που μας αφήνει (2020-07-31 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Αμυνας (2012-01-26 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητο το ιμπεριαλιστικό γεράκι (2009-08-26 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2009-08-08 00:00:00.0)
Τριήμερες εκδηλώσεις της νεολαίας (1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ