Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφάσεις με μήτρα του Μάαστριχτ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κατευθύνσεις ΕΚΟΦΙΝ - κυβέρνησης σχετικά με το Εργασιακό, το Ασφαλιστικό και τους μισθούς

«Οι αποφάσεις - κατευθύνσεις του ΕΚΟΦΙΝ, που μέρος τους έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, αποκαλύπτουν ότι στα άμεσα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης βρίσκεται ο σφαγιασμός των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει από προηγούμενες δεκαετίες στο Εργασιακό, στο Ασφαλιστικό και στους μισθούς των εργαζομένων.

Το ΕΚΟΦΙΝ και η κυβέρνηση, εκφράζοντας πλήρως τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, εκτιμούν ότι παραμένει "άκαμπτη η αγορά εργασίας" στη χώρα μας. Δεν τους αρκεί το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει, της ελαστικής - προσωρινής, ανασφάλιστης εργασίας, των stage, των χιλιάδων συμβασιούχων, των ενοικιαζόμενων εργατών και της μαύρης εργασίας. Θέλουν να στήσουν μια ακόμα μεγάλη λαιμητόμο, για να καταργήσουν τους όποιους περιορισμούς έχουν στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Τα μέτρα που συνυπέγραψε η κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, οδηγούν:

  • Στην κατάργηση ακόμα και των ορίων των κατώτατων αμοιβών των Συλλογικών Συμβάσεων, ώστε να υπάρχουν μισθοί και μεροκάματα κάτω και από τα εξευτελιστικά σημερινά όρια.
  • Στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε εθνικό επίπεδο και τη μεταφορά τους σε επιχειρησιακό.
  • Στην επέκταση - γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Στην απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές.
  • Στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης.

Οι γενικές κατευθύνσεις του ΕΚΟΦΙΝ δεν είναι καινούργιες. Περιγράφονται στο Μάαστριχτ που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ και στη στρατηγική της Λισαβόνας της ΕΕ, που έχουν συνυπογράψει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προωθηθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Ωστόσο, η συγκεκριμενοποίησή τους, η ταυτόχρονη και επιτακτική υλοποίησή τους σήμερα, εντάσσεται στην επιδίωξή τους να μετακυλήσουν επειγόντως τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης. Να φθηνύνουν με κάθε τρόπο και μέσο ακόμα περισσότερο την ήδη φθηνή εργατική δύναμη.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει στιγμή να περιμένουν ή να εφησυχάσουν από τις δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι μπορεί μεν να τα συνυπέγραψε αλλά δεν έχει δεσμευτεί και ότι θα κάνει κοινωνική διαβούλευση. Πρέπει τώρα να οργανώσουν αποφασιστικά την αντεπίθεσή τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, στη γραμμή «καμία θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, ανυπακοή στην ΕΕ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ